În biroul generalului Budanov, șeful GRU ucrainean, este o hartă a „Rusiei dezmembrate”, cu regiunile Kursk, Belgorod și Krasnodar marcate ca teritorii ale Ucrainei

0
2057
Gen. Kirilo Budanov

Până în vara viitoare, Crimeea va reveni la Ucraina după 9 ani de ocupație rusă, crede generalul Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev (GRU). Acesta își îndeamnă compatrioții să meargă anul viitor în concediu în stațiunile din peninsula de la Marea Neagră, care va fi reintegrată la țara lor. Între timp, mai susține generalul ucrainean, armata lui Zelenski va pătrunde în teritoriul anexat de Rusia în 2014 și-l va elibera.

Generalul Kirilo Budanov și-a susținut afirmațiile în cadrul unui interviu acordat publicației online Liga.net. El a evitat din start să vorbească despre valul de explozii de la bazele militare de pe teritoriul Federației Ruse, dar și despre operațiunile curente ale Forțelor Armate ale Ucrainei. În acest sens, Budanov s-a limitat să declare că singurul loc în care invadatorii ruși încearcă să avanseze este orașul Bahmut din autoproclamata Republică Populară Donețk, însă se află oricum într-o fundătură.

Jurnaliștii care l-au intervievat pe Budanov au descoperit în biroul său o hartă a „Rusiei dezmembrate”, în care regiunile Kursk, Belgorod și Kuban (actualmente Krasnodar) erau încercuite cu un marker de culoare neagră ca parte a statului agresat! „Fiecare vede ceea ce vrea să vadă. Poate că este doar un marker larg. Sau poate că nu”, a spus misterios generalul.

Kursk și Belgorod sunt regiuni ale Federației Ruse, la granița cu Ucraina. Belgorod a aparținut Ucrainei până în 1954, fiind cedată Rusiei de regimul sovietic de la Moscova în schimbul Crimeei. Iar Krasnodar se află de cealaltă parte a „Podului Crimeea”, care face legătura între orașul Kerci din Crimeea anexată și peninsula Taman din regiunea Krasnodar.

„Rușii au făcut deja câteva încercări de mici ofensive locale. Toate au fost descoperite dinainte și s-au terminat cu nimic pentru ei”

Liga.net: La ce să ne așteptăm în această iarnă, în contextul războiului ruso-ucrainean?

Generalul Kirilo Budanov: Nu se așteaptă o schimbare fundamentală a situației în viitorul apropiat. Există o serie de motive obiective pentru aceasta. Rusia se află acum într-o fundătură, iar singurul loc în care încă „încearcă” să avanseze este Bahmut. Nu există succese deosebite în această direcție. Din august, tot spun (rușii – n. red.) că Bahmut este aproape capturat. După cum puteți vedea, este deja sfârșitul lunii decembrie. Singurul loc în care încearcă să-și concentreze forțele este puțin la nord de Bahmut și în direcția Zaporojie. Dar nu vedem capacitatea reală de a realiza ceva. Rușii au făcut deja câteva încercări de mici ofensive locale. Toate au fost descoperite dinainte și s-au terminat cu nimic pentru ei.

Liga.net: Nici măcar cei mobilizați, aflați în pregătire de luptă, nu vor schimba asta?

Gen. Kirilo Budanov: În principiu, ei nu pot schimba nimic.

Liga.net: Înainte de 24 februarie, ați fost aproape singurul din conducerea militară și politică a țării care a prezis în mod deschis o invazie rusă pe scară largă a Ucrainei. Acum sunteți aproape singurul care vorbește despre recâștigarea Crimeei în vară (se referă la vara anului viitor – n. red.). Pe ce se bazează previziunile dvs.?

Gen. Kirilo Budanov: Întrebarea dvs. este destul de ciudată pentru mine. Că informațiile pe care le auziți de la mine sunt diferite de informațiile pe care le auziți de la orice altă persoană este perfect normal. Sunt șeful serviciilor de informații militare și președintele comitetului de informații. Toate informațiile vin la mine. Mă bazez pe datele și analizele pe care le avem. Și cine poate ști răspunsurile la întrebările globale, cu excepția inteligenței?

„Ne așteptăm ca, pe lângă sumele semnificative deja furnizate, lumea occidentală să intensifice oferta de arme care să ne ajute să grăbim înfrângerea Federației Ruse” 

Liga.net: Pentru a reintra în frontierele administrative din 1991 (Budanov a numit-o „prima etapă a încheierii războiului” – n.red.), avem nevoie de arme, de multe arme. În schimb, se pare că partenerii occidentali ne oferă arme doar pentru apărare. Nu aveți impresia asta?

Gen. Kirilo Budanov: Există o cooperare fructuoasă cu partenerii noștri occidentali, vorbim mult despre nomenclatura specifică și denumirile armelor de care avem nevoie. Toate acestea sunt în curs de rezolvare. Ne așteptăm ca, pe lângă sumele semnificative deja furnizate, lumea occidentală să intensifice oferta de arme care să ne ajute să grăbim sarcina de a învinge Federația Rusă.

Liga.net: Am văzut o hartă a Rusiei „dezmembrate” în biroul dvs. Kursk, regiunea Belgorod și Kuban (în prezent, Krasnodar – n. red.) sunt încercuite cu un marker de culoare neagră ca parte a Ucrainei. Este aceasta etapa următoare după revenirea la granițele din 1991?

