Comisia Europeană cheamă la ordine Guvernul PSD-ALDE pentru atacul la statul de drept

0
5021

„Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare ultimele evoluţii din România referitoare la îngrijorările privind situaţia statului de drept din România”, se arată în preambulul comunicatului forului european.

Comisia Europeană acuză Guvernul PSD-ALDE că a adoptat modificări în regim de urgenţă fără să se consulte cu asociaţiile profesionale din domeniul justiţiei. „Aceste modificări par să fie în contradicţie cu recomandările Comisiei Europene prevăzute în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) susţinut de toate statele membre UE. Prin urmare, Comisia va solicita explicații din partea guvernului român cu privire la ultimele modificări.”, mai anunţă comunicatul instituţiei-cheie de la Bruxelles, care adaugă:

  • Doresc să vă reamintesc că raportul nostru din noiembrie îndeamnă România să <<implementeze un sistem solid și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, pe baza sprijinului Comisiei de la Veneția>>. De asemenea, solicită <<revizuirea legilor justiției, ținând pe deplin seama de recomandările din cadrul MCV și emise de Comisia de la Veneția și GRECO>>. Cele mai recente modificări o iau pe o altă cale.
  • Așa cum am mai spus, România trebuie să pună urgent procesul de reformă pe cursul bun. Aceasta înseamnă a merge înainte, nu înapoi și abținerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani”
Declaraţiile sunt făcute pentru HotNews.ro de către Christian Wigant, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Parchetele, spate în spate cu Lazăr anti-ordonanţă

Augustin Lazăr

Ieri, mai multe asociaţii de magistraţi şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, au reacţionat vehement împotriva ordonanţei care blochează justiţia la vârf şi lasă alegerea şefilor de Parchete exclusiv la mâna ministrului Justiţiei şi a PSD-ALDE.

Azi, a fost rândul DNA şi al DIICOT să se alinieze în spatele procurorului general.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) a anunțat azi, într-un comunicat, că ” modificările aduse Legilor justiției contravin arhitecturii instituționale stabilite prin Constituție și ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-și realiza atribuțiile specifice, prevăzute de Constituția României și legile organice.”
DIICOT precizează că în urma consultărilor cu procurorii prezenți în cadrul Adunării Generale, aceștia au decis în unanimitate ralierea și susținerea punctelor de vedere emise de către Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Şi DNA a reacţionat azi, anunţând că Ordonanţa lui Tudorel Toader blochează lupta anticorupţie. Procurorii anticorupție subliniază că nu există nicio urgență și nicio situație extraordinară care să justifice adoptarea prin ordonanță de urgență a unor prevederi referitoare la eliberarea din funcție a magistraților.

Singura urgență în acest sens ar putea fi constituită de intenția de a influența proceduri disciplinare în curs sau care urmează să fie exercitate, argument care nu poate fi acceptat. În același sens, nu există nicio urgență referitoare la schimbarea modului de organizare a parchetelor”, se arată într-un comunicat al DNA.

Sesizarea Curţii de Justiţie a UE

USR a decis azi să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în privinţa atacului la democraţie prin ordonanţe pus la cale de Guvernul PSD-ALDE. Guvernul a hotărât ieri să schimbe din nou legile justiţiei, care abia ce fuseseră schimbate. A ales din nou calea ordonanţei de urgenţă, pentru a garanta că şefii de Parchete vor fi aleşi pe gustul PSD şi ALDE.

De asemenea, a reuşit să blocheze activitatea DNA şi a DIICOT la vârf, prin limitarea delegării procurorilor-şefi la 45 de zile.

Secţia specială pentru investigarea magistraţilor (înfiinţată recent în Parchetul General pentru procurori-marionetă gen Adina Florea – foto stânga sau judecători legaţi de clanuri penale, gen şefa CSM, Lia Savonea – foto dreapta) devine stat în stat şi poate continua cu atacuri directe împotriva magistraţilor indepedenţi (vezi cazul Kovesi) la comanda inculpaţilor sau infractorilor (Ghiţă, Dragnea, Tăriceanu)

CITIŢI ŞI:

REVOLTA magistraţilor. Preşedintele şi Avocatul Poporului, chemaţi să oprească dezastrul din justiţie

„Suntem într-o gubernie rusească. Dacă fură alegerile masiv, doar o mișcare de tip Maidan ne mai salvează. Altfel, vom ajungem toți la un nou Canal”

CTP: „Partidul Dragnea și-a făcut Justiție cu circuit închis. Jandarmii sunt pregătiți cu muniție de război. Ne prăvălim în bezna de dinainte de ’89”

Nu dezarmați! Nu vă jigniți! Îi vom zdrobi!

„Secția lui Tudorel” e mafie curată: a încercat să preia „dosarul Tel Drum” ca să-l scape pe Dragnea de DNA! Au fost trei tentative în ultima lună

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here