miercuri, septembrie 11, 2024
AcasăNewsCCR a decis: nicio pensie specială nu poate fi micșorată! Sistemul mafiot...

CCR a decis: nicio pensie specială nu poate fi micșorată! Sistemul mafiot își conservă privilegiile indiferent de presiunile UE pentru o reformă echitabilă a pensiilor

-

Curtea Constituțională a României (CCR) anunță că nicio pensie aflată în plată nu poate fi micșorată prin aplicarea unor taxe, impozite sau alte contribuții. Decizia vizează direct și explicit conservarea pensiilor speciale și protejarea „pensionarilor speciali“, cei care ies din sistem uneori după 20-25 de ani de activitate cu pensii uriașe, mult peste nivelul contribuției lor reale la sistemul de asigurări sociale.

Mențiunea apare în motivarea sentinței din 15 decembrie, când CCR a stabilit că pensionarii speciali nu trebuie să plătească vreo contribuție la sistemul de sănătate. Se anula astfel o decizie a Guvernului PNL-USR de anul trecut, prin care din pensiile de stat mai mari de 4.000 lei/lună erau reținute contribuții CNAS. În proporție covârșitoare, astfel de pensii are în România doar casta privilegiată a pensionarilor speciali bugetari – magistrații, angajații Ministerului de Interne și ai Ministerului Apărării, membrii serviciilor secrete, parlamentarii etc.

În acest fel, judecătorii CCR dau încă o hotărâre cu dedicație în primul rând pentru ei înșiși, dar și pentru tot sistemul pe care-l reprezintă, al bugetarilor de lux. Ultimul caz devenit cunoscut este cel al plagiatorului Codruț Olaru, procuror făcut de Iohannis general cu două stele „la apelul bocancilor”, care a ajuns din caporal ditamai generalul în doar 4 ani. Plimbat prin toate funcțiile importante deși nu avea nicio reușită profesională și a fost prins că și-a plagiat lucrarea de doctorat, Olaru iese la pensie la 49 de ani, începând cu 31 decembrie, cu 30.000 de lei (6.000 de euro)/lună, deși avea salariu de 26.000 de lei! Nici lui nu i se va putea micșora în vreun fel această veritabilă rentă viageră pe care sistemul i-o dă din banii plătiți de contribuabilii români.

Conform acordului pentru PNRR cu Comisia Europeană, regimul Iohannis-PSD ar fi trebuit să facă, până cel târziu la 31 decembrie 2022, reforma pensiilor, astfel încât cele speciale să dispară și să se aplice tuturor principiul contributivității. PSD și PNL s-au opus însă cu disperare. Miniștrii Lucian Bode (Interne) și Vasile Dâncu (ex-Apărare) au ieșit public să explice cum, de fapt, subordonații lor nu au pensii speciale și nu trebuie incluși în această reformă.

- Advertisement -

În acest moment se dă o luptă dură în interiorul sistemului. Guvernul Ciucă a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede că pensiile speciale, inclusiv cele aflate în plată, trebuie recalculate. Motivarea deciziei date pe 15 decembrie de CCR declară astfel neconstituțională recalcularea pensiilor speciale! Scopul legii – conform acordului cu Comisia Europeană – era ca nicio pensie să nu mai depășească salariul pe care l-a avut persoana respectivă când era în activitate.

Judecătorii CCR au contracarat acest atac la sistemul de caste și privilegii al bugetarilor de lux prin sentința din 15 decembrie.

În motivație se scrie: „Diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributivă sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afectează dreptul la pensie privit lato sensu. Dacă în jurisprudența Curții s-a statuat deja că suspendarea plății pensiei (indiferent că pensia este contributivă sau de serviciu) pe perioada realizării unor venituri de altă natură constituie o afectare a dreptului fundamental la pensie, cu atât mai mult diminuarea pensiei prin prelevarea unei contribuții (fie și ea direcționată către bugetul FNUASS) pe o perioadă nedeterminată în timp (practic permanentă) reprezintă o afectare a acesteia. Rezultă, astfel, că Ordonanța de Urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei. Or, afectarea dreptului fundamental la pensie se poate realiza prin cel puțin două modalități: încetarea sau suspendarea plății pensiei și diminuarea cuantumului său. În măsura în care Guvernul apelează prin intermediul ordonanței de urgență la unul dintre aceste două elemente afectatoare ale dreptului, respectiva măsură afectează dreptul la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art. 115 alin. (6) din Constituție“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Monologul din „Las Fierbinți” care-i desființează pe Iohannis și regimul PSD-PNL: „România educată. Gargară! Mii de km de autostrăzi. Gargară! Sute de spitale noi. Gargară! Şcoli noi. Gargară!”

