Sub PSD, Primăria Sectorului 2 a cumpărat măști de proastă calitate, la preț premium, și le-a împărțit pensionarilor

1
672
Cadoul otrăvit: Primăria Sectorului 2 le-a împărțit pensionarilor și angajaților măști de protecție neconforme pe care le cumpărase la preț premium

Radu Mihaiu, noul primar al USR-PLUS din Sectorul 2, anunță că va sesiza DNA luni pentru un contract încheiat în august de fosta conducere a Primăriei pentru achiziția de măști de protecție. Corpul de control a descoperit că DGASPC Sector 2 a atribuit licitația unei firme a cărei ofertă nu corespundea cu ce se cerea în caietul de sarcini.

Primăria Sectorului 2 căuta măști chirurgicale, dar a primit în schimb măști “faciale”, de calitate proastă. Funcționarii primăriei care aveau misiunea să verifice dacă se respectă contractul au sesizat neregula și au refuzat să semneze modificarea clauzelor, așa că directorul a trecut peste ei și a semnat “ca primarul”. Banii s-au plătit ca și cum produsul ar fi fost premium, deși măștile erau neconforme.

Aceste rebuturi au fost distribuite de vechea administrație – primarul Mugur Mihai Toader (PSD) și viceprimarul Dan Cristian Popescul (PNL, ulterior PSD) – către angajați, dar și către pensionari, persoanele internate în centrele pentru bătrâni și pentru copii instituționalizați din Sectorul 2. Adică exact către categoriile vulnerabile și către cei expuși riscului prin lucrul cu publicul!

„Firma, după ce a câștigat licitația, a cerut schimbarea produsului care făcea obiectul licitației. Nu a mai putut livra «măști chirurgicale», ci a putut livra «măști faciale». Măștile au fost plătite la prețul de ofertare“

Iată ce dezvăluie primarul Radu Mihaiu: „Măști «neconforme» livrate pe post de «măști chirurgicale» la DGASPC sector 2.

Azi am primit un raport al corpului de control privitor la achiziția de măști pentru DGASPC sector 2.

Concluzia din acest raport este «încheierea și derularea acordului cadru nr 116532/27.08.2020 s-a făcut cu nerespectarea prevederilor legislației în vigoare privind achizițiile publice». Într-un limbaj juridic, asta înseamnă că s-a încălcat legea.

În limbaj nejuridic, s-a întâmplat în felul următor:

  1. A fost făcut un caiet de sarcini pentru o licitație, iar în aceste caiete de sarcini scria că trebuie livrate măști chirurgicale care să respecte niște standarde (enumerate în documentație)
  2. Au participat 3 firme, dintre care una a fost eliminată că nu respectă condițile cerute în caietul de sarcini
  3. A câștigat o firmă care (spune corpul de control) a depus o ofertă care nici ea nu respecta condițiile cerute în caietul de sarcini.
  4. Această firmă, după ce a câștigat licitația, a cerut schimbarea produsului care făcea obiectul licitației. Nu a mai putut livra «măști chirurgicale», ci a putut livra «măști faciale», produse de către alt furnizor, cu alte caracteristici tehnice decât cele din oferta inițială
  5. Aparatul de specialitate nu a acceptat această modificare, așa că directorul a semnat de la sine putere actul adițional.
  6. Când au venit măștile, au venit fără certificatele obligatorii și fără să respecte cerințele din licitație.
  7. Măștile au fost plătite la prețul de ofertare.

Cu alte cuvinte s-a licitat și câștigat licitația pentru niște produse de foarte bună calitate, care necesitau un preț ridicat, și de livrat s-au livrat produse de calitate îndoielnică. Prețul însă a rămas același, și a fost și plătit.

Voi cere comisiei de disciplină să analizeze gravitatea faptelor, dar cred că și organele de cercetare penală trebuie să preia acest caz. Luni, când voi fi ieșit din izolare, voi semna tot ce e de semnat“.

Laura Ștefan, ONG-istă anticorupție în EFOR, a comentat pe Facebook, la anunțul lui Radu Mihaiu: “Așadar s-a făcut achiziție pentru Audi, iar de livrat s-au livrat Dacii. La preț de Audi, normal. Cool. Curajos directorul ăla care a semnat singurel. Foarte curajos”.

https://www.facebook.com/RaduMihaiuUSR/posts/1280763532299931

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru ea, și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.