Crunta lovitură primită de „clanul Dragnea” pe terenul de fotbal. Am scăpat de „Viitorul Scornicești” 2020!

0
2284
Nicolae Ceaușescu - Liviu Dragnea

La sfârșitul anilor ’80 ai secolului trecut, Scornicești avea aproape 15.000 de locuitori și echipă în prima divizie de fotbal a României.

În anul 2000, Turnu Măgurele are aproape 25.000 de locuitori și i-a lipsit un minut să aibă echipă în prima ligă de fotbal a României.

Viitorul Scornicești era „patronată” de Nicolae Ceaușescu, marcat de nostalgia copilăriei sale sărace în târgușorul din stânga Oltului.

Turris-Oltul Turnu Măgurele e patronată de Ștefan Valentin Dragnea, beizadeaua bogată a lui Liviu Dragnea, în orașul al cărui principal hotel a fost acaparat de Bombonica Dragnea (fosta soție a lui „Daddy” și mama beizadelei Ștefan Valentin Dragnea).

Și Scornicești, și Turnu Măgurele se află în stânga Oltului, la mică distanță de marele râu (paradoxal, mai aproape e Turnu Măgurele, oraș din județul Teleorman, decât Scornicești, care e în județul Olt). Între cele două localități sunt 120 de kilometri, pe axa nord-sud.

Diferența de destin dintre Viitorul Scornicești și Turris-Oltul Turnu Măgurele este exact diferența dintre dictatură și democrație. E drept, o democrație firavă, care a permis apariția și dezvoltar până la un punct, a unei noi excrescențe de tip Scornicești.

Dictatura i-a permis lui Nicolae Ceaușescu – prin uneltele sale – să ducă Viitorul Scornicești în prima divizie și în cupele europene.

Democrația – fie ea și anemică – a blocat Turris-Oltul Turnu Măgurele în minutul 90+7 al meciului cu Rapid, din Regie. În ultimul minut al prelungirilor ultimei etape.

Atunci a marcat Amir Jorza, un tânăr de 21 de ani venit de la Arad. A înscris golul care n-a folosit Rapidului la nimic, nici măcar să evite ultimul loc al play-off-ului de promovare, dar care a pus istoria la locul ei.

A fost și mâna lui Dumnezeu, pentru că mingea a ajuns în poarta echipei teleormănene după mai multe ricoșeuri.

Ceaușescu nu s-ar fi împiedicat de Dumnezeu; dacă era nevoie, dădea decret să-L scoată și din Biserică. Iar golul unui anume Jorza ar fi fost anulat de arbitru pe motiv că bătea vântul din direcția neregulamentară. Se subînțelege că meciul ar fi fost prelungit până când echipa Cârmuirii ar fi marcat golul victoriei.

Bruma noastră de democrație a făcut posibile două minuni: Liviu Dragnea a fost arestat, iar Turris-Oltul Turnu Măgurele nu a promovat.

Ceaușescu nu putea fi nici arestat, nici blocat la promovare. Clanul Dragnea – da. Măcar atât am câștigat în 30 de ani de democrație, fie ea și șubredă.

Dublă bucurie în județul Argeș

În ultima etapă a Ligii 2 la fotbal, 5 din cele 6 echipe ale play-off-ului aveau șanse la promovare. Singura ieșită complet din joc era Petrolul Ploiești. Și exact Petrolul a fost singura învingătoare din ultima etapă: 2-1 la Mioveni!

Gazdelor le-ar fi fost suficient și un egal pentru a promova direct. Au condus cu 1-0, dar n-au putut scoate nici măcar un punct. Au avut noroc, totuși: au încheiat pe locul 3 și vor juca barajul cu ocupanta locului 12 (din 14) din Liga 1.

Rapid avea nevoie de victorie pentru a promova, dar era cât pe ce să piardă. A egalat în minutul 90+7, în ultimele secunde ale prelungirilor, dar n-a putut evita ultimul loc, 6. În schimb, a făcut un dublu cadou echipelor din Argeș.

Înaintea golului marcat de rapidistul Jorza, clasamentul arăta astfel:

 1. UTA – 30 de puncte
 2. Turris-Oltul – 28
 3. FC Argeș – 27
 4. CS Mioveni – 27

Deci, UTA și Turris-Oltul promovau direct, FC Argeș juca barajul, iar CS Mioveni rămânea în Liga 2.

După golul lui Jorza, clasamentul a încremenit astfel:

Așadar, UTA și FC Ageș promovează direct, CS Mioveni joacă barajul, iar Turris-Oltul rămâne în Liga 2.

Marile beneficiare ale golului rapidistului Jorza sunt FC Argeș și CS Mioveni, două echipe despărțite de 15 kilometri. Marea perdantă: Turris-Oltul Turnu Măgurele.

La Pitești s-au bucurat și cei de la UTA, și cei de la FC Argeș, care au promovat împreună

Rezultatele ultimei etape în Liga 2 la fotbal

 • Rapid București – Turris-Oltul Turnu Măgurele 1-1 (Jorza 90+7 / Voicu 60)
 • FC Argeș Pitești – UTA 1-1 (Matiș 53 / Ioniță 40 – din penalty)
 • CS Mioveni – Petrolul Ploiești 1-2 (Ișfan 5 / Arnăutu 39, Răuță 58)

Antrenorii celor 6 echipe din play-off-ul Ligii 2

 • UTA: Laszlo Balint
 • FC Argeș: Ionuț Badea
 • Dacia Mioveni: Claudiu Niculescu
 • Turris-Oltul Turnu Măgurele: Erik Lincar
 • Petrolul Ploiești: Costel Enache
 • Rapid: Dan Alexa

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Un fost arbitru român de elită a murit la numai 49 de ani

FOTBAL. Perspectiva Euro 2020: după Islanda și Bulgaria/Ungaria, am înfrunta Olanda, Austria și Ucraina. La București!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here