Curtea de Apel București și-a motivat decizia de a suspenda condamnarea la 3 ani de închisoare decisă pentru Adrian Iacob și Mihail Marcoci, foști șefi ai Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, cei care au amenințat-o și șantajat-o pe jurnalista Emilia Șercan. “Mediul din penitenciar ar putea lăsa urme profund negative asupra personalității lor”, au explicat judecătorii, conform Aktual24.ro.
Argumentele Curții de Apel București pentru a nu-i trimite după gratii pe șantajiști:
- „se află la un prim incident cu legea penală”;
- „au o profesie”;
- „au copii minori în întreținere”;
- „un contact cu mediul din penitenciar ar putea lăsa urme profund negative asupra personalității lor”;
- „erau bine integrați în societate anterior săvârșirii faptei”;
- „nu existau dovezi că inculpații nu se pot îndrepta decât prin înlăturarea totală a libertății”.
Motivarea Curții de Apel București
“Instanța apreciază că, în raport de circumstanțele personale ale inculpaților care se află la un prim incident cu legea penală, au o profesie și copii minori în întreținere, având în vedere că un contact cu mediul din penitenciar ar putea lăsa urme profund negative asupra personalității lor, de faptul că erau bine integrați în societate anterior săvârșirii faptei, neexistând dovezi că inculpații nu se pot îndrepta decât prin înlăturarea totală a libertății, nu este necesară executarea acesteia în regim închis, fiind suficient avertismentul pronunțării hotărârii de condamnare pentru ca aceștia să manifeste o diligență sporită în viitor, în vederea respectării valorilor sociale ocrotite de legea penală.
Din analiza elementelor aflate la dosar nu rezultă în nici un fel că inculpații sunt persoane care nu ar putea înțelege gravitatea faptelor decât recurgând la mijlocul represiv al privării de libertate, astfel încât va dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei.”
Au apelat la subalternul Bărbulescu
Pe 24 mai 2021, Curtea de Apel București i-a condamnat pe Adrian Iacob și Mihail Marcoci, foști șefi ai Academiei de Poliție, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și câte 120 de zile de muncă în folosul comunității, în dosarul șantajării jurnalistei Emiliei Șercan, pe care au amenințat-o cu moartea dacă va continua să dezvăluie “fabrica de doctorate plagiate” patronată de cei doi.
Sentința nu este definitivă. Va urma recursul la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Pe 24 mai 2019, Adrian Iacob și Mihail Marcoci erau puși sub urmărire penală pentru instigare la șantaj, după ce în dimineața acelei zile au fost făcute percheziții la domiciliile lor, dar și la Academia de Poliție.
În rechizitoriul trimis instanței, procurorii arătau că, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2018, Adrian Iacob și Petrică Mihail Marcoci, în calitate de rector, respectiv prorector ai Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, l-ar fi determinat pe subalternul lor Gheorghe Adrian Bărbulescu să-i trimită Emiliei Șercan mesaje de amenințare, pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei. Cei doi instigator urmăreau astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.
Iacob și Marcoci i-au cerut lui Bărbulescu să achiziționeze mai multe aparate de telefon second hand și cartele preplătite, pentru a-i transmite jurnalistei mesaje de amenințare.
Iacob și Marcoci au fost nevoiți să demisioneze de la conducerea Academiei de Poliție în luna mai 2019, la scurt timp după plângerea pe care le-a făcut-o Emilia Șercan.
Despre ce personalitate șifonată fac vorbire acești judecători ai CAB? Am spus judecători? Îmi pare rău, tovarăși!
În sistemul militar doctoratele toate se plagiază. E un ordin din CSAT, în sensul în care nu poți introduce coduri aleatorii gândite sau auzite pe la cârciumi.
În sistemul privat lucrarea de licență îți aparține integral. Poți plagia ideile din Adam Smith dar dezvolți ideile lui în scris.
Din această cauză tov Dragnea a ordonat schimbarea Codului Penal. Inspirat de astfel de judecători, locotenenții tovareșelor Savonea, Ținț, Blaga, Corbu, au înțeles că HOȚII, fiind personalități în branșă, nu au voie să fie condamnați. Rămânem rușinea, uimirea și spaima Europei civilizate.
Acestor judecatori sfidatori, daca ei si familiile lor ar fi amenintati cu moartea si hartuiti telefonic de cetateni cu profesii ,cu copii si integrati in societate anterior comiterii faptelor, le-ar conveni ca acesti cetateni sa fie lasati liberi?! Garantez ca un astfel de cetatean ar fi imediat arestat preventiv. Este uluitor cum judecatorii din Romania sunt atat de nemernici si au atat de mult tupeu incat ei nu judeca fapta cum scrie legea, ci persoana. S-a ajuns in situatia injusta cu grave discriminari in care aceeasi fapta e pedepsita in moduri diferite in functie de locul in care a fost comisa si mai ales de catre cine. In Romania va fi justitie de tara civilizata cand aceeasi infractiune va fi pedepsita la fel si la Bucuresti si la Flamanzi, indiferent daca a fost comisa de un om al strazii sau de un politist!
Cand un politist comite o infractiune grava, lucrul acesta este mai blamabil, dupa parerea mea, decat atunci cand aceeasi fapta o comite cineva din afara sistemului. Eu as fi de acord cu sentinta (blanda) data doar daca acesti excroci ar fi ejectati din politie. Pe langa pedeapsa penala, destul de blanda in acest caz, mai trebuie una administrativa severa si radicala. Nu au decat sa se recalifice sau sa faca o munca necalificata. Nu i-a obligat nimeni pe acesti ticalosi sa se faca politisti si nu au comis o gresala din negljenta ci o infractiune grava pentru ca sunt corupti. Ce incredere sa mai aibe cetateanul obisnuit in aceasta institutie a statului care isi muta infractorii dintr-un post important in altul mai putin insemnat dar destul de bine platit?
La bolșevici toate sunt de-a-ndoaselea ! Faptul că sunt polițiști nu este o circumstanță agravantă ci tocmai una atenuantă. Mulțumim din inimă Partidului !
Cei care au dat această decizie ar trebui să stea în locul lor dublu, ca și la bezideaua iorgulescu, afară primeai minim 25 ani fără eliberare condiționată, halal justiție !!
ASTA-iii… PARTEA/GAURA-NEAGRĂ a Justiției din România!
Si, evident pastrarea pensiilor speciale.
Elevii Rodicai Stanoiu se ridica la nivelul „Profesorului”. CAB scapa de puscarie toti infractorii castelor.
Sunt perfect de acord: daca iau pensii speciale (cu care nu sunt deloc de acord), sa fie speciali si sa ia pedepse cu aceeasi supramasura. Sa fie speciali pe toata linia.
E nevoie de reforme masive, Politia romana in sec 21 trebuie sa fie mult mai mult decat o Militie rebotezata.