Negocierile privind alegerea procurorului-şef european urmează să înceapă din nou odată cu constituirea noului Parlament European ales pe 26 mai. Cele două instituţii, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, ar putea ajunge la un acord, dar procedura nu se va relua de la zero, ci va continua de unde a fost suspendată. Pentru candidatul României, Laura Codruța Kovesi, șansele cresc.
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, proaspăt ales vicepreşedinte al grupului parlamentar al PPE, a declarat pentru Digi 24 că poziţia Parlamentului European, de susţinere a lui Kovesi, nu se va schimba odată cu schimbarea componenţei noului PE.
Declaraţiile lui Siegfried Mureşan despre şansele lui Kovesi
- „Mandatul rămâne acelaşi, procesele legislative aflate în desfăşurare vor continua după alegeri exact din punctul în care s-au oprit, deci nu se reiau de la 0. Ca atare, poziţia PE după alegeri va fi neschimbată faţă de cea dinainte de alegeri şi anume că PE are un singur candidat pentru poziţia de procuror-şef european şi acesta este candidatul român”.
- „Singurul atu al candidatului francez a fost susţinerea politică din partea guvernului francez. Guvernul Franţei în această perioadă în care se negociază cele mai importante poziţii la nivelul instituţiilor UE, adică preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Consiliului European, preşedintele Băncii Centrale Europene, preşedintele Parlamentului European, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă, în această perioadă guvernul Franţei are alte priorităţi şi, de aceea, eu am spus înainte de alegeri şi îmi menţin această declaraţie, că susţinerea politică pe care candidatul Franţei o are va fi diferită acum după alegerile europarlamentare de ce a fost înainte de alegeri”
- „Franţa este evident că ţinteşte una dintre principalele poziţii la nivel european, pentru unele are şanse mai mari, pentru altele are şanse mai mici şi de aceea, e foarte clar că susţinerea politică pentru funcţia de procuror-şef european pentru candidatul francez va fi mai mică după alegeri”
Hăituită de „SS-Gestapo”
Dorinţa Laurei Codruţa Kovesi de a ajunge procuror-şef al Parchetului European i-a adus un atac fără precedent din partea politicienilor din PSD şi ALDE, dar şi din interiorul sistemului de justiţie.
Cel mai grav a fost dosarul pe care i l-au fabricat procurorii-slugă din Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, denumită şi „SS-Gestapo”, condusă de „celebrii” Gheorghe Stan (plasat între timp de Dragnea la Curtea Constituţională) şi Adina Florea.
Cei doi au acceptat să devină cârpele unui fugar de justiţie (Sebastian Ghiţă), în ciuda faptului că plângerile acestuia nu erau susţinute de nicio probă cum că fosta şefă a DNA ar fi comis vreo infracţiune.
De altfel, Angela Nicolae, fosta şefă a biroului de relaţii internaţionale de la Ministerul Public, când Codruţa Kovesi era procuror general, a dezvăluit culisele extrădării lui Nicolae Popa, mărturisind că fosta ei şefă nu a comis nicio ilegalitate. Detalii, AICI
Ar fi minunat! Pentru moralul nostru, pentru atatea si atatea motive de frustrare indurate in acesti ani, am merita sa avem un astfel de rol ocupat de un roman.
Sper insa ca asta nu ar insemna sa ne culcam pe urechea aia si sa u mai urmarim cursul luptei anticoruptie la noi, unde, nici pe departe, nu s-a rezolvat ceva cu adevarat semnificativ si mafia e pe cai mari si fura in continuare cu spor!