Corupția endemică va distruge definitiv, până la urmă, țara noastră, laolaltă cu tot restul Europei Centrale și de Est – fostele țări comuniste –, dacă nu se va schimba ceva în perioada imediat următoare. Studiile efectuate de Uniunea Europeană, în colaborare cu oameni de știință, arată că, până în 2100, Estul continetului va pierde între 50 și 70% din populație.
Cele trei țări despre care se estimează că vor pierde cei mai mulți locuitori sunt România, Bulgaria și Ucraina – circa 70%. În cazul țării noastre, asta înseamnă că, peste 80 de ani, aici vor mai fi de găsit doar aproximativ 6 milioane de oameni.
Un studiu corect și niște concluzii eronate. Autorii analizei spun că stimularea economiei ar putea stopa declinul demografic. Cauza reală a nenorocirilor, corupția, este însă ignorată
Statisticile UE arată că numărul locuitorilor din 23 de țări ale Europei Centrale și de Est scade cu viteză. Cei care au făcut raportul au invocat două cauze directe: îmbătrânirea populației și migrația. Fenomenul este foarte acut în Letonia, Lituania, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Croația, Bosnia și România.
După cum notează Libertatea, citind studiul cu pricina, ar fi vorba de un cerc vicios:
– Statul nu sprijină familiile cu copii, sistemul medical este dezastruos și ambele cauze duc la o scădere a ratei natalității.
– Rata scăzută a natalității afectează economia, crește deficitul în sistemul de pensii și scade competitivitatea cu alte țări.
– Lipsa de performanță economică duce la salarii mai mici comparativ cu alte țări, ceea ce mărește emigrația, pentru că tinerii pleacă să-și găsească locuri de muncă mai bine plătite în altă parte.
Observând că unele state din zonă au luat măsuri pentru a stopa acest declin demografic (Ungaria și Polonia se remarcă în mod deosebit), dar că rezultatele sunt aproape nule, autorii studiului ajung la o concluzie parțial corectă. Ei spun că nu programele pro-fertilitate și facilitățile fiscale pentru cuplurile cu mai mulți copii sunt cheia, ci stimularea economiei.
Comitetul Economic și Social European concluzionează că aceste țări trebuie să se străduiască să creeze oportunități economice și să combată șomajul, pentru a stopa prăbușirea demografică. Abia apoi ar veni promovarea stilului de viață sănătos, programul flexibil de muncă, investițiile în servicii din domeniul educației și sănătății.
O anumită lipsă de contact cu realitățile din aceste țări foste comuniste i-a îndrumat însă pe autorii studiului spre un drum parțial greșit. Din Lituania și până în Bosnia, principala problemă, care atârnă ca o piatră de moară de aceste țări, este corupția uriașă.
În România, cauzele primordiale ale depopulării sunt sărăcia și înapoierea în care mafiile politico-economice țin cea mai mare parte a țării
În România, fenomenul gigantic al emigrației (suntem a doua țară din lume, după Siria, la acest capitol) este generat de formidabila corupție izvorâtă din nereformarea țării după regimul comunist. Rămasă la putere, oligarhia comunistă s-a perpetuat și regenerat, azi aflându-se la putere, într-un sistem care subjugă și copleșește țara, generația următoare a activiștilor de partid și a securiștilor care au preluat conducerea în 1990.
Sărăcia extremă, înapoierea, lipsa de educație și dezastrul sistemului sanitar, absența infrastructurii, clanurile mafiote care controlează țara mână-n mână cu politicienii stau, de fapt, în spatele depopulării României. Județele cu cea mai mare emigrație sunt tocmai cele unde baronii locali au făcut cel mai mare prăpăd. Prosperitatea cleptocraților și a celor apropiați lor – organizați în adevărate rețele infracționale care sugrumă orice activitate economică și împiedică dezvoltarea – a coincis cu sărăcirea și ruinarea majorității locuitorilor. Satele s-au depopulat, milioane de oameni plecând unde au văzut cu ochii, alungați de mafiile locale. În urmă a rămas prăpădul.
Situația este identică în țările fostei Iugoslavii, Bulgaria și Ucraina. Țările baltice și cele din centrul Europei nu sunt deloc departe.
Niciuna dintre acestea nu va putea stopa dezastrul demografic până când caracatița corupției care le sufocă acum nu va fi nimicită. Cercul este însă, într-adevăr, vicios, deoare aceste țări pot să scape de Mafie doar printr-o voință politică de fier, care să genereze o luptă anticorupție reală și coordonată, pe parcursul mai multor generații. Dar mafia, în Estul Europei, izvorăște și este întreținută tocmai de clasa politică.
Fabricile de diplome, incompetenţa, subfinanţarea în EduCultură…
Cind te gindesti cit cistiga unii sa faca studii timpite… Pe spinarea contribuabilului bineinteles.
Cum sa-ti inchipui ca pina in 2100 nu va exista nici-o schimbare de directie? In 80 de ani se pot intimpla multe. Se poate instaura neocomunismul in SUA, ocuparea Africii de catre China, decaderea economica a occidentului, molime, razboaie, schimbari de granite si, da, schimbari sociale majore in Romania.
Daca ati vrut sa-i faceti de ris pe cei cu studii din astea atunci ati reusit. Daca ati vrut sa ne speriati cu studiul asta atunci va confundati publicul cu fanii Antena3.