Cine l-a umilit pe medicul-erou Cătălin Denciu. Toți miniștrii Sănătății, plus parlamentarii care n-au fost în stare să facă o lege bună. Situația se rezolvă acum prin ordonanță de urgență

2
1152
Dr. Cătălin Denciu, devenit pacient

Situația umilitoare în care a fost pus medicul Cătălin Denciu, cel care a suferit arsuri grave în încercarea de a salva cât mai mulți pacienți în incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, nu le poate fi imputată actualilor responsabili sanitari din România.

Vinovați sunt toți miniștrii Sănătății și toți parlamentarii din ultimele decenii, care n-au fost în stare să reglementeze rațional problema concediilor medicale în cazuri excepționale.

Rolul Ministerului Sănătății era să aibă inițiativă legislativă în acest sens, iar Parlamentul trebuia să voteze. Evident că orice parlamentar putea să inițieze o asemenea lege.

Modificarea legislativă va fi făcută abia acum, de către Guvern, care va amenda legea prin ordonanță de urgență.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că săptămâna viitoare ar putea fi adoptat proiectul de ordonanță de urgență care prevede că pacienții cu arsuri grave vor beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată durata tratamentului, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare. Așadar, nu va mai exista o limitare în timp, cum se întâmplă acum.

Legislația urmează a fi modificată ca urmare a inflamării cazului medicului-erou Cătălin Denciu din Piatra Neamț. Acesta nu putea beneficia de concediu medical pe toată perioada de recuperare.

Cătălin Denciu a suferit arsuri grave în incendiul din noiembrie 2020, din secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean Neamț, însă nu putea beneficia de concediu medical pe toată durata recuperării din cauza unor lacune legislative.

Modificările prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

Ministrul Sănătății a arătat că medicul Cătălin Denciu, care a salvat mai mulţi pacienţi în incendiul din urmă cu 9 luni, va putea beneficia de concediu medical peste limitele obişnuite, după modificarea adusă prin ordonanţă de urgenţă.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: „În primul rând, nu a rămas încă fără concediu medical. Sperăm că săptămâna viitoare această problemă va fi rezolvată. (…) De îndată ce ordonanţa de urgenţă va fi adoptată, recuperarea post-operatorie şi post-tratament a marilor arşi va putea beneficia de zile de concediu medical peste limitele obişnuite”.

Dr. Denciu progresează constant, dar lent

Soția medicului Cătălin Denciu spune că a înțeles viciul din sistem, însă acesta poate fi remediat.

„Problema prezentată este pentru toţi marii arşi. Este păcat că, prin prezentarea deficienţelor legislative, forurile de decizie nu pot găsi o soluţie legală pentru aceşti pacienţi. Noi am înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat. De aceea am fost de acord să fie dat exemplu cazul soţului meu, pentru a se înţelege încă o dată că este o scăpare a sistemului si pentru ca alţi pacienţi să nu mai întâmpine această problemă. Nu este o problemă de ordin material, ci o problemă de a-ţi putea continua recuperarea şi îngrijirile necesare în condiţii optime”, a spus soţia medicului Cătălin Denciu, conform News.ro.

În ceea ce priveşte starea medicului, soţia sa afirmă că progresele sunt constante, dar lente. Dr. Denciu face şedinţele de kinetoterapie la domiciliu.

„Starea lui este într-un progres constant, dar lent, aşa cum este normal în cazul marilor arşi. Necesită în continuare kinetoterapie şi îngrijirile specifice pielii grefate. Trebuie să avem răbdare în continuare, iar progresele ne motivează”, a precizat doamna Denciu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Bolojan a hotărât: PNL Bihor nu-l susține nici pe Orban, nici pe Cîțu! Fiecare delegat la Congres va vota cum „consideră de cuviință”

* A apărut poza cu Florin Cîțu arestat în SUA! Deținutul 23665 de la Penitenciarul Story County

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Comisarul-hârciog era și pofticios: ca polițist-șef peste două județe, lua șpagă în bani, mașini, terenuri, vacanțe, ceasuri, lucernă, dar pretindea și relații sexuale cu subalternele

* Și „Țăndărică” a semnat pe lista PSD pentru demiterea primăriței Clotilde Armand

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* Un mare șef de la McDonald’s Brașov chema fete pentru angajare și le racola să se prostitueze. E însurat și are un copil

* Salima, femeia-guvernator mai curajoasă decât toți generalii afgani, a fost capturată de talibani. Aceștia ar putea s-o execute pentru că a luptat cu arma în mână împotriva lor

* VIDEO. Talibanii, la un pas s-o biciuiască pe corespondenta CNN la Kabul pentru că nu avea și fața acoperită

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.