Ciolacu și Iohannis, fără reacție la afirmațiile lui Viktor Orban: „Nu am susținut niciodată că Transilvania și Ținutul Secuiesc ar fi unități teritoriale românești”

6
1296
Viktor Orban la finalul discursului său anual de la Tușnad, ținut acum pe 22 iulie 2023

Premierul Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis continuă să tacă după ce premierul maghiar Viktor Orban, venit în România pentru a participa la Școala de Vară de la Tușnad, i-a luat peste picior și a făcut afirmații grave vizând integritatea teritorială a țării. Este o tăcere stânjenitoare pentru București, mai ales că oficialii Cehiei, la rândul lor vizați de Orban, au răspuns prompt, punându-l pe maghiar la colțul lui.

Șeful Guvernului de la Budapesta se întâlnise cu Ciolacu în ziua precedentă, făcându-și probabil o părere clară despre omologul său român. Declarațiile făcute de premierul maghiar arată indirect și câți bani dă pe Ciolacu.

Viktor Orban a subliniat că n-a afirmat niciodată că Transilvania și Ținutul Secuiesc ar aparține României. El a râs subtil de Iohannis: „Ministerul Afacerilor Externe, care ţine mai mult de Preşedinţie, mi-a trimis un material şi mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, şi ce anume ar trebui să omit absolut din discursul meu. Nu trebuie să vorbim despre lucruri care pot atinge sensibilitățile românești, precum drepturile colective ale minorităților, dar ele există și aparțin maghiarilor de aici. Ni s-a transmis să nu vorbim nici despre unități teritoriale românești inexistente, aici putem vorbi despre Transilvania și Ținutul Secuiesc, dar nu am susținut niciodată că acestea ar fi unități teritoriale românești. Ne-au sfătuit să nu punem în lumină proastă valorile occidentale, precum migrație, LGBT și război. Nu trebuie să le punem noi în lumină proastă, pentru că s-au pus singure într-o lumină proastă. Dacă tot am primit acest document, propunere, consiliere, atunci ce recomandăm noi în schimb? Păi, în primul rând, dacă preşedintele României vine în Ungaria – şi a primit deseori invitaţie –, nu o să-i spunem preşedintelui României despre ce poate şi despre ce nu poate să vorbească la noi”.

N-a scăpat nici Ciolacu, acesta primind și un avertisment că România e la mâna Ungariei în tentativa de a intra în Spațiul Schengen: „Mai avem o altă recomandare către fraţii noştri români. Vă rog frumos să luaţi în considerare următorul lucru: ambiţia cea mai mare, obiectivul cel mai mare al României este sprijinit cu tot sufletul de Ungaria, şi anume aderarea la spaţiul Schengen. Şi vă atragem atenţia că de la 1 iulie 2024, în Uniunea Europeană, Ungaria va prelua preşedinţia şi un obiectiv principal al Ungariei va fi sprijinirea României în acest demers de aderare la spaţiul Schengen. Până atunci putem să spunem următorul lucru: România are un nou prim-ministru. Îi urăm mult succes, e foarte bine, Dumnezeu să-l binecuvânteze! De când eu sunt premier al Ungariei, este al 20-lea coleg omolog de-al meu, deci poate e un număr cu noroc”.

Contactat de agenția de știri Bloomberg, un reprezentant al Guvernului României a transmis că Bucureștiul pregătește un răspuns. Dar de atunci au trecut două zile și Guvernul Ciolacu tace în continuare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Fiara dezlănțuită, în cazul „azilelor groazei”, deși era filmată și avea în față un bărbat în putere. „E clar că bieții bătrâni nu aveau nicio șansă, îi zdrobea bruta”

* VIDEO. Avocatul torționarilor din cazul „azilelor groazei”: fostul milițian Pavel Abraham, acuzat că a maltratat protestatari la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* Pandele către Ciutacu, în direct la RTV: „Voi știți cât am de plătit? Întrebați-l pe Sebi Ghiță cât am de plătit pentru faptul că… da? După cât am de plătit, îmi dați voi înapoi că am făcut rating?”

* EDITORIAL PAPAHAGI: Femeia aceasta rea și coruptă

* Dosarul „Otopeni”: șpăgi de peste 1,5 milioane de euro erau notate minuțios într-un fișier numit ”Viața e frumoasă”!

* SONDAJ. Românii au cea mai mare încredere în Codruța Kovesi. Intenția de vot la partide: PSD – 31%, PNL – 19%, AUR – 18%, USR – 11%

* Conflict la vârf: PSD vrea să sufoce economia privată cu măriri de taxe și impozite, ca să acopere deficitul făcut de ministrul Câciu și clientela de partid; PNL nu e de acord

* Gonind pe contrasens cu Mercedesul său, deputatul Gheorghe Șimon (PSD) a băgat în spital două femei și s-a oprit în curtea unui localnic. Șimon a fost ministru al Economiei în regimul Dragnea

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

* Rușii au bombardat cea mai veche biserică din Odessa, fondată în 1794 de românul Gavriil Bănulescu-Bodoni, născut la Bistrița și sanctificat în 2016

 

6 COMENTARII

  1. Basina aia puturoasa, boanghenul Orban, trebuie declarat persoana non-grata si se rezolva problema. Respectam libertatea de exprimare, insa nu si afirmatii care incalca integritatea teritoriala a Romaniei. Ciuca si Ciolacu au ales sa ii suga ciorapii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here