„De ce votez candidații Alianței Dreapta Unită. Am 5 motive”

1
514
Cristian Preda

Fostul europarlamentar Cristian Preda, profesor la Facultatea de Știinte Politice a Universității București, argumentează pe platforma Comunitatea Liberală de ce va vota candidații Alianței Dreapta Unită pe toate cele 5 buletine de vot: și la europarlamentare, și la Primăria Capitalei (Nicușor Dan + Consiliul General), și la Sectorul 2 (Radu Mihaiu + Consiliul de sector).

Fost decan al facultății la care predă, Cristian Preda (57 de ani) a rămas fidel gândirii de dreapta, care include conceptele de dreptate și adevăr. El spune nu doar că va vota, ci ș cu cine, și de ce.

Argumentele pincipale invocate de Cristian Preda:

  • Dreapta Unită „are candidați credibili”;
  • Nicușor Dan și Radu Mihaiu „au gestionat banul public cu chibzuință” – „ca și Clotilde Armand”;
  • Nicușor Dan și Radu Mihaiu „au nevoie de o majoritate” în Consiliu care să nu le blocheze proiectele;
  • „USR și Forța Dreptei sunt mult mai aproape de valorile populare” europene decât PNL;
  • „avem nevoie de un schimb de generație politică”;
  • e important „impactul alegerilor din 9 iunie asupra celorlalte episoade electorale din acest an”.

Pledoaria lui Cristian Preda pentru Dreapta Unită

„Voi merge la vot pe 9 iunie și voi vota cu Nicușor Dan, cu Radu Mihaiu și cu candidații Alianței Dreapta Unită (ADU) atât la Consiliul de sector și la cel de la Capitală, cât și la europene. De ce? Am cinci motive.

Primul e acela că ADU are candidați credibili și pentru fotoliul de primar al Bucureștiului, și pentru cel de la sectorul 2. De când N. Dan și R. Mihaiu au fost aleși, orașul se schimbă în bine. Nu e totul perfect, n-a fost mereu foarte bine, dar e cert că și edilul-șef, și cel de la sector au făcut ce se putea face: au început lucrări importante, au ameliorat transportul public, au făcut ceva mai multă curățenie pe străzi, au arătat că le pasă de cetățeni, nu de ei sau de tovarășii lor politici. E, de asemenea, important că amândoi au gestionat banul public cu chibzuință, așa cum a făcut și Clotilde Armand în Sectorul 1: nu am văzut, ca-n sectoarele 3 ori 4, bani aruncați pe fereastră pentru palmieri, borduri supra-etajate, tone de fier forjat și altele asemenea.

Opțiunea pentru listele de consilieri e politică. Nici Nicușor Dan, nici Radu Mihaiu nu vor putea continua ce au început dacă nu vor avea grupuri de consilieri locali care să-i sprijine în următorii patru ani. Primarul nu poate acționa când are un Consiliu ostil. Dacă USR și aliații săi vor avea și în Consiliul General, și în cele de la sectoare cele mai mari grupuri, majoritatea va putea fi configurată în jurul lor.

La europene, va fi vorba de un vot care nu e deloc simplu pentru mine. Căci am aderat la PPE și, vreme de 10 ani, cât am fost deputat european, am participat la elaborarea politicilor de centru-dreapta. În PPE sunt azi două partide din România cu care aș putea vota. Un al treilea, UDMR, cere vot etnic și, cum nu sunt maghiar, n-am motiv să pun ștampila pe Uniune. Celelalte două partide sunt PNL și PMP. Primul s-a aliat la europene cu PSD, al doilea cu USR și Forța Dreptei.

Chiar dacă am fost exclus din PMP acum zece ani – de către celebra Elena Udrea –, voi vota totuși cu alianța din care face parte PMP. Căci USR și Forța Dreptei sunt mult mai aproape de valorile populare pe care le-am susținut eu însumi decât sunt azi PNL-iștii. Pe lista propusă de PNL e un singur deputat care a lucrat cum trebuie s-o faci în PE, iar măritișul PNL-iștilor cu Grapini, Tudose, Manda ori Firea mi se pare penibil.

Un al patrulea motiv pentru care votez candidații ADU ține de momentul în care suntem. La aproape 35 de ani de la Revoluție, avem nevoie de un schimb de generație politică. Politicienii anilor ’90 și ai primilor ani 2000 au avut datoria de a gestiona tranziția. A doua generație, cea care s-a aflat în demnități publice din 2004-2007 încoace, a avut misiunea de a asuma primii noștri ani în NATO și în UE. Suntem acum într-o epocă nouă, în care acționăm în chip deplin ca membri ai Uniunii și ai Alianței Nord-Atlantice.

Cu foarte puține excepții, resursele oferite de primele două generații postcomuniste sunt epuizate. ADU propune o garnitură nouă de politicieni. Merită să le dăm o șansă atât la nivel local, cât și la nivel european. Mai ales că PNL și PSD n-au fost în stare să se înnoiască. Fiindcă atât Ciucă și Ciolacu, cât și cei care-i secondează sunt oamenii trecutului.

În fine, al cincilea motiv e legat de impactul alegerilor din 9 iunie asupra celorlalte episoade electorale din acest an. Votez ADU fiindcă aș vrea ca, după rezultatele de la europene, această alianță să fie a doua forță politică a țării. Din două motive. Primul e acela că un asemenea rezultat i-ar da șansa de a susține un candidat la prezidențiale care să intre în finală, cu șanse importante de a câștiga fotoliul de la Cotroceni. Al doilea motiv e acela că un loc secund în 9 iunie ar putea încuraja electoratul să voteze și la parlamentare cu ADU, indiferent dacă PSD și PNL vor candida separat sau în cuplu.

Asta se poate întâmpla cu condiția ca ADU să învețe din lecția alegerilor din 2019 și să găsească un prezidențiabil în stare să joace rolul principal în politica de la noi. Pentru măcar cinci ani, dacă nu chiar pentru un deceniu.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.