REVOLTA magistraţilor. Preşedintele şi Avocatul Poporului, chemaţi să oprească dezastrul din justiţie

4
4563

Reacţie comună a mai multor asociaţii de magistraţi legat de atacul PSD-ALDE la justiţie, prin ordonanţe de urgenţă.

Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție îşi declară ÎNGRIJORAREA EXTREMĂ faţă de efectele ordonanţei adoptate azi de Guvernul Dăncilă.

Procurorul general Augustin Lazăr a reacţionat şi el dur faţă de ordonanţele adoptate azi de Guvernul Dăncilă, cea privind numirea procurorilor-şefi fiind făcută pe şest. Comunicatul dat publicităţii de Augustin Lazăr demontează cu argumente legale precise că ordonanţele lui Tudorel Toader distrug practic independenţa magistraţilor şi crează haos la vârful Ministerului Public. De asemenea, Lazăr a constatat că unele prevederi ale ordonanţei care stabileşte mecanismul prin care sunt aleşi procurorii-şefi sunt neconstituţionale.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a reacționat pe pagina sa de Facebook, criticând dur noua ordonanță de urgență adoptată de Guvernul PSD-ALDE

Redăm mai jos comunicatul integral al celor trei organizaţii de magistraţi:

„Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție își exprimă îngrijorarea extremă cu privire la modificările aduse astăzi, 19.02.2019, ”legilor justiției”, printr-o ordonanță de urgență adoptată de Guvernul României, fără asigurarea transparenței decizionale în modificarea legislativă propusă și fără a exista avizul Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constituțional al independenței justiției, aviz a cărui comunicare nu a fost așteptată o perioadă rezonabilă.

O astfel de formă de legiferare, nesocotind grav și nescuzabil principii constituționale [art.1 alin.(5) și ale art.1 alin.(3) din Constituție], tehnica legislativă și previzibilitatea legii, pune în pericol insurmontabil statul de drept și independența magistraturii din România. Mai mult, posibilitatea executivului de a guverna prin ordonanțe de urgență trebuie să fie justificată de existența unor situații excepționale, care impun adoptarea unor reglementări urgente, în caz contrar putându-se vorbi despre o imixtiune nepermisă în competența legislativă a Parlamentului, încălcându-se principiul separației puterilor în stat.

Prin Decizia nr. 421 din 9 mai 2007, Curtea Constituțională a României a statuat că urgența reglementării nu echivalează cu existența situației extraordinare, reglementarea operativă putându-se realiza și pe calea procedurii obișnuite de legiferare. De asemenea, ordonanța de urgență nu poate contracara o lege adoptată de Parlament și, a contrario, nici măcar o propunere legislativă respinsă de Parlament. Totodată, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a reținut în Avizul adoptat la cea de-a 93-a Sesiune Plenară (Veneția, 14-15 decembrie 2012) faptul că „folosirea atât de frecventă a ordonanțelor de urgență este un motiv de îngrijorare”, iar „utilizarea aproape constant a ordonanțelor de urgență ale Guvernului nu reprezintă cea mai adecvată metodă” pentru adoptarea fără întârziere a unor reglementări.

Utilizarea ordonanțelor de urgență pentru a corela dispoziții din legi votate în cursul anului 2018, fără dezbateri parlamentare autentice, fără a ține seama de punctul de vedere exprimat de peste 90% din adunările generale ale instanțelor judecătorești și ale parchetelor de pe lângă acestea, ignorând total avizele emise de Comisia de la Veneția, rapoartele GRECO și ale Comisiei Europene, împreună cu inconsecventa abordare a principiului separării carierelor, clamat cu obstinație de legiuitor doar până astăzi, dovedește, fără îndoială, dezastrul în fața căruia se găsește justiția română, expusă unor experimente fără sfârșit, derulate fără analize sau studii de impact.

Presupusa necesitate a rezolvării situației delegărilor în funcțiile de conducere ale PICCJ, DNA, DIICOT și SIIJ, deși nu exista vreo problemă evidentă legată
de modalitatea de delegare, se transformă într-o interdicție perpetuă a oricui fel de delegare, rezultatul acestui text fiind că oricare dintre aceste structuri de parchet poate rămâne fără procuror general sau procuror-șef, vacantarea funcției putând fi generată de a deces, boală sau demisie, caz în care procedura de numire nu ar putea fi finalizată de pe o zi pe alta.

Asistăm la revoluționarea modului de organizare a Ministerului Public și a principiului constituțional de ierarhie în cadrul parchetelor, prin schimbarea accepțiunii de procuror ierarhic superior, doar cu privire la o anumită unitate de parchet, contestată la unison de magistrați, Consiliul Europei și Uniunea Europeană, acum devenită independentă chiar de Ministerul Public, într-un demers vădit neconstituțional.

Se creează peste noapte instituția judecătorului de tip nou, care, spre deosebire de cel autentic, poate oricând concura la funcții de conducere în parchet, numai pentru simplul fapt că, undeva în cursul carierei sale, a îndeplinit o anumită perioadă și funcția de procuror, și sunt anihilate competențe de esență ale secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Toate aceste modificări vor conduce, neîndoielnic, la apariția unor blocaje instituționale, afectând capacitatea Ministerului Public de a-și exercita atribuțiile constituționale de reprezentare a intereselor generale ale societății, apărare a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor.

Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Președintelui României, dl. Klaus Iohannis, să sesizeze de urgență Comisia de la Veneția cu privire la toate modificările aduse legilor justiției, prin ordonanțe de urgență emise în ultimele luni.

De asemenea, cele trei asociații solicită Avocatului Poporului să își îndeplinească atribuțiile legale și să sesizeze imediat Curtea Constituțională. Așa cum a stabilit Comisia de la Veneția prin Avizul nr. 685 din 17 decembrie 2012, Avocatul Poporului are atribuția expresă de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la legi și ordonanțe, iar aceasta nu este limitată la protecția drepturilor omului, rolul său trebuind să fie extrem de activ în apărarea statului de drept, prin urmare și a angajamentelor internaționale luate în acest sens de Statul român, ignorate fără niciun fel de explicație pe parcursul ultimilor doi ani.

CITIŢI ŞI:

Augustin Lazăr iese la atac împotriva penalilor. Procurorul general acuză Guvernul că induce haos printre magistraţi

Prima reacție a lui Klaus Iohannis: „obsesia PSD” de a instaura „controlul politic asupra justiției”

4 COMENTARII

 1. Parchetul General, DNA si DIICOT sunt deja sub ocupație social-nedemocrată.
  Acum înțelegeți de ce s-a suplimentat numărul jandarmilor cu 6300 de oameni, de ce s-a mărit la greu bugetul jandarmeriei și a fost înarmată pană-n molari cu arme letale, iar în același timp a fost mazilit experimentatul șef al statului major, generalul Ciucă, combatant în Afganistan, concomitent cu dinamitarea bugetelor serviciilor de informații – SRI si SIE ?!
  Credeți că toate acestea nu sunt urmarea unui plan premeditat?

  Nu înțelegeți încă? Dar vă amintiți că din câte partide au fost la putere din 1989 pană acum, numai social –democrații au dat de 5 ori bătăiță manifestanților și oamenilor de pe strada, ba chiar și intelectualilor din universități :
  – Mineriadele din 28-29 ianuarie 1990, din 18-19 februarie 1990, din 13-15 iunie 1990, a din 24-28 septembrie 1991 ( erau la moda sloganele acelea duioase ” moarte intelectualilor ” si “ cinste lor , cinste minerilor” – parcă a fost ieri!).
  – Caftul generos asezonat cu de dușuri reci, sub înaltă presiune, combinat competent cu gaze și bastoane pe spate pentru frăgezirea conștiinței democratice, din 10 august 2018 ( pe melodia de mare succes “ jandarmeria apără Romania “…).

  In continuare delicateților enumerate mai sus, ce tratamente democratice credeți ca se vor acorda de urgență cetățenilor neascultători sau nesupuși de către gingașii intelectuali Codrin Ștefănescu, Rădulescu Mitralieră, Mirel Palade, Eugen Nicolicea, Tudorel Toader, Dragnea, Iordache etc ?

 2. Găsiți,aici, asociațiile „preocupate”de independența justiției și statul de drept,AMR și UNJR? Nu. Prima este condusă de o Ciucă- pe modelul maretelor Costiniu și Baltag,a doua de o Gârbovancă. Astea stăteau la masă cu Ciordache,Pricolicea, Șerbanvolan, Marton și restul gunoaielor putiniste pt.binele nostru. Tac godacele, in cotețele AMR/UNJR, n-au grăunte,mama lor de zburătoare rooosiiiii !

 3. Pana nu iese poporul in strada si sa-i scoarta cu batele de la conducere, mafiotii nu pleaca, presedintele e zero, la fel si avocatul mafiotilor, care e numit , la misto, Avocatul Poporului, poate al poporului mafiot PSD!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here