Chinezii cu dare de mână emigrează pe capete, speriați de direcția în care îndreaptă țara dictatorul Xi Jinping în ultimii ani, scrie publicația Money Review, din Grecia. După aproape 3 ani în care granițele au fost închise sub pretextul politicii „Zero Covid“, eliminarea restricțiilor și reluarea legăturilor cu restul lumii au generat un mare aflux de oameni înstăriți care pleacă încotro văd cu ochii – dar preponderent cu destinația Grecia și Portugalia.
Cele două țări din sudul Europei, cu climă blândă, condiții bune și nivel acceptabil al costului vieții, sunt destinațiile preferate pentru chinezii care s-au săturat de „raiul comunist“. Aceștia caută proprietăți imobiliare pe care să le cumpere.
Compania Henley & Partners arată că primele două cele mai populare programe de emigrare printre chinezi sunt cele din Portugalia și Grecia.
Într-o bună măsură, povestea clasei înstărite a chinezilor se aseamănă cu cea a rușilor sub Putin. Mulți ani, chinezii au crezut că, atât timp cât nu contestă regimul comunist, puterea îi va lăsa în pace, să-și vadă de afaceri și să-și crească averile. Era un pact nescris care a semănat cu contractul social propus de Putin rușilor: voi nu vă amestecați în viața politică și în treburile sistemului care controlează țara, iar noi vă lăsăm în pace.
Numai că, în ultimii doi ani, acest pact nescris a fost tot mai des și mai serios încălcat de dictatorul Xi Jinping. Acesta s-a îndreptat împotriva sectorului tehnologiei și a celui imobiliar. Apoi a venit cu planul de „prosperitate comună“. Astă-toamnă, când Xi a încălcat regula de aur instituită după moartea lui Mao, ca liderii comuniști să stea doar două mandate în funcție, lucrurile au devenit cât se poate de clare. Xi Jinping a luat al treilea mandat în fruntea țării, sporindu-și puterile prin modificarea Constituției.
Plecarea persoanelor bogate din China a căpătat proporțiile unui exod de masă care va afecta puternic economia țării. Doar în 2022 s-au stabilit în străinătate aproape 11.000 dintre cei 32.000 de chinezi considerați bogați (adică având averi de peste 50 de milioane de euro). New World Wealth scrie că în ultimul an doar Rusia a pierdut mai mulți cetățeni bogați decât China.
Feruza Djamalova, avocat la firma canadiană de avocatură Sobirovs specializată în probleme de imigrație, a explicat pentru Bloomberg: „Aș spune că, în ultimele șase luni, lumea s-a săturat cu adevărat. Prin urmare, asistăm la o creștere a numărului de întâlniri cu consultanții noștri. Acum, clienții noștri din China sunt dornici să se mute și vor să facă acest lucru cât mai repede posibil”.