Relaţia dintre Ludovic Orban, liderul PNL, şi Rareş Bogdan, „locomotiva” care a făcut partidul câştigător al alegerilor europarlamentare, nu mai e atât de clară ca la început, când cei doi făceau echipă unită împotriva PSD-ALDE.
Tonul răcirii acestei relaţii ce părea zdrobitoare în campania pentru europarlamentare a fost dat de critica rapidă a lui Rareş Bogdan la adresa lui Orban. Liderul PNL făcuse, imediat după alegeri, declaraţii neaşteptate pe tema impozitării din industria IT, în cazul în care PNL va ajunge la guvernare. Fostul moderator de la Realitatea TV l-a taxat rapid pe Orban pentru ideile sale, dar liderul PNL n-a retractat.
Ulterior, şirul animozităţilor privind ruptura dintre cei doi a continuat în paralel cu cel al gafelor şi bâlbelor care au cuprins întreaga Opoziţie după câştigarea alegerilor din 26 mai.
Au dezminţit ruptura
Cei doi au apărut în public, joi seară, şi au dezminţit o răcire a legăturii dintre ei, aşa cum apăruseră informaţii „pe surse” în media online. Mai mult, Orban a lăsat de înţeles că inclusiv Rareş Bogdan poate fi potenţial candidat PNL la Preşedinţia României, în cazul în care Klaus Iohannis va fi desemnat preşedinte al Consiliului European în locul polonezului Donald Tusk.
Totuşi, continuă să apară ştiri privind o iminentă ruptură la vârful PNL între liderul partidului şi cel care a ajutat PNL să se detaşeze în câştigătorul alegerilor europarlamentare. Iar aceste zvonuri sunt construite, mai nou, pe amânarea şedinţei organizaţiei PNL Bucureşti, unde Rareş Bogdan ar fi urmat să fie impus preşedinte, în locul lui Cristian Buşoi, de către Ludovic Orban.
Preşedintele PNL nu a mai convocat şedinţa conducerii organizaţiei liberale pe Capitală, acolo unde PNL a obţinut din nou un scor slab în 26 mai, ca la alegerile locale din 2016. Rareş Bogdan anunţase că e dispus să se implice, dar informaţii de ultimă oră arată că Orban nu l-ar mai lua în calcul pentru şefia PNL Bucureşti. Dar ce s-a schimbat între timp?
Ce îi reproșează liberalii lui Rareș Bogdan
- Rareş Bogdan a pus condiții partidului și a spus că, dacă va prelua șefia filialei, vrea să propună el șefii de sectoare.
- A declarat, apoi, că dacă moțiunea de cenzură va trece, nu e obligatoriu ca Ludovic Orban să ajungă prim-ministru.
- A acceptat să fie invitat la posturi TV cu „asterisc”, în ciuda unei decizii a conducerii PNL potrivit căreia liderii importanţi şi figurile notorii ale liberalilor nu vor mai accepta invitaţii la anumite emisiuni, cum este „Sinteza zilei”, de la Antena 3, până ce moderatorii nu-şi schimbă atitudinea ostilă faţă de opoziţie.
- Ar fi fost nemulţumit, de asemenea, că nu a fost invitat în delegația de la Cotroceni, deși accesul a fost liber pentru oricine a dorit, spun apropiaţii lui Orban.
- În plus, liberalii cred că profilul lui Rareș Bogdan, cu pozițiile sale conservatoare din punct de vedere religios şi discursul naţionalist n-ar fi cele mai bune arme pentru câştigarea Bucureștiului la alegerile locale din vara anului viitor.
Pe cine preferă Ludovic Orban la șefia PNL București
Din ce în ce mai multe surse citate de Digi24.ro spun că preferată de președintele PNL ar fi consiliera sa pentru buna guvernare, Violeta Alexandru. Aceasta a fost ministru în Guvernul Cioloș, dar s-a despărțit de președintele PLUS când acesta și-a făcut partid și a trecut în tabăra liberalilor. Înainte a fost director al Institutului pentru Politici Publice.
