Dintre cei 206.000 de copii care au început școala în urmă cu 12 ani, 50.100 n-au mai ajuns să dea Bacalaureatul, arată date oficiale ale Ministerului Educației citate de Edupedu.ro. Celor 50.100 li se adaugă alți 41.455 care au apucat pe drumul școlilor profesionale. În consecință, în final s-au înscris pentru examenul de Bac 114.500 de absolvenți ai acestei promoții, arată datele oficiale. Filosoful Gabriel Liiceanu a ținut anul trecut o conferință de presă specială pe această temă, estimând că ritmul de degradare fulminant a nivelului de educație va duce, în 20-30 de ani, la dispariția poporului român.
Dintre copiii care au început școala în septembrie 2012, 25.202 abandonaseră sau dispăruseră (probabil mutați cu părinții în alte țări) deja înainte să termine clasa a VIII-a. Este vorba de o populație echivalentă cu mărimea unui oraș precum Huși ori Curtea de Argeș. Doar 174.473 au terminat 8 clase și au intrat în Evaluarea Națională din vara lui 2019. Pe lângă cei 25.202 care abandonaseră, alți 6.379 rămăseseră repetenți. În următorii 4 ani, la liceu, alți 18.519 au rămas repetenți, au abandonat sau au plecat din țară.
România are o medie a abandonului școlar uriașă, comparativ cu restul țărilor UE. Lipsa de educație îi împiedică pe tineri să aibă acces la un nivel de trai decent, explica filosoful Liiceanu în 2022. Acești oameni vor duce, în proporție covârșitoare, o viață de proastă calitate, fiind un balast pentru societate pentru că nu vor avea nicio calificare.
Mai jos, punctul de vedere al lui Gabriel Liiceanu față de abandonul școlar din România și consecințele sale.
„Aceștia vor spori rândurile populației care nu știe să facă aproape nimic. Și care vor trăi mizerabil și nu vor îmbogăți îmbogăți în niciun fel societatea în care trăiesc. Pentru că nu știu să facă nimic”
„Abandonul școlar, care are raport direct cu cartea și cu drumul pe care vă propun să mergem ca să știm ce ne așteaptă la orizontul istoriei noastre. Abandonul școlar ne întoarce curând în spatele momentului în care a început Spiru Haret reforma învățământului (anul 1898 – n. red.). Aproape 390.000 de elevi care au intrat în clasa I în perioada 2003-2012 n-au mai ajuns să termine clasa a VIII-a. Raport oficial al Ministerului Educației: „Există echivalentul unei populației unui oraș mai mare decât Iași, Cluj sau Constanța.
Analiza arată că elevii care au abandonat școala pe parcursul ciclurilor primar și gimnazial sunt catalogați drept pierderi definitive”. Deci aceștia vor spori rândurile populației care nu știe să facă aproape nimic. Și care vor trăi mizerabil și nu vor îmbogăți îmbogăți în niciun fel societatea în care trăiesc. Pentru că nu știu să facă nimic.
Cele mai mari rate de abandon școlar sunt în zona rurală. Anul școlar trecut, 2020-2021, de exemplu, 18% dintre elevii din mediul rural care au intrat în clasa I în 2012 n-au mai absolvit clasa a VIII-a, arată raportul citat.”
„Fara educatie, visurile dispar”!
Fara visuri, vom fi un popor de zombi!