Crucișătorul Moscova, nava-amiral a flotei de război rusești din Marea Neagră, s-a scufundat joi seara, la 24 de ore după ce a fost lovită de două rachete ucrainene. Informația privind pierderea celei mai puternice nave a lui Putin în zona bazinului mediteraneean a fost confirmată oficial de Ministerul Apărării din Rusia, scrie BBC.
Rușii au recunoscut evenimentul după un lanț întreg de bâlbe și minciuni. Mai întâi, au refuzat să accepte că nava Moscova, simbolul puterii militare a Rusiei, a fost lovită de rachete ucrainene.
În comunicatele oficiale, comandamentul armatei rusești pretinde în continuare că „a avut loc o explozie” generată de „un incendiu” în zona sălii munițiilor, fără să se pomenească sursa acestui „incendiu”. S-a menționat de fiecare dată că „o anchetă e în curs de desfășurare”, de asemenea fără să se explice cum s-ar putea derula această investigație câtă vreme oamenii au fost evacuați de pe epavă.
Apoi, pe parcursul zilei de joi, rușii au dat asigurări de cel puțin 3 ori că „nava plutește” și „e remorcată spre port” (spre portul Sevastopol din Crimeea), unde reparațiile vor dura „cel puțin un an”.
Între timp, însă, epava – despre care experții occidentali spuneau că s-a răsturnat într-o parte – s-a scufundat. Rusia a acceptat, în cele din urmă, evidența. Agenția TASS a transmis comunicatul Armatei: “În timp ce era remorcat (…) spre portul de destinație, vasul și-a pierdut echilibrul din cauza avariilor suferite, deoarece a izbucnit un incendiu în urma exploziei muniției. Având în vedere marea agitată, nava s-a scufundat“.
Crucișătorul Moscova a fost lovit miercuri noaptea de două rachete Neptun trase de ucraineni, după ce aceștia i-au pregătit o ambuscadă, profitând de gravele erori comise de comandanții ruși. Ucrainenii au sesizat că, timp de două luni, nava-amiral a Rusiei s-a deplasat pe aceeași rută în Marea Neagră, în preajma coastelor ucrainene și relativ aproape de Insula Șerpilor. Așa că au desfășurat o baterie de artilerie anti-navală lângă Odessa și, când a venit momentul, au trimis drone Bayraktar să facă o diversiune lângă Crimeea. Rușii au fost distrași de atacul fals, timp în care două rachete Neptun au lovit crucișătorul care „stătea ca o rață pe lac”.
Distrugerea crucișătorului Moscova a redus drastic șansele rușilor de a mai debarca la Odessa
Disputele continuă însă în jurul acestui eveniment. Ucrainenii raportează că s-au înregistrat sute de morți în rândurile echipajului de 512 marinari, doar 50 confirmându-se că au fost salvați. Navele rusești de intervenție n-au putut să se apropie de crucișător din cauza exploziilor care se produceau în sala munițiilor și a vremii furtunoase.
În schimb, Kremlinul insistă că „tot echipajul a fost salvat”.
Construită la începutul anilor 1980, în timpul Uniunii Sovietice, nava a fost inițial numită „Slava” și staționa în portul ucrainean Mikolaev. Apoi, după destrămarea URSS, a trecut în flota rusă, fiind redenumită „Moscova”, modernizată de două ori și transformată în nava-amiral a flotei lui Putin după 2000. Crucișătorul, care avea o mare putere de foc, fiind echipat cu numeroase tipuri de rachete, a participat activ la războiul civil din Siria în perioada 2015-2016.
După acest eveniment, spun specialiștii, posibilitatea ca Rusia să mai lansese o debarcare amfibie la Odessa s-a redus foarte mult.
Cântărind 12.490 de tone, lung de 186,4 metri și înarmat, printre altele, cu 16 rachete anti-navale Vulkan, crucișătorul Moscova devine cea mai mare navă din lume scufundată în luptă după Al Doilea Război Mondial.