* Se naște cuplul politic care va uni pușcăria cu balamucul: Dragnea a pus ochii pe Șoșoacă! „E singura sinceră, aș colabora cu ea”

* Incident penibil cu delegația PSD-PNL plecată în „vizită de stat”, de Crăciun, în Coreea de Sud: vameșii din Seul i-au găsit deputatului Ben Oni Ardelean tobă, salam, cârnați și brânză în bagaje!

* „Predicțiile” delirante ale lui Medvedev, de Crăciun, pentru 2023: UE se destramă, Germania face Al Patrulea Reich și intră în război cu Franța, în SUA începe războiul civil

* VIDEO. Film delirant al propagandei ruse: Europa trăiește în beznă, sărăcie și frig, iar la anul locuitorii își vor mânca animalele de companie din cauza foametei!

* Marele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub cel de acum un an! Cotația petrolului e la aproape același nivel ca în decembrie 2021

* „Politica SUA: să fie epuizat tot potențialul militar al Rusiei; Putin să rămână fără trupe. Va fi o distrugere completă”

* VIDEO. Dana Budeanu în prime-time, la Antena 3 „CNN”: „Putin e omul anului 2022! Din politică, din orice. Pe pozitiv”. Conspirații și delir, cu Gâdea „copil de mingi”

* O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

16 COMENTARII

  1. Nu e chiar asa, legea nu se aplica retroactiv. Iar asta se aplica si in cazul de fata. Ne place sau nu, asta e situatia. Si cred ca de ani de zile acest subiect este mult prea umflat si distrage atentia de la lucrurile cu adevarat importante care se petrec in ” Romania lucrului bine facut”.

    • Orice lege are efect de la promulgare si publicare in MO inainte. Daca eu de maine stabilesc ca toti cu pensie peste 10.000 Lei sa plateasca un impozit de solidaritate de 10% va pica la CCR pentru ca astia prin deciziile date pana acum au avut grija sa anuleze orice lege ulterioara care ar umbla la pensie. Prin urmare este evident ca cei privilegiati, in special magistratii si restul trantorilor, au vrut sa nu se atinga nimeni de escrocheria facuta „legal”. Este inadmisibil sa ai salariu 23.000 lei ca acel procuror si sa nu ai cateva dosare instrumentate, dar culmea sa iesi la pensie cu 29.000 lei. Cine plateste diferenta de necontributivitate lunara? La toti magistratii contributivitatea era undeva la un salariu de 5000 lei, restul fiind scutiri. Barem daca ar face treaba. Totusi nu este o distragere de la lucruri mai importante cata vreme 5 miliarde de euro merg anual in pensiile speciale ale magistratilor. Asa s-au mentinut la putere fesenisti, cu pomeni, nimeni nu vrea sa schimbe tara. Iar plavanul ala mai are tupeul sa ne spuna ca suntem esuati. Pai nu el a esuat tara?

    • Imi aduc aminte ca in trecut au fost anumite decizii ale CCR cu effect consultativ, numite avize consultative, pentru ca era in favoarea bolsevicilor, securistilor etc. Au fost decizii care nu au fost puse in executare din aceleasi motive: pt ca erau in favoarea bolsevicilor, securistilor …
      Nu inteleg cum au fost date aceste pensii speciale doar unor anumite categorii fara ca legea sa nu fie constituitonala – vorbim de discriminare.

      • Evident ca este o discriminare intre cetateni. Aud tot timpul ca magistratii nu au viata, ca nu pot avea afaceri, etc. Pai eu i-am pus sa se faca magistrati? Ar trebui sa fie o slujba ca toate celelalte. Sunt cumva mai smecheri decat acel doctor care a pus la loc fetitei la Iasi 2 brate, sau marilor Leon Danaila sau Pesa Mosca, ca au primit pensii pentru contributivitate? De ce unii sunt mai speciali ca altii? In Olanda doar o singura categorie primeste pensie speciala, anume pentru conditii grele de munca. Sa le fie rusine la bugetari ca au printre conditiile grele lucrul la calculator. Sa le fie rusine doctorilor cu diplome false care le-au luat pentru a primi bani in plus la salariu (Ciuca, Campeanu, Bode, …). O tara prospera furata ca in codru, aveau si comunistii lui Ceausescu privilegiile lor insa la ce asistam astazi este bataie de joc in banul public. Poate ca nimeni nu ar fi avut ceva de comentat daca justitia impartea dreptatea legal insa avem o justitie de cacat, controlata de grupuri de interese in CSM, legi proaste. Pierdem procese la CEDO pe banda rulanta si nu raspunde niciun magistrat in solidar. Plateste Ministerul de Finante toate porcariile unora ca se pensioneaza dupa 25 de ani munca grea domnule, grea de tot. Isi bat joc de maxim 50 de dosare pe an, copiaza motivari din alte dosare, se descurca si hopa pensiuta. Mai si lucreaza apoi pe la diverse institutii acoperite si uite cum se rasplatesc unii pe altii. Si poporul este prost ca nu vrea schimbare. Asa as vota USR numai sa vad curatate toate meclele de nomenclaturisti obositi, puituii alora de au fost inainte de 89. Dar poporul prost va vota masiv AUR si atunci sa te tii cand Sosoaca este prim-ministru si Romania va fi spitalul de nebuni si scula lui Putin. Si o sa vina iar unii sa spuna ca ce bine era pe vremea USL si iar pierdem 4 ani. Chiar toti astia nu au nicio remuscare fata de copiii lor cand voteaza prost? Nimic din toate astea nu s-ar fi realizat fara idiotii utili si fata de aia care s-au pisat pe el de vot. Dar cel mai tare s-a pisat Iohannis pe 7 milioane de votanti, nici Basescu nu a indraznit sa faca asta, ala nu a bagat PDL cu PSD in pat cum a facut Iohannis.

  2. CCR este cea mai retrograda institutie din tara. Tine cu dintii de privilegii, este populata cu indivizi plafonati si imbatriniti in rele. Si numiti POLITIC, sa nu uitam!
    Cind naiba vom scapa de acesti dinozauri anchilozati?

    • Cataclism natural, cum ar fi o boambă rătăcită, deși m-ar îngrozi o asemenea perspectivă, pentru că am rămâne fără supremii apărători ai justiției din românia!
      Iertare, am scris „românia” cu „r” doar pentru că sunt un analfabet funcțional (funcțional pentru că lucrez la privat, deci dau banii mei munciți la buget ca să primesc o (cenzurat). )
      Iertare din nou, tocmai m-am căcat pe mine de râs când am citit prima frază pe care am scris-o în acest mesaj. Doamne, ce simț al umorului!

      Disclaimer: nu mă luați în seamă, sunt bipolar.
      E nasol să fii bipolar. E foarte mișto.

  3. Presedintele Curtii, onorabilul politruc Marian Enache, este beneficiarul a 3 pensii speciale. De ce un astfel de judecator aflat intr-un conflict de interese, nu are acelasi regim de a judeca cu unul dintr-un proces civil sau penal? De ce CCR este mai presus de Constitutie? Aici este vina la clasa politica fosilizata PSD + PNL care se alterneaza la guvernare de 32 de ani avand un dispret total fata de cetatenii onesti, care platesc taxe si impozite si asteapta ceva in schimb. Acum va dati seama de amploarea escrocheriilor la stat cu salarii umflate, pensii nebazate pe contributivitate, neraspunderea pentru prejudiciile aduse prin munca depusa (a se vedea ca niciun magistrat nu a raspuns vreodata pentru hotararile CEDO pierdute de Statul Roman). Dar iau pensii mai mari decat ultimul salariu, nu fac nimic toata viata, iar Romania se imprumuta sa rostogoleasca datoriile. Asta nu este tara care sa-ti dea sansa si sa merite sa faci ceva pentru ea.

  4. In 2018 monstruoasa coalitie de astazi PSD + PNL, pe atunci nedeclarata au adus modificari la codul de procedura civila. Dupa ce au obtinut avizele conform constitutiei, au mai facut o modificare scotand calea de atac extraordinara – recursul – in cazul litigiilor intre consumatori si profesionisti. A fost bagata in sedinta si aprobata apoi promulgata. Oameni precum Predoiu, Gorghiu, au decis fara aviz ca niciun dosar cu consumatori sa nu mai ajunga vreodata la Inalta Curte de Casatie si Justitie si sa fie transate in judecatorii si tribunale. Astfel toti consumatorii erau secerati de magistratii care nici macar banalul comision de risc nu il mai vad abuziv. Exista un dosar la CCR 2008D/2021 care vine sa indeparteze aceasta nedreptate si ilegalitate facuta de PSD + PNL in 2018, insa dosarul este blocat in faza de raport de aproape 2 ani. Enache, Stane si restul politrucilor ce mama naibii paziti? Europa ne cere sa protejam consumatorii iar voi o tot labariti si nu dati o decizie ca ce au facut putorile alea a fost nelegal?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -