Critici dure pentru Iohannis, Guvernul PSD-PNL și Rareș Bogdan după ce România a ratat intrarea în Spațiul Schengen: „Porcul nu se îngrașă în ajun”

4
2062
Klaus Iohannis și Rareș Bogdan

Eșecul anunțat al aderării României la Spațiul Schengen, produs joi după-amiază în Consiliul JAI (al miniștrilor de Interne) din Uniunea Europeană, a adus sub tirul criticilor lipsa de previziune și de vlagă a României. Diplomatul Cristian Diaconescu (fost ministru de Externe), fostul europarlamentar Cristian Preda (acum decan al Facultății de Științe Politice de la Universitatea București), jurnalistul Robert Schwartz (senior-editor la Deutsche Welle) și profesorul Andrei Țăranu (politolog) au fost printre cei care au arătat gravele erori ale celor care conduc România, dincolo de evidenta nedreptate făcută de Austria, care s-a agățat de pretexte total nefondate.

Politologul Andrei Țăranu, profesor la SNSPA, a scris pe contul său de Facebook: „Neintrarea României (și a Bulgariei) și intrarea Croației în spațiul Schengen este un semnal cumplit pentru Uniunea Europeană. Valul suveranist va crește și mai mult și dezintegrarea UE devine vizibilă tot mai clar. Și asta pentru că Austria (și Ungaria) își refac «simbolic» imperiul în Europa Centrală și de Est prin clienți precum Croația și Slovenia. Lipsită de o politică europeană coerentă și chiar de o politică externă solidă, România devine o insulă la marginea UE, de care se ancorează conjunctural unii și alții. Păcat. Vor urma alți ani de umilință și de plecat capul, de cozi de tiruri și de mașini prin granițele UE”.

Andrei Țăranu a subliniat că Germania nu s-a opus aderării Croației, așa cum se zvonise la un moment dat, știrea falsă ridicând pulsul românilor pe Facebook.

Diplomatul Cristian Diaconescu a spus, la Digi 24, că „trebuie să remarcăm că suntem în fața unui eșec. Atât al Europei, cât și al României”. El a atras atenția că diplomația românească trebuia să anticipeze posibilele probleme din partea Austriei, care e preocupată de problema imigrației nu de ieri, de azi, și că ar fi trebuit să se ia măsurile necesare pe toate palierele pentru a nu avea surprize. „Porcul nu se îngrașă în ajun”, a spus Cristian Diaconescu la Digi 24.

Jurnalistul Robert Schwartz, de la postul de radio Deutsche Welle, a fost de acord cu Cristian Diaconescu și a adăugat că europarlamentarul Rareș Bogdan a făcut mari deservicii României prin atitudinea total neprofesionistă. Cancelarul austriac Karl Nehammer s-a folosit de comportamentul isteric și cuvintele iresponsabile ale românului, într-un moment în care încă se mai negocia, pentru a ridica problema în Consiliul JAI. Schwartz a povestit că șeful Guvernului austriac le-a relatat celorlalți reprezentanți ai țărilor UE cum Rareș Bogdan a amenințat cu represalii și cu pedepsirea companiilor austriece din România.

Rareș Bogdan și-a continuat tiradele și după vot, cerându-le companiilor de stat din România să-și retragă banii din băncile austriece. Marcel Ciolacu, președintele PSD, i-a ținut isonul, anunțând că „vor fi consecințe”.

Fostul europarlamentar Cristian Preda, profesor și decan la Facultatea de Științe Politice, a scris și el pe contul de Facebook: „Așa cum era clar încă din vară, nu suntem primiți în Schengen la 1 ianuarie 2023. Dacă au onoare, Bode, Predoiu și Aurescu demisionează. Iar dacă n-au, Ciucă îi poate demite. Și dacă premierul nu poate, Iohannis are gură să le spună: afară din Guvern! Fiindcă dacă tace și acum, țap ispășitor va fi el, nu altcineva…”.

Cristian Preda anticipase, într-adevăr, încă de acum 3 săptămâni că România nu va fi primită în Spațiul Schengen și explicase că eșecul a fost provocat de amatorismul guvernanților de la București, care habar n-au, după 11 ani, ce au de făcut pentru a elimina pericolul unor voturi contra. Fostul europarlamentar scria: „România a ratat obiectivul pe care-l are de mai bine de un deceniu și nu va intra în Schengen peste trei săptămâni (textul era scris la mijlocul lunii noiembrie – n. red.). Sunt de vină miniștrii Bode și Predoiu care gestionează cele două domenii acoperite de Consiliul JAI, și anume Afaceri Interne și Justiție. Ei nu au pregătit din vreme răspunsuri la întrebările care erau puse în mai multe state-membre. S-au trezit abia când a fost clar că va intra Croația și au încercat să folosească pretextul agresiunii rusești în Ucraina pentru a prinde trenul Schengen, plecat deja din gara Zagreb spre toate destinațiile din UE. Campania de lobby a fost una agresivă, alcătuită din amenințări la adresa olandezilor și austriecilor. În loc să caute cooperarea, pentru a clarifica anumite nelămuriri, oficialii români au ales confruntarea. S-a mers departe: deputați, inclusiv europeni, ca și miniștri din Guvernul de la București au amenințat cu boicotul comercial sau cu arestarea unor directori de afaceri austrieci. S-a văzut acum că, la 15 ani de la aderare, mecanismele de decizie din instituțiile europene nu sunt cunoscute de către cei care reprezintă România. Ca și-n alte ocazii, președintele a reacționat cu mare întârziere. El a căutat să obțină sprijinul cancelarului austriac. Nu a reușit. E un eșec nemaivăzut. Nici unul dintre predecesorii săi nu a fost pus într-o situație atât de stânjenitoare de către un partener european”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Putinist de frunte, Robert Turcescu se înscrie hotărât și în armata propagandei chineze! Minciuni comuniste pe care le promovează fără nicio rezervă: „China nu e o dictatură, așa cum se vorbește în Occident. E o țară extrem de liberă în exprimare” / „În China există o preocupare poate excesivă pentru om. În Occident – uriașe afaceri și cras dezinteres pentru viața și confortul oamenilor” / „Lumea se îndreaptă spre o dominație culturală, economică, mă tem că nu și politică” a Chinei

* Clișeele propagandei putiniste, folosite în acte oficiale ale Ministerului de Finanțe, condus de PSD! Invazia Rusiei în Ucraina e denumită „operațiune specială” și „conflictul ucrainean”

* Băieții de AUR ai propagandei putiniste în România. Scurtă istorie a unei trădări naționale

* Șefa Comisiei Europene le cere țărilor din Balcanii de Vest să se decidă: ori cu UE și democrația, ori cu Rusia, China și tirania!

* Listele negre făcute de putiniștii români. Politicieni, medici, jurnaliști, artiști și sportivi „vacciniști” sunt somați să-și ceară scuze, fiind comparați cu „criminalii Revoluției”!

* „Mineriada” din TVR se îndreaptă spre directorul Turturică. Gașca Săseanu – Chioțea – Olaianos încearcă „execuția” Nadinei Vlădescu

* Portugalia râde, dar Ronaldo plânge. Noul rege e Gonçalo Ramos – trei goluri și o pasă decisivă, la 21 de ani, într-un teribil 6-1 cu Elveția. Programul complet al „sferturilor”

4 COMENTARII

  1. Seful politicii externe e Iohannis. De cind de politica externa a Romaniei e atributia lui Rares Bogdan? Daca Rares se baga in fata si se amesteca unde nu-i fierbe oala atunci cineva trebuie sa-i dea peste mina. Insa daca ii cere ”cineva” atunci e o greseala ce trebuie asumata.
    Acolo trebuia artileria grea adica Iohannis nu Rares. Cum sa lasi politica externa a Romaniei pe mina unui gargaragiu ca Rares Bogdan? Asta e treaba de mintuiala a sefului politicii romanesti. Pasezi treaba ta unui gargaragiu? Si de ce? Esti ocupat cu schiatul? Esti lenes?

  2. Tandala cel Ratacit prin Cotroceni sa isi inchipuie ca a fost numit seful NATO si isi dea demisia, si sa ia cu el mascaricii (rares bogdan) si analfabetii functionali (bode, ciuca, ciolacu) pe care tot el i-a proptit in fruntea statului numai si numai pentru linistea lui.

    De data asta para malaiatza nu a cazut in gura Misecuvinistului ratacit prin Cotroceni.

    Precum f bine scrie d-na Diogiu pe spotmedia.ro, ponta si dragnea/dancila i-au castigat mandatele acestei personificari a lenei si indolentei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.