Nume: Șokin
Prenume: Viktor
Vârsta: 66 de ani (pe 4 noiembrie 2019 va împlini 67)
Cum a devenit cunoscut în toată lumea
În urma convorbirii telefonice dintre Donald Trump, președintele SUA, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, înregistrată de Serviciile Secrete Americane la data de 25 iulie 2019. Stenograma de 30 de minute a fost dată publicității în urmă cu câteva zile.
Donald Trump: „Am auzit că ați avut un procuror foarte bun. Dar l-au făcut să tacă, și aceasta a fost cu adevărat nedrept. Multă lume spune că procurorilor foarte buni de la voi li se închide gura și că oameni dubioși au fost implicați în toate acestea”.
Volodimir Zelenski: „Iată ce am vrut să vă zic despre procuror. În primul rând, am înțeles totul și știu care e situația. Deoarece am obținut o majoritate absolută în Parlamentul nostru, următorul procuror general va fi sută la sută omul meu, candidatul meu. El va fi susținut de Parlament și își va începe activitatea în funcția de procuror general deja în septembrie”.
Ce a făcut Șokin după ce a fost lăudat de Trump
A depus contestație împotriva demiterii sale de către Petro Poroșenko, președintele aflat la acea vreme în exercițiu (2016). „Cazul va fi considerat în conformitate cu regulile procedurii simplificate de revendicare de către un complet de judecători compus din cinci judecători”, se specifică pe portalul instanței de judecată.
Ședința de judecată va avea loc pe 3 octombrie, ora 10.00.
De ce l-a menționat Trump
Pentru că Șokin a fost inițiatorul anchetelor penale împotriva mogulului Mikola Zlocevski, care și-a ridicat afacerile cu petrol și gaze pe spatele contribuabililor în timp ce deținuse funcții importante în statul ucrainean. De exemplu, pe aceea de ministru al Protecției Mediului și Resurselor Naturale.
Același Zlocevski a dat bir cu fugiții din țară în 2014, ca să nu fie arestat. Apoi, pentru a-și spăla imaginea, l-a angajat în calitate de consultant al firmelor sale pe Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte al SUA, Joe Biden. I-a dat și o leafă pe măsură: 50.000 de dolari pe lună.
De ce a fost demis
Joe Biden, vicepreședintele SUA în acel moment (2016), a făcut o vizită în Ucraina. S-a întâlnit cu președintele Petro Poroșenko pentru a discuta, printre altele, pe tema creditului de un miliard de dolari ce urma să fie oferit Ucrainei.
„Plec în șase ore. Dacă nu-l demiteți pe Șokin până atunci, nu mai primiți banii”, l-ar fi avertizat Biden pe Poroșenko, potrivit ziarului „Ukrainskaia Pravda”.
Strâns cu ușa, forțat de Poroșenko și de voturile a 289 de parlamentari din Rada Supremă (miza fiind acel miliard), Șokin a fost demis la două luni de la discuția lui Biden cu Poroșenko.
Ce i s-a imputat
Organizația Transparency International, care întocmește anual un rating global al corupției, a considerat că Viktor Șokin n-a dorit să reformeze Parchetul și să combată corupția. A fost folosit și un argument: Șokin a inclus în comisia pentru formarea Parchetului Anticorupție persoane care au lucrat în regimul președintelui Viktor Ianukovici: Iuri Sevruk, Iuri Grișcenko, Roman Balitu și Nikolai Sadovoi.
„Îndoielile cu privire la capacitatea acestor persoane de a alege o conducere cu adevărat independentă a Parchetului Anticorupție au fost exprimate public de către ambasadorul UE în Ucraina, Comitetul Parlamentar pentru prevenirea corupției, comunitatea anticorupție și mass-media. Dacă nu va funcționa până la sfârșitul anului (n.r. 2016), UE are garanția de a refuza Ucrainei un regim fără vize. Acesta este motivul pentru care Ministerul de Externe al Ucrainei a publicat cerințele partenerilor internaționali pentru realegerea comisiei privind formarea Parchetului Anticorupție. La rândul său, procurorul general Șokin nu numai că n-a ascultat pretențiile corecte ale oficialilor, dar a inițiat de fapt o verificare a legalității acțiunilor Ministerului de Externe cu privire la publicarea problemei încălcării regimului fără vize”, se arăta în comunicatul Transparency International.
