Combinatorul Coldea – control judiciar și cauțiune de 500.000 de lei, care trebuie plătită în 7 zile! Audiat 15 ore în sediul DNA, până după 3 noaptea

2
504
Codea la DNA

Generalul în rezervă Florian Coldea, fost director adjunct al SRI, a stat în sediul DNA mai mut de 15 ore: de joi, ora 12.00, până vineri, după ora 3.00! Audiat într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani, el a fost pus sub control judiciar, fiindu-i stabilită o cauțiune de 500.000 de lei, cu termen de 7 zile pentru plata sumei. Aceeași măsură a fost dispusă și pentru generalul în rezervă Dumitru Dumbravă (tot SRI), și pentru avocatul Doru Trăilă.

Puțin după ora 3.00, când a ieșit de la audierile-maraton din sediul DNA, Florian Coldea (53 de ani) a plecat în grabă, refuzând să facă declarații presei.

Decizia procurorului de caz a fost să-i pună sub control judiciar pe Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăiă.

A doua măsură luată de magistrați după miezul nopții: fiecare dintre cei trei suspecți trebuie să plătească, în termen de 7 zile, o cauțiune de 500.000 de lei, sumă egală cu cei 100.000 de euro daț ca mită în dosar.

Măsurile vor fi atacate astăzi în instanță de avocații celor trei.

20.000 de euro – avocatul Trăilă, 80.000 de euro – împărțiți de Coldea și Dumbravă

Conform mai multor surse din anchetă, din cei 600.000 de euro pretinși omului de afaceri Cătălin Hideg pentru a-l scăpa de închisoare prin influențarea instanței, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă au primit 100.000 de euro. Apoi, Hideg le-a spus că nu mai are bani să le dea. În acel momemt s-a stricat tovărășia penală a celor patru.

Cei 100.000 de euro au fost împărțiți astfel: 80.000 de euro – cei doi generali ex-SRI, 20.000 – avocatul Trăilă (fostul soț al deputatei Cristina Trăilă de la PNL).

Afaceristul Cătălin Hideg a recunoscut luna trecută, la Realitatea Plus, că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 600.000 de euro + TVA, pentru ”optimizarea” dosarului său de corupție, aflat în instanță.

Dosarul a fost deschis de Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, iar judecarea se făcea în România.

Cazul a fost exploatat tendențios și toxic de multe televiziuni din România, care au patroni penali. Acestea intoxică opinia publică de ani de zile că „binomul” Coldea–Kovesi aresteză și condamnă „oameni de afaceri nevinovați”, precum patronii de televziuni Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Maricel Păcuraru, Sebastian Ghiță etc. În realitate, o asemenea situație nu există în dosarele procurorilor. Ei îi acuză pe Coldea și Dumbravă că au luat bani ca să scape de închisoare afaceriști corupți, nu să trimită după gratii „oameni nevinovați”!

Dosarul Coldea–Dumbravă–Trăilă, deschis la denunțul lui Hideg, este instrumentat de procurorul Mihaela Iorga Moraru, șefa Secției I a DNA de combatere a corupției.

Avocatul Trăilă și „consultanții” Coldea și Dumbravă i-ar fi promis denunțătorului că, în schimbul sumei de 600.000 de euro, îl ajută să obțină o condamnare cu suspendare și să-i fie ridicat controlul judiciar. Condamnat însă cu executare în primă instanță, Hideg a dat în vileag totul la DNA.

Afacerile ultra-profitabile ale lui Coldea: încasări mari, cheltuieli mici

După ce s-a pensionat din funcția de șef executiv al SRI, Coldea s-a făcut om de afaceri, ca mulți alți generali din serviciile de informații, și s-a băgat în consultanță. Și-a deschis două firme, Strategic Sys SRL și Strategic Asset SRL.

Prima firmă avea în 2021 doi angajați și făcuse profit net de 4,3 milioane de lei, deși cifra de afaceri fusese de 4,48 milioane lei – randament 95,98%!

A doua firmă avea un singur angajat în 2023 și a înregistrat, de asemenea, un randament uluitor: la o cifră de afaceri de 594.064 lei s-a consemnat un profit de 580.722 lei – randament 97,75%!

La ambele firme, Coldea are 50%, celălalt acționar fiind – nu se putea altfel – tot un general în rezervă al SRI, Dumitru Cocoru. Acesta din urmă fusese la SRI șef al Departamentului de supraveghere a interceptărilor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Cred ca este pentru prima data când aud de cauțiune în România. În schimb am văzut foarte mulți inculpați și condamnați care au fugit din țară și nu s au intors. Un alt exemplu, mai recent, este cazul rromilor (tiganilor) care au omorât un om la Padina. Aceștia sunt în arest la domiciliu (deci au părăsit arestul în penitenciar) și petrec în curtea casei cu alcool. Aceștia, din câte știu, nu au plătit cauțiune și cred ca nu poartă nici brățări la picioare (GPS). O să auzim la știri, intre o zi ca au dispărut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.