sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăLumeaDe ce a scăpat epidemia de sub control în China după ce...

De ce a scăpat epidemia de sub control în China după ce Guvernul a renunțat brusc la politica „Zero Covid”. Sistemul a intrat în colaps, în Beijing peste jumătate din oameni sunt bolnavi, spitalele nu mai fac față

-

China este copleșită de un val uriaș de îmbolnăviri după ce Guvernul a renunțat brusc la politica sa “Zero Covid”. Autoritățile au recunoscut că a devenit „imposibil” să mai țină evidența cazurilor, în condițiile în care în marile orașe pare că n-a mai rămas aproape nimeni care să nu se fi îmbolnăvit. Sistemul medical a intrat în colaps, secțiile de Terapie Intensivă fiind total depășite de valul oamenilor aflați în stare gravă.

Nimeni nu mai știe, în acest moment, câți oameni sunt cu adevărat bolnavi în China, a recunoscut miercuri Ministerul Sănătății de la Beijing, relatează AFP.

Influenta economistă Liu Qian, director general al „The Economist Group” în regiunea „China Mare”, a scris luni, pe contul său de Twitter: „Doar două persoane mai lucrează azi la birourile de la The Economist Group din Beijing, socotindu-mă aici și pe mine. Pare că jumătate din Beijing a luat Covid în doar 5 zile. Un oraș de 23 de milioane de locuitori”.
Vicepremierul chinez Sun Chunlan a declarat că numărul cazurilor „a crescut rapid” în Beijing. La unele companii s-a raportat că 90% din personal este bolnav!

- Advertisement -

Vaccinurile chinezești ineficiente și politica dură „Zero Covid”, cauzele exploziei de cazuri de acum, când restricțiile au fost ridicate

Legătura dintre relaxarea bruscă și aproape totală a restricțiilor și creșterea numărului de infectări este disputată. Mike Ryan, director pentru urgențe al Organizației Mondiale a Sănătății, spune că explozia cazurilor de Covid a avut loc în China cu mult înainte ca Guvernul să abandoneze politica „Zero Covid”: „Există un narativ în acest moment potrivit căruia China a ridicat restricțiile și dintr-o dată boala a scăpat de sub control. Covid s-a răspândit intensiv, cred eu, deoarece măsurile de control în sine nu pot opri epidemia. Și cred că a fost o decizie strategică a Chinei care a ajuns la concluzia că (restricțiile – n. red.) nu mai sunt cea mai bună opțiune”.

În ultimele ore, valul de îmbolnăviri pare să mai fi scăzut, spun autoritățile, care recunosc însă că nu știu situația exactă. OMS anunță că numărul de spitalizări din cauza Covid a crescut în China timp de 4 săptămâni consecutiv.

Problema Chinei pare să fie că, după 3 ani de restricții severe, populației îi lipsește „imunitatea de turmă”. Raportat la 1,4 miliarde de locuitori, numărul celor care au trecut prin boală e relativ mic. De asemenea, vaccinurile chinezești s-au dovedit a fi foarte puțin eficiente și, oricum, doar 76% din populație a primit două doze. Mai ales printre bătrâni este o rată scăzută de vaccinare.

- Advertisement -

Explicația exploziei de cazuri este tocmai faptul că, spre deosebire de restul lumii, în China populația nu s-a imunizat fie prin vaccin, fie pe cale naturală. Astfel că virusul găsește organisme nepregătite să lupte.

OMS oferă acum consultanță tehnică pentru chinezi. Se anunță încheierea unor acorduri prin care Occidentul să alimenteze China cu terapii pentru Covid, începând cu importul de vaccinuri Pfizer și terminând cu tratamentul Paxlovid dezvoltat special pentru cazurile grave.

Profesorul Chen Xi, specializat în politici de sănătate care lucrează la Universitatea Yale, din SUA, a explicat cauzele dezastrului cu care se confruntă China: „Angajații spitalelor care sunt infectați sunt nevoiți să vină și să lucreze mai departe, ceea ce a creat acolo un mediu de transmitere. Acolo nu este o cultură care cere să stai acasă dacă ai simptome minore. Când oamenii se simt bolnavi, se duc toți la spital, ceea ce cu ușurință poate zdrobi sistemul”.

Ce restricții erau în perioada politicii „Zero Covid” și ce restricții sunt acum

S-a declanșat o panică și o goană nebună după medicamente prin farmacii și alimente în supermarketuri, astfel că acum în multe orașe din China e și criză la aceste capitole.
Timp de aproape 3 ani, China a dus cea mai restrictivă politică din lume în privința Covid.

Printre măsurile luate erau:

– lockdown total și strict pentru orașe și regiuni întregi chiar dacă se depistau doar câteva cazuri;

– testare în masă a populației când apărea câte un caz;

– oamenii cu Covid erau izolați acasă sau duși în locuri speciale și internați de Guvern în condiții de carantină;

– afacerile și școlil erau închise;

– magazinele – cu excepția celor alimentare – închise;

– lockdownul era menținut până când nu se mai raporta niciun caz.

– în unele locuri, autoritățile locale au luat măsuri extreme, forțându-i pe muncitori să locuiască în cămine speciale în interiorul fabricilor, fără să mai poată lua contact cu familiile.

– clienții aflați în malluri erau închiși pe dinăuntru timp de 72 de ore dacă vreunul dintre ei se dovedea a fi pozitiv la testare.

Sute de milioane de oameni au fost astfel ținuți într-o tensiune permanentă din 2020 până luna trecută, când în China au izbucnit ample manifestații spontane din partea locuitorilor exasperați.

Speriat de posibila răscoală a poporului, Guvernul de la Beijing a decis brusc, după protestele de stradă, să anuleze aproape complet politica „Zero Covid”.

Acum, măsurile sunt mult mai relaxate:

– se declară lockdown în clădirile sau etajele respective, dacă se descoperă vreun caz.

– lockdownul se încheie în 5 zile dacă nu mai apar cazuri noi.

– școlile se închid doar dacă apar cazuri în incinta lor.

– oamenii cu Covid nu mai sunt internați cu forța în clădirile controlate de Guvern.

– testele PCR nu mai sunt cerute la intrarea în transportul în comun, restaurante, săli de gimnastică.

– se permit călătoriile între provincii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Terorism AUR: George Simion și hoarda sa au blocat o benzinărie OMV din Ploiești. Poliția lui Bode a încurajat anarhia

OPINIE. Cum se joacă Iohannis și PNL cu focul: pentru a-și salva pielea după eșecul Schengen, au alimentat discursul extremist și anti-occidental

* Restaurație totală: PSD-ista care vedea „coarnele diavolului” la protestele #Rezist, numită de Ciucă șefă la Directoratul Național de Securitate Cibernetică!

* Judecătorul Cristi Danileţ a învins în instanță Mafia din CSM! După un an de calvar, el nu poate reveni totuși în magistratură, pentru că Mafia l-a mai exclus de două ori. Urmează două noi procese, amânate deja scandalos de mult

Băieții de AUR ai propagandei putiniste în România. Scurtă istorie a unei trădări naționale

* La Iași s-a ținut ședința prietenilor Rusiei. Lista „suveraniștilor” invitați: Piperea, Tucă, Nistorescu, Severin, Palada, Marga, Cerva, Lasca, Tudorel Toader, Iosefina Pascal, Capsali, Diplan etc.

VIDEO. Putinist de frunte, Robert Turcescu se înscrie hotărât și în armata propagandei chineze! Minciuni comuniste pe care le promovează fără nicio rezervă: „China nu e o dictatură, așa cum se vorbește în Occident. E o țară extrem de liberă în exprimare” / „În China există o preocupare poate excesivă pentru om. În Occident – cras dezinteres pentru viața și confortul oamenilor”

O „PSD-istă greacă”, vicepreședintă a Parlamentului European, a fost arestată în Belgia pentru corupție! Luase șpăgi enorme din Qatar

Semifinale cu echipe de pe trei continente: Argentina – Croația, Franța – Maroc! Anglia a fost îngropată de liderul ei, Harry Kane, care a ratat un penalty crucial

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -