Kovesi, convinsă 100%: „Protocolul cu SRI, absolut necesar. Statul trebuie să acţioneze rapid şi eficient în lupta cu infractorii”

2
2655
Laura Codruța Kovesi

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, recunoaște că a făcut și greșeli în activitatea de la DNA, însă protocolul secret cu SRI nu a fost una dintre ele. Kovesi explică și care a fost utilitatea acestui protocol: instituțiile publice trebuie să acționeze la fel ca infractorii – rapid și eficient.

Laura Codruța Kovesi a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă și despre perioada cât a fost șefă la DNA.

Nu sunt un om perfect, deși când deții o funcție așa de importantă, îți dorești să faci totul perfect. Pentru că tot ceea ce faci, faci cu oameni. Și nu există oameni perfecți. Sigur că am făcut și greșeli, dar niciodată nu am încălcat legea în mod intenționat. Poate că una dintre greșeli a fost că trebuia să comunic mai mult, să explic mai mult anumite lucruri. Poate că anumite măsuri trebuiau luate mai din timp”, a spus Kovesi.

Cu toate acestea, protocolul secret încheiat între parchet și SRI nu a fost o greșeală, consideră Laura Codruța Kovesi, pentru că la vremea respectivă singura instituție autorizată să facă interceptări în dosarele penale era SRI.

Dacă mă întrebați de protocol, acela nu a fost o greșeală. A fost un instrument care era absolut necesar la acel moment. Lumea uită că, în 2009, niciun procuror din România nu putea să pună în aplicare o autorizație de interceptare. Erai obligat să transmiți acea autorizare la SRI, care fusese desemnat autoritate națională unică de intreceptare. Și tocmai pentru a exista un control riguros asupra acestei activități, s-a semnat acest protocol”, spune Laura Codruța Kovesi.

Fosta șefă a DNA a vorbit și despre cum s-a ajuns la semnarea acestui protocol de cooperare cu SRI, argumentând că șefii instituțiilor și-au dat seama că trebuie să lucreze împreună, pentru a fi mai eficienți:

Nu existau rezultate în combaterea corupției. Și atunci, ce au făcut conducătorii instituțiilor? Au găsit instrumente de a coopera, de a așeza toate instituțiile la masă și de a lucra împreună. Pentru că lupta cu infracționalitatea nu trebuie să o faci fiecare separat. Hai să ne imaginăm ca la atletism, unde fiecare atlet aleargă pe culoarul lui. Aici nu este așa. Trebuie să comunici, să colaborezi, pentru că fiecare instituție, cu atribuțiile pe care le are, poate contribui la obținerea unui rezultat”.

Kovesi consideră că instituțiile statului trebuie să reacționeze la fel ca infractorii, în sensul rapidității și al eficienței, și tocmai de aceea s-a considerat necesară încheierea acestor protocoale secrete cu SRI.

Pentru infractori e foarte ușor. Se întâlnesc într-o parcare, la un restaurant, pun la cale scheme de fraudare financiare, rețele întregi prin care fac trafic de droguri sau trafic de persoane. Contra acestor forme de lucru ale infractorilor, extrem de simple și de rapide, instituțiile publice trebuie să reacționeze la fel. Rapid și eficient. Și acest lucru nu se poate face decât lucrând împreună. Acesta a fost rostul semnării unor protocoale, a stabilirii unor reguli de lucru, dar care niciodată nu au fost deasupra legii”, consideră fosta șefă a DNA.

 

2 COMENTARII

 1. Asa este, cea mai mare magarie desfiintarea acestui protocol, la fel de mare ca si magaria facuta tot de ccr completelor de 5 judecatori de la ICCJ. Pentru aceste doua magarii, leprele din ccr trebuie sa dea socoteala, si-o vor da intr-o zi, mai putin judecatorii Stanciu, Minea si Morar, care au fost impotriva. Nu se poate sa decapitezi in acest fel lupta impotriva hotilor si coruptilor care-au invadat ca niciodata in istorie conducerea unei tari, nu se poate s-o faci decat daca esti corupt si hot si tu, asadar, la puscarie cu cei 6 ordinari din ccr! Va vine voua randul, javrelor si leprelor!

 2. Încrâncenarea, ura , dezbinarea nu duce la nimic in țara noastră. Nu sunt vinovati cei de la vârful statului , ci noi romanii ca stam ca momâile și dormim pe noi. Sa ne uitam la alte popoare care imediat reacționează la orice fel de @ schimbări “ care nu sunt digerate de cetățeni. Așa ar trebui sa fie și la noi dar NU prin violenta, care nu duce la nimic.
  In privința fostei șefe DNA a sărit mulți pași de a ajuns cocoțată la o institutie care NICI NU TREBUIA SA EXISTE. Este un balast , aveau romanii nevoie de așa ceva? NU !!!!!
  România NU este o țara bogata pentru ca a fost jefuita de afara cu concursul acestor trădători care tot apăreau pe toate posturile, cu mutrele lor spurcate, indivizi puși pe căpătuiala și cam atât!!!!
  Asta a fost România imaginată de romani după 1989? Ne-am înșelat !!!!
  Ce lipsește la romani? Simtul civic este la pământ!!!!
  Trezește-te frumoasa Romanie!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here