Numărul victimelor dintr-un bloc care s-a prăbușit în orașul Suzhou, din Estul Chinei, a ajuns la 17 după 36 de ore de la producerea tragediei, relatează BBC.com. Echipele de salvare au reușit să descopere doar 6 persoane în viață sub dărâmături.
În urmă cu două zile, blocul Siji Kaiyuan s-a prăbușit pur și simplu. Catastrofa a avut loc luni, la ora locală 15.33, aparent din senin. O primă anchetă a scos însă la iveală că proprietarul imobilului adăugase, după ce clădirea a fost construită, niște etaje în plus!
Blocul a fost proiectat și construit pentru 3 etaje. Patronii au mai construit însă alte câteva nivele ulterior. Localnicii au relatat despre acest lucru după prăbușirea clădirii.
Guvernul provinciei Jiangsu a anunțat că e deja constituită o comisie de anchetă, iar vinovații vor suferi consecințe penale.
Nu e primul incident de acest tip în China. În 2020, 29 de oameni au murit după ce un hotel din provincia Fujian s-a prăbușit în condiții asemănătoare celor de acum. Ancheta a relevat că existau “probleme grave” la construcția clădirii, conform unui raport citat de BBC.
Dincolo de propaganda care înfățișează marile realizări și progresul formidabil al Chinei sunt lucruri mai puțin plăcute, rămase în umbră. Țara are câteva zeci de mii de bogătași și o pătură de mijloc de circa 200 de milioane de persoane, restul populației – până la 1,3 miliarde – trăind în sărăcie mai mult sau mai puțin lucie.
Lucrările de infrastructură ultralăudate executate de chinezi se dovedesc foarte des de proastă calitate nu doar în propria țară, ci și în străinătate. Autostrăzi, poduri și centrale ridicate de companii chinezești se dovedesc cu probleme încă de la bun început.
Țara, devenită atelierul de fabricație și asamblare al lumii, este încă rămasă în urmă la nivelul tehnologiei de vârf.
Conducerea Partidului Comunist, preluată de “prințișorii” primei generații de lideri comuniști din anii 50-60, a proclamat de mai multe ori lupta împotriva corupției, dar fenomenul este foarte departe de a fi adus sub control. Studiile arată că, în continuare, cei mai puternici oameni din China nu sunt antreprenorii, bancherii sau miliardarii, ci birocrații partidului, care se îmbogățesc uriaș, alături de rudele și clanurile lor.
Prăbușirea clădirilor construite fără respectarea normelor de siguranță sau modificate ulterior este doar unul din semnele adevăratei situații care se ascunde în spate dovezilor de forță și influență proiectate în plan extern de regimul de la Beijing.
Mâine-poimâine…, o să ne trezim că ne vin „la-container”, în port la Agigea, blocuri-chinezești… DE-UNICĂ-FOLOSINȚĂ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!