sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăNewsCe blestem: Turcia a fost lovită marți de al 4-lea cutremur mare...

Ce blestem: Turcia a fost lovită marți de al 4-lea cutremur mare în 30 de ore! Până acum sunt peste 5.000 de morți și 24.000 de răniți, vremea rea îngreunează situația

-

Coșmar parcă fără sfârșit pentru oamenii din estul Turciei și nordul Siriei: regiunea a fost lovită marți de un al patrulea cutremur mare în nici 30 de ore! Noul seism a avut amplitudine 5,7, după ce precedentele au fost de 7,8, 7,7 și, respectiv, 5,7. Succesiunea de cutremure a produs distrugerea a zeci de mii de clădiri, mii de morți, zeci de mii de răniți, iar vremea rea înrăutățește foarte mult situația.

Peisajul este literalmente de coșmar. Până marți la prânz se raportaseră peste 5.000 de morți și 24.000 de răniți în Turcia și Siria. Orașele sunt reduse la mormane de dărâmături. Mii de voluntari, alături de echipe de salvatori trimise de țările UE, dar și din alte părți, scormonesc înfrigurați după oamenii aflați încă în viață sub grinzile prăbușite. De pretutindeni se aud strigătele oamenilor aflați sub dărâmături, care cer ajutor.

Vremea de iarnă scade dramatic șansele de supraviețuire ale victimelor. Este foarte frig, ploaia și zăpada îngreunează mult eforturile de salvare. Organizația Mondială a Sănătății se teme ca bilanțul să nu ajungă la peste 20.000 de morți.

- Advertisement -

Blocurile din cartiere întregi s-au prăbușit ca niște castele din cărți de joc. Imaginile surprinse de oameni în momentul cutremurelor sunt pur și simplu terifiante.

Cei care au avut marele noroc de a nu fi prinși sub dărâmături sunt acum în voia sorții. Nu mai au nimic pe ei – unii nici măcar pantofi în picioare. Sunt fără hrană, bani, haine, alimentarea cu energie e întreruptă, nimic nu mai funcționează. Prima noapte a fost petrecută în jurul unor focuri, oamenii înghesuindu-se să se încălzească.

UE este în acest moment principalul ajutor al Turciei, furnizându-i nu doar echipe de salvatori, ci și materiale de prim-ajutor pentru victime și sinistrați

Pentru ca lucrurile să fie și mai grave, meteorologii avertizează că urmează noi scăderi ale temperaturii în zilele următoare.

- Advertisement -

Salvatorii sunt într-o cursă dramatică, derulată contratimp, pentru a găsi supraviețuitorii. Utilaje mari aduse la fața locului și reflectoare alimentate de la generatoare lucrează zi și noapte.

Peste 5.000 de clădiri s-au prăbușit până acum – multe dintre ele sunt blocuri de locuințe. Alte zeci de mii sunt mai mult sau mai puțin avariate, dar multe sunt un adevărat pericol și nimeni n-are curaj să mai intre în ele, chiar dacă încă se țin în picioare.

Pe lângă cele 4 cutremure mari petrecute de luni dimineață până marți la prânz, alte peste 100 de replici au avut magnitudinea peste 4.

Turcia a declarat doliu național o săptămână, în timp ce din toate colțurile lumii curg ajutoarele. Cel mai important sprijin vine de la UE, care nu doar că a trimis echipe de salvatori din mai multe țări membre, dar a activat și mecanismul de ajutor de urgență, prin care sunt furnizate deja materiale de prim-ajutor, hrană, haine, corturi, paturi, echipamente pentru sutele de mii de sinistrați.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Delir conspiraționist năucitor după cutremurul din Turcia. Concluzia unor români: totul a fost pus la cale de SUA și NATO, ca să-l răstoarne pe Erdogan!

* Îngrijorare maximă la Kiev: Rusia va lansa un atac major în următoarele 10 zile. Reporter de front ucrainean: „Vor fi puține vești bune în perioada următoare”

* De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

* Democrația românescă, în cădere liberă. Naționalismul prosperă în sondaje

* „Taxa de solidaritate” a PSD va băga pe pierdere marile companii ale României, inclusiv Dacia și Ford, care au zeci de mii de angajați și aproape jumătate din exporturile țării! Demonstrația economistului Cristian Păun

Șoșoacă sare în ajutorul unui agent KGB: și-a trimis tovarășa putinistă, avocată și ea, să-l susțină în procesul împotriva statului român. Iurie Roșca are interdicție 5 ani de a intra în România

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

* Triumful lui Iuliu Maniu asupra torționarilor săi. Pelerinaj la Sighet și Bădăcin. O magnifică lecție de istorie, pe urmele marelui Om

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -