Paranoic și obsedat că FSB-ul l-a trădat, Vladimir Putin a făcut o nouă mutare radicală, de natură să bulverseze ierarhiile la Kremlin: l-a numit pe Vladimir Stepanovici Alekseev, adjunctul șefului GRU, la comanda spionajului rusesc din Ucraina, scrie Spotmedia.ro. Prin aducerea în prim-plan a serviciului secret al armatei, e dat la o parte temutul FSB (ex-KGB), ceea ce va tensiona și mai mult lucrurile. Noul șef nu e un profesionist în domeniu, dar compensează prin lipsa de scrupule și disponibilitatea de a ucide pentru și la comanda lui Putin. Culmea e că Alekseev este ucrainean prin naștere!
Noul coordonator al spionajului rusesc în Ucraina este pus sub acuzare în Marea Britanie în dosarul lui Serghei Skripal, fost agent KGB care a fost otrăvit împreună cu fiica sa de serviciile secrete ale lui Putin. Cei doi au scăpat ca prin minune în 2018 după ce li s-a strecurat noviciok în băutură.
Alekseev (acum în vârstă de 61 de ani) a fost cel care a coordonat, de la Moscova, asasinarea celor doi pe când aceștia se aflau în Anglia. Skripal și fiica sa au fost găsiți zăcând inconștienți pe o bancă într-un mall din Salisbury. Transportați la spital, au fost salvați de doctori. Tot el a condus operațiunile speciale din timpul războiului civil din Siria, unde rușii au comis atrocități care au băgat în sperieți lumea.
Un criminal incompetent, dar violent și dispus să execute orice ordin primește de la Putin
Alekseev nu are calificare de spion și face parte din desantul de oficiali neprofesioniști, dar fideli regimului pe care l-a făcut ministrul Apărării, Serghei Șoigu, odată cu instalarea sa în funcție. Șoigu însuși conduce Armata fără să fi fost militar. Jurnalistul rus de investigații Andrei Soldatov, specializat în structurile militare de la Moscova, l-a descris: „Alekseev este o figură aparte printre ofițerii de informații militare (GRU) din Rusia. Și-a început cariera în forțele speciale, Spetsnaz, și nu într-o ambasadă din Occident. Sarcina lui în GRU a fost să supravegheze direcția a 14-a a serviciului, care conducea Spetsnaz, brațul paramilitar al agenției – iar în anul 2011 devine prim-adjunct al șefului GRU. Promovarea unor persoane care nu aveau pregătire de spionaj a fost tipică noii abordări aduse de Serghei Șoigu, după ce a devenit ministru al Apărării în 2012. Alekseev și alții ca el au devenit noile fețe ale unei agenții pe care Șoigu era hotărât să o dezvolte cât mai rapid. Dar unde să găsești personal? A făcut un raid în rândurile forțelor speciale. Cei de aici nu aveau abilitățile și delicatețea ofițerilor de informații, dar erau tipi duri, gata să ucidă“.
Ceea ce pare tipic pentru Putin este interesul pentru numirea în funcțiile de conducere a unor oameni loiali și nu competenți. În ultimii 10 ani, serviciile secrete ale Rusiei au dat numeroase dovezi de neprofesionalism, ratând multe misiuni și lăsând în urmă multe urme. Însuși cazul Skripal e o dovadă, pentru că țintele asasinatului au supraviețuit. Cu toate acestea, Alekseev a fost promovat, pentru că Putin caută subordonați obedienți și fără milă.
Aceasta este încă o dovadă că actualul dictator al Rusiei se întoarce către perioada anilor 1930-1940, când la cârma Uniunii Sovietice se afla Stalin. Acesta din urmă își alegea șefii poliției politice dintre cei mai violenți și amorali oameni. O serie interminabilă de asasini psihopați a condus NKVD-ul, cu care Stalin a ucis zeci de milioane dintre locuitorii URSS. Invariabil, după ce criminalii respectivi își duceau la sfârșit misiunea, Stalin punea să fie uciși, iar în locul lor aducea un alt psihopat încă și mai crud și violent.