Consiliul Europei: Desființați „Secția lui Tudorel”! TREBUIE să țineți cont de recomandările Comisiei de la Veneția!

0
7392
Dunija Mijatovici

Un comunicat al Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei arată clar: România TREBUIE să țină seamă de recomandările Comisiei de la Veneția și de cele emise de GRECO!

În plus, modificarea legislației penale TREBUIE realizată „în deplină conformitate cu standardele Consiliului Europei și cu normele internaționale în domeniul drepturilor omului”.

Prin această comunicare, Consiliul Europei averizează Guvernul României că merge pe contrasens, luând decizii contrare celor normale. De exemplu, Comisia de la Veneția și GRECO au cerut insistent să nu fie înființată Secția de investigarea a infracțiunilor din justiție (SIIJ), dar Guvernul de la București a făcut exact pe dos.

Respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, așa cum solicită imperativ Consiliul Europei, presupune, printre altele, și desființarea „Secției lui Tudorel”. Aceasta a arătat încă de la primele sale acțiuni că este o unealtă politică înfiptă în inima Justiției.

Comunicatul Consiliului Europei (fragmente)

  • Comisarul Dunja Mijatovici, din cadrul Consiliului Europei, subliniază importanța menținerii independenței sistemului judiciar din România. El cere autorităților de la București „să țină seamă de recomandările Comisiei de la Veneția și ale Grupului de Țări împotriva Corupției (GRECO).
  • „Reformele în materie de justiție și legislație penală trebuie să fie realizate în deplină conformitate cu standardele Consiliului Europei și cu normele internaționale în domeniul drepturilor omului”.
  • „România trebuie să îmbunătățească implementarea legilor și să asigure finanțarea pentru a proteja în mod eficient drepturile persoanelor cu handicap și pentru a proteja femeile împotriva violenței”.
  • „Există obstacole sistematice care împiedică protecția eficientă a drepturilor persoanelor cu dizabilități în România”, a declarat joi Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovici, în contextul publicării raportului vizitei sale în România din noiembrie 2018.
  • Raportul atrage atenția asupra drepturilor persoanelor cu dizabilități, a violenței împotriva femeilor și a reformelor în desfășurare în sistemul judiciar și legislației penale.
  • Comisarul este îngrijorat cu privire la subfinanțarea sistemului de asigurări sociale pentru adulții și copiii cu dizabilități. În acest context, regretă că recent, după ce proiectul său a fost publicat, Parlamentul României a adoptat legea bugetului pentru 2019 în care nu este garantată alocarea fondurilor necesare din bugetul de stat pentru susținerea sistemului de protecție socială pentru copii și persoane cu dizabilități. De asemenea, le cere autorităților românești să ia măsuri rapide pentru a trece de la instituționalizarea persoanelor cu dizabilități la integrarea lor deplină în societate.
  • Comisarul a cerut autorităților implementarea eficientă a legislației în vigoare și demonstrarea unui angajament puternic pentru protecția femeilor împotriva violenței, se mai arată în comunicat. A cerut, de asemenea, autorităților să îmbunătățească colectarea datelor și să aloce fonduri suficiente către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, precum și către autoritățile locale și să încurajeze cooperarea dintre instituțiile publice și societatea civilă.

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here