Bolojan a hotărât: PNL Bihor nu-l susține nici pe Orban, nici pe Cîțu! Fiecare delegat la Congres va vota cum „consideră de cuviință”

3
5913
Ilie Bolojan - Ludovic Orban - Florin Cîțu

Curtat atât de președintele în funcție al partidului, Ludovic Orban, cât și de premierul Florin Cîțu (care e nerăbdător să-i ia locul), Ilie Bolojan își menține neutralitatea – atât a lui, cât și a organizației județene PNL Bihor. Aceasta a hotărât să nu se încoloneze în spatele niciunuia din cei doi candidați, scrie publicația Bihoreanul.

Astfel, membrii celei mai numeroase delegaţii judeţene la Congresul PNL vor vota „cum vor considera de cuviinţă”.

După o reuniune a Biroului Județean, liberalii bihoreni au decis prin vot să nu-l susțină pe niciunul dintre cei doi pretendenți la șefia partidului, la Congresul programat pe 25 septembrie. Motivul principal: modul în care Orban și Cîțu și-au desfășurat campania internă, cu scandaluri și acuze reciproce.

Ședința Biroului Politic Județean al PNL Bihor a avut loc joi, însă decizia a fost anunțată abia sâmbătă dimineață, printr-un comunicat de presă.

„Biroul Politic Județean al PNL Bihor, analizând modul în care s-a derulat campania pentru alegerile PNL care vor avea loc în 25 septembrie 2021, precum si candidaturile depuse, a hotărât să nu recomande delegaților PNL Bihor susținerea uneia sau alteia dintre candidaturi, lăsând la latitudinea acestora să voteze cum vor considera de cuviință”, se arată în comunicatul PNL Bihor.

De ce niciunul?

Potrivit surselor publicației Bihoreanul, cel care a dat tonul acestei decizii a fost chiar președintele Ilie Bolojan. Acesta a fost nemulțumit de faptul că actualul lider al partidului, Ludovic Orban, a negociat „în defavoarea partidului” distribuția portofoliilor ministeriale la formarea Guvernului Cîțu.

Pe Bolojan l-a deranjat faptul că Orban a cedat Ministerul Dezvoltării către UDMR (care l-a impus ca ministru pe orădeanul Cseke Attila), deși sloganul de campanie al PNL a fost „Dezvoltăm România”.

De asemenea, Bolojan a fost nemulțumit și de cedarea către USR-PLUS a unor ministere precum cel al Fondurilor Europene (unde până la formarea Guvernului Cîțu era ministru orădeanul Marcel Boloș) sau al Transporturilor (unde ministrul Cătălin Drulă nu arată interes pentru deblocarea lucrărilor la tronsoanele din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, singurele unde nu se mai face nimic).

Pe de altă parte, susțin aceleași surse, Ilie Bolojan și-a exprimat și opoziția față de modul „compromițător” în care își duc campania internă ambii candidați, ceea ce face ca PNL să scadă constant în sondaje. Lui Bolojan i-a displăcut profund faptul că Orban a fost umilit de membrii „grupării Cîțu”.

În decizia liberalilor bihoreni au contat mult și dezvăluirile despre trecutul premierului – episodul arestării în SUA, pentru conducere sub influența alcoolului, și neplata unei datorii de aproape 7.000 dolari către o bancă americană.

Conform surselor, niciun liberal nu a propus să fie supusă la vot fie susținerea lui Orban, fie cea a lui Cîțu.

Veteranii cu Orban, nou-veniții cu Cîțu

Chiar dacă organizația județeană a decis să nu acorde sprijin niciunuia din cei doi candidați, unii dintre liberalii bihoreni și-au exprimat deja propriile opinii. Astfel, deputatul Ioan Cupșa, membru PNL de la începutul anilor ’90, a anunțat pe contul său de Facebook că-l va vota la Congres pe Ludovic Orban. Motivația opțiunii sale: Orban are experiența necesară, lui i se datorează răsturnarea Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă, precum și obținerea sprijinului pentru Guvernul liberal instalat la finele anului 2019.

Opțiunea lui Cupșa e împărtășită de majoritatea liberalilor bihoreni cu vechime în partid.

De cealaltă parte, tot public, pe Facebook, și-a anunțat susținerea pentru Florin Cîțu, de exemplu, tânărul consilier județean Bogdan Hodișan.

Cea mai mare delegație

Datorită rezultatelor obținute în ultimele patru rânduri de alegeri (europarlamentare și prezidențiale 2019, locale și parlamentare 2020), PNL Bihor va avea la Congresul din 25 septembrie cea mai mare delegație, formată din 192 de persoane din cele aproximativ 5.000 care vor participa cu drept de vot din întreaga țară.

Tot joi, Biroul Județean al PNL a stabilit și delegații la Congres:

  • membrii Biroului Județean
  • primarii
  • viceprimarii
  • consilierii județeni
  • consilierii municipali din Oradea
  • aleși locali „propuși de fiecare zonă din județ proporțional cu aportul fiecărei zone la rezultatele PNL Bihor la alegerile locale”.

Pentru a obține sprijinul liberalilor bihoreni, la Conferința organizației județene a PNL, desfășurată pe 17 iulie, au participat atât Ludovic Orban, cât și Florin Cîțu. Ambii au lăudat prestația echipei conduse de Ilie Bolojan.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* A apărut poza cu Florin Cîțu arestat în SUA! Deținutul 23665 de la Penitenciarul Story County

* Comisarul-hârciog era și pofticios: ca polițist-șef peste două județe, lua șpagă în bani, mașini, terenuri, vacanțe, ceasuri, lucernă, dar pretindea și relații sexuale cu subalternele

* Și „Țăndărică” a semnat pe lista PSD pentru demiterea primăriței Clotilde Armand

* Mizele fundamentalismului etno-religios de factură legionară promovat la „Serbarea de la Putna”

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* Un mare șef de la McDonald’s Brașov chema fete pentru angajare și le racola să se prostitueze. E însurat și are un copil

* Salima, femeia-guvernator mai curajoasă decât toți generalii afgani, a fost capturată de talibani. Aceștia ar putea s-o execute pentru că a luptat cu arma în mână împotriva lor

* VIDEO. Talibanii, la un pas s-o biciuiască pe corespondenta CNN la Kabul pentru că nu avea și fața acoperită. “Sunt plini de adrenalină sau de… nu știu ce”

3 COMENTARII

  1. O hotarare inteleapta, felicitari d-lui Primar Bolojan. Guvernul Romaniei si in general administratia publica au nevoie imperioasa de oameni ca acest brav edil. Dar, orgoliul lui johanis este mai important decat progresul romaniei. O mare, mare rusine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.