Așa-zisul pericol al mercenarilor Wagner pentru Polonia, vânturat de propaganda rusă, este o prostie. Iată de ce!

0
1070
Mercenarii Wagner ar fi nimiciți într-o singură zi dacă ar trece granița în Polonia

Umflată masiv de propagandiștii ruși – inclusiv cei din România – în ultimele săptămâni și prezentată ca o „mutare de geniu” a lui Putin, venirea mercenarilor Wagner în Belarus nu are, de fapt, niciun impact asupra echilibrului de forțe din regiune. O scurtă analiză făcută de bloggerul Thomas C. Theiner, fost membru al unităților de comando alpine italiene, demonstrează că mercenarii lui Prigojin nu pot fi utili decât pentru Lukașenko ori pentru dictatorii africani – impactul lor în regiunea baltică este însă nul.

Thomas C. Theiner prezintă pe contul său de Twitter câteva date simple: „Wagner în Belarus – ce pot face acești 5-10.000 de mercenari?

1) invadează Polonia – sunt două brigăzi blindate ale Armatei SUA și patru divizii grele poloneze care îi așteaptă… Și aproximativ 400 de avioane de luptă/bombardiere NATO. Toți membrii Wagner ar fi uciși într-o singură zi.

2) invadează Ucraina – există 20-30.000 de militari ucraineni care păzesc granița și alte 30-40.000 de trupe ucrainene mai în spate, pe terenurile de antrenament din vestul Ucrainei. Toți membrii Wagner ar fi uciși în câteva zile.

3) să-l protejeze pe Lukașenko de poporul bielorus – da, ar putea face asta, dar dacă armata din Belarus se alătură poporului, atunci toți Wagnerii ar fi uciși în câteva zile.

Cel mai probabil, Wagner se vor întoarce în Africa, pentru a-i menține pe dictatorii aliați ai lui Putin la putere prin violuri, jefuiri, ucideri, torturarea femeilor și a copiilor în schimbul drepturilor de a exploata minele”.

După puciul eșuat al lui Prigojin, din 23-24 iunie, propagandiștii putiniști au încercat să salveze onoarea liderului de la Kremlin proclamând că totul a fost, de fapt, o strategie pentru a-i duce pe mercenarii Wagner la granița cu Polonia. În România, printre cei care s-au făcut de râs cu această poveste a fost Ion Cristoiu.

Precedentul atac al Wagner asupra unor unități americane s-a încheiat cu nimicirea integrală a mercenarilor, fără ca aceștia să apuce să provoace vreo pierdere rangerilor SUA

Un conflict între americani și trupele Wagner a existat în februarie 2018, în Siria. Câteva sute de mercenari au fost trimiși atunci de generalii ruși, cu tancuri T-72 și mai multe vehicule blindate, să ocupe instalațiile de gaz din regiunea petroliferă Conoco. Unitățile Wagner au atacat un mic avanpost al trupelor americane. Forțele SUA observaseră însă încă din timpul prânzului deplasarea coloanei blindate și îi interceptaseră comunicațiile.

Auzind că trupele care se îndreaptă spre Conoco vorbesc rusește, americanii i-au contactat pe generalii ruși, cerându-le să-și retragă oamenii. Au primit însă un răspuns surprinzător – rușii pretindeau că pe teren nu sunt oamenii lor!

Într-adevăr, nu erau trupe regulate rusești, dar mercenarii Wagner – care oficial nu existau, nefiind recunoscuți de Moscova – fuseseră trimiși de comandamentul rus.

Americanii au mai făcut un apel la generalii lui Putin și, după ce au primit același răspuns, au ridicat de la sol aviația.

Când mercenarii au început atacul, la lăsarea serii, forțele SUA au ripostat în valuri, cu avioane de mai multe feluri și elicoptere de atac. În 4 ore, întreaga forță Wagner fusese nimicită fără a putea ajunge la avanpostul american ori să le provoace celor atacați vreo pierdere.

Rușii n-au recunoscut, inițial, că trupele masacrate la Conoco le aparțineau. Când însă povestea a răzbătut în presă și supraviețuitorii au început să-și scrie memoriile, Moscova n-a mai avut încotro și a schimbat registrul. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, i-a acuzat pe americani că lansaseră un atac neprovocat asupra unor unități rusești care se aflau întâmplător prin zonă.

În februarie acest an, când s-au împlinit 5 ani de la bătălia din Siria, canalele de Telegram ale mercenarilor Wagner au comemorat întâmplarea, confirmând toate relatările și acuzând Ministerul Apărării de la Moscova că este direct responsabil pentru moarea inutilă a sute de camarazi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Fiara dezlănțuită, în cazul „azilelor groazei”, deși era filmată și avea în față un bărbat în putere. „E clar că bieții bătrâni nu aveau nicio șansă, îi zdrobea bruta”

* VIDEO. Avocatul torționarilor din cazul „azilelor groazei”: fostul milițian Pavel Abraham, acuzat că a maltratat protestatari la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* Pandele către Ciutacu, în direct la RTV: „Voi știți cât am de plătit? Întrebați-l pe Sebi Ghiță cât am de plătit pentru faptul că… da? După cât am de plătit, îmi dați voi înapoi că am făcut rating?”

* EDITORIAL PAPAHAGI: Femeia aceasta rea și coruptă

* Dosarul „Otopeni”: șpăgi de peste 1,5 milioane de euro erau notate minuțios într-un fișier numit ”Viața e frumoasă”!

* SONDAJ. Românii au cea mai mare încredere în Codruța Kovesi. Intenția de vot la partide: PSD – 31%, PNL – 19%, AUR – 18%, USR – 11%

* Conflict la vârf: PSD vrea să sufoce economia privată cu măriri de taxe și impozite, ca să acopere deficitul făcut de ministrul Câciu și clientela de partid; PNL nu e de acord

* Gonind pe contrasens cu Mercedesul său, deputatul Gheorghe Șimon (PSD) a băgat în spital două femei și s-a oprit în curtea unui localnic. Șimon a fost ministru al Economiei în regimul Dragnea

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

* Rușii au bombardat cea mai veche biserică din Odessa, fondată în 1794 de românul Gavriil Bănulescu-Bodoni, născut la Bistrița și sanctificat în 2016

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here