Ucraina era la acea vreme cea mai coruptă țară din Europa, primind doar 26 de puncte din 100 posibile.
Șokin: „Ianukovici a ordonat să se tragă în protestatari”
Cu un an înainte de a i se aduce acuzele de către Transparency International, Viktor Șokin a creat Parchetul Anticorupție, care urma să preia toate cazurile importante de la Parchetul General. A semnat ordinul pe 22 septembrie 2015. Instituția a inclus, pe lângă oamenii lui Șokin, șapte reprezentanți ai Radei Supreme și patru ai Parchetului General.
În aprilie 2015, Șokin a ieșit cu o declarație dură, contrară opiniilor formulate de Transparency International un an mai târziu: „Președintele Ianukovici a ordonat să se tragă în protestatarii de pe Maidan. Ce nu este clar?”. Se referea la protestele pro-europene ale ucrainenilor din perioada 2013-2014.
Practic, Șokin era dușmanul cel mai aprig al lui Ianukovici: „Toți inculpații, de la Ianukovici la ultimul, pot fi prezentați uzându-se de articolul 255, unde este prevăzută o pedeapsă gravă: de la 5 la 12 ani de închisoare”.
Era să fie omorât de un lunetist
Acea declarație dură, formulată la adresa fostului președinte Viktor Ianukovici, avea să se soldeze cu repercusiuni grave. După șase luni, pe 2 noiembrie 2015, un lunetist necunoscut a executat mai multe focuri asupra biroului în care își desfășura activitatea Viktor Șokin. Atentatul asupra procurorului general a eșuat. Acesta a scăpat cu viață, aflându-se în acel moment într-o discuție cu noii săi subordonați de la Parchet.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a întocmit un comunicat oficial, din care reiese că „s-a încercat un atentat la adresa unei persoane publice și a statului”. S-au deschis proceduri penale în temeiul articolului 112. După acel episod, Șokin a plecat în vacanță.
La revenirea în Ucraina, lui Șokin i s-a pregătit o pază demnă de un șef de stat. Chiar el a spus, într-un interviu acordat pentru „Ukrainskie Novosti”, că se deplasează cu o mașină blindată și doarme întotdeauna în locuri diferite, din motive de securitate.
„Parchetul General n-a găsit o mașină de asemenea clasă, așa că a fost închiriat un Mercedes blindat. Închirierea acestei mașini nu costă mai mult de 435 de dolari pe lună”, a spus el.
Tehnicianul de la Grădina Botanică a ajuns procuror renumit
FAMILIE. Atât fiica sa, cât și ginerele lucrează în Procuratură. Tatiana Gornostaeva a devenit, din 2014, procuror regional adjunct al regiunii Odessa. Soțul ei, Aleksei Gornostaev, a fost numit procuror adjunct al districtului Kiev din Odessa.
CARIERĂ. În tinerețe, Viktor Șokin a lucrat ca tehnician la Grădina Botanică Centrală Republicană a Academiei de Științe din URSS (1972-1973). Apoi, cariera lui a luat un traseu spectaculos.
- A fost angajat în cadrul forțelor armate ale URSS (1973-1975)
- tehnician superior la Institutul de Cercetare Orion (1975-1976)
- în 1980 a absolvit Institutul de Drept din Harkov
- procuror la Parchetul districtului Moscova din Kiev (1980-1981)
- anchetator principal la Parchetul districtului Moscova din Kiev (1981-1989)
- anchetator principal pentru cazuri deosebit de importante ale departamentului de investigare de la Parchetul din Kiev (1989-1994)
- șef al Departamentului care supraveghează activitățile unităților speciale din Kiev, care au luptat împotriva criminalității organizate (1994-1997)
- procuror la Procuratura Generală a Ucrainei (1999-2002)
- procuror general adjunct al Ucrainei (2002, 2004)
- procuror general al Ucrainei (2015-2016).
Dupa cum stau lucrurile prin acele locuri, adica in statele care s-au desprins din fostul U.R.S.S. (cu EXCEPTIA celor trei republici baltice – Estonia, Letonia si Lituania –, care-s deja DEMOCRATII CONSOLIDATE si membre U.E. si N.A.T.O !), oricat va fi de pazit si de ascuns, acest procuror… NU O SA PIARA DE „MOARTE-BUNA/NATURALA” !!!
Diferenta foarte mare intre articolul trecut si acest articol, amandoua referindu-se la ultimul scandal legat de Trump (ultimul scandal in sensul de „cel mai recent”, cu siguranta nu v-a fi ultimul scandal in jurul lui Trump). Pentru mine nu spuneti absolut nicio noutate pentru ca traiesc in America si ceea ce ati spus in articol sunt chestii ultra-cunoscute, dar sunt convins ca pentru cititorii din Romania prezenti pe aceasta pagina ati adus adus noutati si pentru asta va multumesc.
As fi curios daca dupa ce ati scris acest articol mai sustineti inca ideea ca Trump este victima in acest scandal iar Biden baiatul rau. Ar fi culmea!
Deci haideti sa fac un rezumat la ceea ce ati scris chiar dvs in acest articol.
1) Sokin, un fost comunist care in 1972 era doar un tehnician la o gradina zoologica ajunge sa faca facultatea de drept (!) si apoi sa ajunga mare procuror si in cele din urma chiar procurorul general al Ucrainei. Cum se explica o astfel de ascensiune profesionala fulminanta? Un occidental n-ar putea sa raspunda la o astfel de intrebare, insa noi, traiti in comunism, am vazut de nenumarate ori chestii asemanatoare, tovarasul Sokin a fost promovat pe linie de partid. Binenteles ca speculez in acest moment, dar stiti si dvs ca prea departe de adevar nu sunt, acesta fiind „modus operandi” in communism.
2) Tovarasului Sokin i se traseaza sarcina sa-l ancheteze pe alt tovaras, Mikola Zlocevski. Numai ca tovarasu’ Sokin tergiverseaza lucrurile, se preface doar ca-l cerceteaza. Se pare ca nu numai dosarul lui Zlocevski il studiaza in dorul lelii, dar si dosarele altor corupti ucrainieni. Cunoastem cazuri similare? Sigur ca da, dosarele lui Dragnea au fost tergiversate cu anii.
3) Mai mult, marele „luptator anti-coruptie” include in echipa lui personaje dubioase ale vechiului regim, ca de, toti fusesera prieteni odata si sangele (comunist) nu se face votka asa de usor. Motiv pentru care (retineti) intra in colimatorul Uniunii Europene, organizatiei Transparency International, dar si al presedintelui Obama.
4) Asa ca Biden primeste ordin de la Obama sa conditioneze ajutorul de un miliard de dolari oferit Ucrainei de indepartarea din functie a acestui pseudo-procuror. Masura sustinuta si de catre UE, bineteles. Deci vorbim aici de un consens international impotriva acestui procuror. Este posibil ca americanii si europenii sa se fi inselat in privinta lui Sokin? Este posibil. Si probabilitatea de unu la un milion se numeste tot probabilitate, nu-i asa?
5) In momentul in care Sebastian Ghita, (pardon, am vrut sa spun Zlocevski 😁) fuge din tara ancheta continua. Pentru ca afacerea sa mearga bine in continuare Zlocevski are nevoie sa schimbe imaginea companiei si ii vine in minte o idee de zile mari, il angajeaza pe fiul lui Biden in consiliul de administratie, pe o suma fabuloasa pentru Ucraina, dar un mizilic pentru America. Salariu de 600 de mii de dolari pe an? Are you kidding me? Astea sunt firimituri pentru America, cei in pozitii similare primesc in America zeci de milioane.
6) Binenteles ca ancheta continua si dupa venirea lui Biden Jr. Este foarte probabil ca si el sa fi fost cercetat. De ce nu? S-a facut Biden Jr. vinovat de vreu act de coruptie? Deocamdata sunt ZERO dovezi, speculatii din partea Republicanilor insa… pana la Dumnezeu. Daca se vor gasi dovezi impotriva lui, sa-l bage in puscarie pe viata din partea mea, nu ma intereseaza. Coruptii trebuie sa plateasca. Trebuia Biden Jr. sa refuze postul oferit de ucrainieni? Sigur ca trebuia, stia si el cew hram purta Zlocevski, dar s-a bucurat la bani. Moral, a gresit, penal… ramane de vazut.