Un alt nume în cărți ar fi Sebastian Burduja, de la PACT, partid care a fuzionat recent cu PNL. Unii liberali l-au propus pe Florin Cîțu, specialistul PNL în Finanțe, senator acum. Numai că Ludovic Orban ar considera că acesta este greu de strunit, mai ales în privința comunicării. Și Ciprian Ciucu ar fi o variantă, dar liderul liberal l-ar prefera mai degrabă pentru șefia PNL sector 6.
Ciprian Ciucu este consilier general PNL, însă a fost destul de marginalizat în partid, deși a avut o activitate intensă la Primăria Capitalei și a arătat ceea ce el a considerat a fi nereguli ale actualei administrații conduse de Grabriela Firea.
PNL merge la București pe modelul USR
,,Uitați-vă la Roxana Wring și la cum a făcut USR 40% la București”, spun unii liberali. Acesta este modelul pe care vrea să meargă și Ludovic Orban, susțin sursele citate. O figură proaspătă în politică, cu profil de activist, neimplicată până acum în politica de cumetrii.
Alți liberali sunt sceptici însă și spun că un lider precum cel al USR la București nu va rezolva problema PNL care pierde alegeri după alegeri în capitală. Propunerile lui Ludovic Orban trebuie votate apoi de partid, iar persoanele care trec testul vor fi președinți interimari până la organizarea alegerilor în toate filialele din București, mai notează Digi 24.
USR profită
Schimbările de la vârful PNL dau apă la moară principalului rival de pe partea dreaptă – USR. Andrei Caramitru, fost consilier personal al lui Dan Barna, liderul formaţiunii, a comentat pe Facebook:
„Foarte interesant. Eu nu știu dacă e bine – adică oamenii votează PNL pentru Rareș (nu zic că îmi place – eu am votat USR/PLUS, dar omul are legitimitate electorală). Și după aceea îl marginalizezi. Nu e foarte ok. Ce încredere să mai aibă oamenii – adică votezi ceva si după asta apar alții din spate? E ciudat. Oricum – nu contează prea mult. PNL a pierdut Bucureștiul total. Vor fi opoziția la administrația USR/PLUS. Care sper să fie o opoziție constructivă și cu care se poate lucra inteligent în Consiliu, pentru binele bucureștenilor”.
Intervenţia lui Caramitru este, desigur, una pur electorală, menită să puncteze în contul USR şi să depuncteze PNL, profitând de posibile tensiuni interne în rândul liberalilor. Dar nu e mai puţin adevărat că spusele energicului activist USR au priză la publicul ne-PSD. În plus, ele au darul de a anihila o tentativă de „USR-izare” a PNL la Capitală, prin impunerea de către Orban a unei echipe de acelaşi ADN cu formaţiunea lui Caramitru.
Deocamdată însă, mingea e la PNL, şi nu la USR-PLUS. De felul în care se va tranşa relaţia Ludovic Orban-Rareş Bogdan poate depinde şi câştigătorul următoarelor runde de alegeri.
doar 2 cuvinte … niste tampiti …..USR v-a fi castigator asta e clar in rest uitati de PNL ,PSD.,ALDE,PMP .PRP ROMANIA ETC ROMANIA ARE NEVOIE DEPATIDE NOI SI OAMEMI NOI CLARRRR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stai p-aci ca baga pui! Plus si Ciolos distrug USR, un partid de calitate care a facut cea mai proasta alianta cu putinta. USR scotea la fel si fara Plus si Ciolos, acesta a folosit USR ca pe un vehicul sa se lanseze in politica mare, si le-a stricat profilul. Va aduceti voi aminte de lgbt sau prezidentiale in pozitiile USR dinainte sa se alieze cu Ciolos si Plus? Eu nu-mi aduc aminte, ceea ce arata ca Ciolos a preluat USR, foarte trist.
Rareş Bogdan e creierul politic viril al PNL cu cel puțin 2 mandate la Parlamentul Europei sau la guvernul României. Dacă ar şti sau ar pricepe econometrie ar putea fi Şeful viitorului guvern PNL USR.
Aşa ar fi normal. Ca PNL să formeze noul guvern şi mereu să gândească pe termen lung economia României pe model german sau francez. Drum bun!