Dialogul între USR/PLUS și PNL a fost redeschis, iar cele două partide sunt “relativ aproape” să se înțeleagă în privința susținerii unor candidați comuni la cele 6 Sectoare din București, după ce au convenit deja să-l sprijine pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Acesta este anunțul făcut vineri de Dan Barna, președintele USR, citat de Agerpres.
Dan Barna spune că se va întâlni cu președintele liberalilor, Ludovic Orban, chiar la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a ajunge la un acord. Urmează câteva zile “critice” pentru succesul acestei alianțe, a mai adăugat șeful USR.
„Din punctul nostru de vedere, suntem relativ aproape de a găsi o soluţie prin care să reuşim să punem în spatele candidatului comun, Nicuşor Dan, candidaţi unici“
Discuția a plecat de la întrebarea adresată lui Barna dacă i-a răspuns Ludovic Orban la telefon: “Da. La scurt timp după informala din cursul săptămânii, adică la câteva minute după aceea, dialogul a fost redeschis. Vom avea o întâlnire la finalul acestei săptămâni şi sper să facem paşii înainte necesari pentru Bucureşti, pentru că, din punctul nostru de vedere, suntem relativ aproape de a găsi o soluţie prin care să reuşim să punem în spatele candidatului comun, Nicuşor Dan, candidaţi unici. Ar fi un lucru valoros şi necesar pentru Bucureşti şi, din această perspectivă, zilele următoare sunt critice, aş spune, pentru găsirea acestei soluţii. Aşteptăm ca PNL să se decidă dacă îşi doresc să meargă pe această cale a unor candidaturi comune sau o altă posibilitate care poate să existe: fiecare dintre noi, Alianţa USR PLUS şi PNL, să îşi prezinte propriii candidaţi. Toate scenariile sunt pe masă în momentul acesta“.
De ce sunt lucrurile complicate la București. PSD este avantajat masiv de alegerile locale într-un singur tur, introduse de PDL în 2011
Lucrurile sunt foarte complicate în cele 6 sectoare ale Bucureștiului. Anul trecut, la alegerile europarlamentare, USR-PLUS a obținut un scor zdrobitor în București – 39,93%. PSD a câștigat doar 16,4%, iar PNL – 15,5%.
La Primăria Capitalei, trendul pare să se confirme și Nicușor Dan avea, la ultimul sondaj de opinie (acum aproape o lună), 54,5% din preferințele de vot.
La cele 6 sectoare, însă, lucrurile se schimbă. Toate sunt controlate acum de PSD. Pe plan local, primarii au veritabile armate de votanți, disciplinate și credincioase. Clanuri interlope, membri de partid, pile și clienți personali sau pe filieră politică angajați în administrația publică pe posturi călduțe și cu salarii foarte mari – toți aceștia asigură o bază minimă de vot de la care pleacă primarii PSD. Este un avantaj de 10-20% pe care care ceilalți candidați nu îl au.
Legea alegerilor locale a fost schimbată de PDL (care a fuzionat ulterior cu PNL) în 2011, astfel încât primarii să fie aleși într-un singur tur de scrutin, nu în două (ca până atunci). Legea favorizează masiv primarii în funcție, care dispun peste tot – ca și la București – de această “armată” de votanți disciplinați, ușor de manevrat și de stăpânit. Cu cât prezența la urne e mai scăzută, cu atât mai sigură e victoria primarilor deja în funcție. La 50% prezență, edilii sunt ca și realeși. În multe cazuri, ei au câștigat cu 30-35% din voturile exprimate, pentru că restul candidaților n-au reușit să atingă acest scor.
Dacă ar exista un tur doi acolo unde nimeni nu ia majoritatea de 50%+1, șansele primarilor care nu fac treabă în localitățile lor scad. Există o șansă ca populația nemulțumită să își unească eforturile și să voteze, în turul doi, contracandidatul mai bine plasat.
Dar PDL a eliminat această posibilitate în 2011. PSD a apărat ulterior, când a ajuns la putere, alegerile într-un singur tur.
Cele două condiții esențiale ca PSD să fie alungat de la putere din București
La Sectoarele din București, tocmai această prevedere cu alegeri într-un singur tur este problematică. În Sectoarele 3 și 4, PSD este foarte puternic. În Sectorul 1, Tudorache, de la PSD, ar câștiga dacă PNL și USR ar propune candidați separați.
La Sectorul 2, situația e foarte complicată odată cu intrarea lui Neculai Onțanu în cursă. Fostul primar, susținut de Antenele lui Voiculescu și PSD, ar fi foarte greu de învins chiar și de actualul viceprimar, Dan Cristian Popescu, care și-a creat și el o rețea de influență și mizează în campanie pe sprijinul galeriei dinamoviste conduse de Elias Bucurică. În Sectoarele 5 și 6, unde vor candida “Piedone” (fostul primar de la Sectorul 4) și Mutu (actualul primar de la Sectorul 6), situația este, de asemenea, complicată.
Una peste alta, PSD poate fi învins în București doar cu două condiții fundamentale:
1) USR-PLUS și PNL să aibă candidați comuni pe care să-i și susțină efectiv, nu doar din vorbe;
2) Populația să iasă masiv la vot.
PSD nu a avut niciodată majoritatea în București, dar a reușit să câștige adesea datorită faptului că dispune de votanți foarte bine organizați și disciplinați, cointeresați material să se păstreze actuala stare de lucruri. Pe fondul unei participări slabe a restului cetățenilor la alegeri, segmentul înregimentat al PSD capătă o greutate mare în rezultatul final.