Rebeliunea lui Prigojin împotriva n-a apărut din senin, mercenarii Wagner au stocat din timp arme pentru a le folosi împotriva forțelor fidele lui Putin, dar în final oligarhul a renunțat când și-a dat seama că nu va avea suficienți oameni pentru a cuceri Kremlinul, au explicat oficiali americani, pentru CNN, ce s-a întâmplat pe 23-24 iunie în Rusia. În același timp, un important senator cu acces la informații clasificate a făcut observația că „Putin de acum 10 ani” n-ar fi ajuns niciodată în această situație, ceea ce arată că liderul de la Moscova e în mod clar slăbit.
Revolta lui Prigojin nu a apărut în niciun caz din senin, oficialii americani menționând că urmăreau de luni întregi escaladarea conflictului dintre oligarh și Ministerul rus al Apărării, scrie CNN. Senatorul democrat Mark Warner, din Virginia, președintele Comisiei de Informații a Senatului și membru al „Grupului de 8” parlamentari americani care are acces la cele mai sensibile informații ale SUA, a declarat că rebeliunea lui Prigojin „aproape că se ascundea la vedere”.
„Putin de acum 10 ani nu ar fi permis niciodată ca acest lucru să se desfășoare așa cum s-a întâmplat”
Cu toate acestea, chiar și oficialii serviciilor de informații americane care monitorizează îndeaproape situația din Rusia au fost surprinși să descopere cât de puțină rezistență a întâmpinat Wagner. „Putin de acum zece ani nu ar fi permis niciodată ca acest lucru să se desfășoare așa cum s-a întâmplat”, a declarat Warner în cadrul emisiunii „Inside Politics”, de la CNN, adăugând că Putin este „în mod clar slăbit”.
Senatorul a explicat: „Faptul că ai un grup de mercenari, care nu cred că avea 25.000 de soldați, așa cum a susținut Prigojin, dar care a fost capabil să mărșăluiască literalmente în Rostov, un oraș cu un milion de locuitori care a fost centrul de comandă și control al forțelor ruse pentru întregul război ucrainean, și să-l preia în condițiile în care abia dacă s-a tras un foc de armă, acest lucru este fără precedent”.
Mai multe surse au declarat pentru CNN că atât serviciile de informații americane, cât și cele europene cred că Putin a fost pur și simplu prins cu garda jos de acțiunile lui Prigojin și nu a avut timp să își organizeze forțele împotriva mercenarilor înainte ca aceștia să reușească să preia controlul asupra cartierului general militar din Rostov. De asemenea, Putin probabil că nu a vrut să deturneze resurse semnificative din Ucraina, au mai estimat oficialii.
Dacă ar fi încercat să cucerească Moscova sau Kremlinul, Prigojin ar fi pierdut decisiv. De aceea a fost de acord să încheie o înțelegere
Cu toate acestea, sursele CNN cred că, dacă Prigojin ar fi încercat să cucerească Moscova sau Kremlinul, ar fi pierdut în mod decisiv. Acesta este, cel mai probabil, motivul pentru care Prigojin a fost de acord să încheie o înțelegere prin intermediul Belarus și, în cele din urmă, și-a întors trupele.
Un fost oficial al administrației de la Washington a declarat pentru CNN că, deși a existat „un stres și o tensiune constantă între Prigojin și Ministerul rus al Apărării, au existat momente în care SUA nu ar fi fost surprinse dacă s-ar fi ajuns la încăierări violente, dar localizate”. Dar o turnură a evenimentelor de asemenea amploare precum cele din 23-24 iunie n-a fost anticipată de serviciile secrete americane până acum câteva săptămâni. Ulterior, s-au primit informații care indicau planul lui Prigojin de a da lovitura de stat.
Biden a declarat luni că i-a instruit pe membrii echipei sale de securitate națională să se pregătească pentru o „serie de scenarii” pe măsură ce se desfășura revolta. Ulterior, Casa Albă a refuzat să dezvolte ce scenarii au fost explorate, dar persoane familiarizate cu această chestiune au declarat că a fost explorată o gamă largă de situații neprevăzute, inclusiv posibilitatea ca Prigojin să ajungă la Moscova.
Americanii le-au cerut ucrainenilor să se abțină de la orice acțiune pe teritoriul rusesc, ca să nu dea apă la moară propagandei Kremlinului
Odată ce oligarhul și-a lansat rebeliunea, înalții oficiali americani au început să-i contacteze pe aliații și partenerii lor ca săle transmită un mesaj cheie: că Occidentul ar trebui să păstreze tăcerea și să nu-i ofere lui Putin nicio ocazie de a da vina pe SUA sau NATO pentru insurecție.
În privat, oficialii americani au comunicat Guvernului rus faptul că SUA nu au nimic de-a face cu revolta – și i-au îndemnat pe ruși să mențină siguranța și securitatea arsenalului lor nuclear, au declarat sursele CNN.
Sâmbătă, înainte ca Prigojin să se retragă, au existat contacte cu oficialii ucraineni din partea aliaților, la diferite niveluri, avertizându-i să nu profite de haos pentru a lovi în interiorul Rusiei, spune un înalt oficial occidental. Preocuparea era că Ucraina și Occidentul să nu fie percepute ca ajutându-l pe Prigojin.
„Mesajul a fost să nu faceți valuri aici”, a declarat oficialul, adăugând că mesajul a fost transmis la nivel de ministru de Externe, deputați și prin intermediul ambasadorilor. „Este o chestiune internă a Rusiei”, a declarat oficialul, spunând că li s-a spus oficialilor ucraineni, reluând ceea ce au declarat public oficialii americani occidentali.
„Ucrainenii au fost avertizați de aliați să nu provoace escaladarea situației. Profitați de oportunitățile de pe teritoriul ucrainean, dar nu vă lăsați atrași în chestiuni interne și nu atacați mijloace militare ofensive din interiorul Rusiei”, a fost sfatul dat de americani ucrainenilor. „Pur și simplu nu vreți să alimentați narațiunea că aceasta a fost o inițiativă a noastră”, a explicat sursa CNN. „Este ceea ce rușii au vrut întotdeauna, pretinzând că există amenințări la adresa suveranității rusești.”