Gen. Kirilo Budanov: Fiecare vede ceea ce vrea să vadă. Poate că este doar un marker larg. Sau poate că nu.

Liga.net: În mass-media americană și în publicațiile analiștilor occidentali, avertismentele privind eliberarea militară a Crimeei au devenit mult mai frecvente în ultima perioadă. Din anumite motive, ei o consideră o poveste exclusiv diplomatică. Pentru ei, granițele din 23 februarie – poate cu eliberarea Donbass-ului – sunt limita. Iar Crimeea este o cârpă roșie. Ce ne puteți spune legat de aceste avertismente?

Gen. Kirilo Budanov: Nu mă interesează să ascult părerile unor oameni care nu reflectă poziția poporului ucrainean. Eu am o părere contrară. Vom aduce înapoi toate teritoriile pierdute. Ucraina este o țară recunoscută în interiorul granițelor din 1991. Cine nu este de acord cu asta – nu este de acord cu ordinea mondială care există de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și cu noile principii ale ONU. Crimeea va fi returnată printr-o combinație de forță și diplomație. Dar nimic nu se va întâmpla fără putere. Unitățile noastre vor merge acolo cu armele în mână.

Harta cu pricina

„Exemple de atitudine necorespunzătoare față de păstrarea secretelor de stat există. În cele mai multe cazuri este o neglijență oficială când cineva poate transmite unele informații prin messenger”

Liga.net: Direcția Principală de Informații are agenți în interiorul Rusiei? Numărul acestora a crescut odată cu începutul marelui război?

Gen. Kirilo Budanov: Întrebare ciudată. Primim bani pentru asta. De unde obținem informațiile? De pe canalele Telegram?

Liga.net: Odată cu începutul marelui război, această muncă a devenit mai activă? Poate că există o parte a rușilor care nu este de acord cu războiul și cooperează?

Gen. Kirilo Budanov: Exact. La niveluri complet diferite, acest număr de oameni a crescut și, odată cu acesta, accesul nostru la informații de diferite niveluri: de la probleme socio-politice până la probleme pur militare. De asemenea, vă oferă un răspuns la motivul pentru care ceea ce spun eu este uneori diferit de ceea ce spun alții.

Liga.net: Și câți trădători în cadrul GRU au fost descoperiți din 24 februarie?

Gen. Kirilo Budanov: Nu am găsit niciunul.

Liga.net: Nu l-ați găsit sau nu l-ați căutat?

Gen. Kirilo Budanov: Aşa cum este, nu l-au căutat. Securitatea noastră internă funcționează constant. Exemple de atitudine necorespunzătoare față, să spunem, de păstrarea secretelor de stat – există, sunt tot felul de cazuri. Dar, în cele mai multe din ele, este o neglijență oficială atunci când cineva poate transmite unele informații prin messenger. Și devine proprietatea inamicului care interceptează acest semnal. Se întâmplă astfel de cazuri, din păcate. Aceasta este o problemă comună tuturor autorităților noastre.

„Numărul de rachete care au rămas va fi suficient cu intensitatea lor într-o salvă de 70-75 de rachete în medie de două sau trei ori. Și, în principiu, se vor termina cu totul”

Liga.net: Cât timp mai are Rusia oportunitatea de a lansa rachete masive regulate asupra Ucrainei și a infrastructurii noastre?

Gen. Kirilo Budanov: Numărul de rachete care au rămas – dacă le luăm calculele pur matematic – va fi suficient cu intensitatea lor într-o salvă de 70-75 de rachete în medie de două sau trei ori. Și, în principiu, se vor termina cu totul. Dacă vă uitați la intensitatea atacurilor cu rachete ale Rusiei, ei au efectuat la început aceste atacuri teroriste împotriva obiectivelor de infrastructură critică o dată pe săptămână. Apoi – o dată la 10 zile. Pe urmă – o dată la două săptămâni. Acum, perioada este chiar mai mare.

Liga.net: Au fost capabili să reconfigureze producția de noi rachete? Țaplienko (jurnalistul Andrei Țaplienko – n. red.), citând „spioni”, scrie că Rusia intenționează să crească de patru ori producția anuală de X-101, la 467 (de la 56 în prezent).

Gen. Kirilo Budanov: Întrebați-l pe domnul Țaplienko de unde a luat aceste cifre. Îmi amintesc că ei visează să producă 20 de rachete Kalibr pe lună la baza marină. Calculați câtă muncă este necesară pentru a asigura o singură salvă. Da, X-101, X-555 și Kalibr merg în salvă. Dar iată statisticile pentru voi – calculați! Iskander-urile aproape că nu mai sunt produse.

„Poți speria lumea cu faptul că ai un «Kinjal». Dar când începi să le folosești cu adevărat – ce urmează? Puteți face 47 de fotografii. Pentru înțelegere, s-au folosit peste 900 de «Iskander». Ce este 47?”

Liga.net: Dictatorul rus Putin a anunțat săptămâna trecută planuri pentru dezvoltarea triadei nucleare și a rachetelor Sarmat la colegiul Ministerului Apărării al Federației Ruse…

Gen. Kirilo Budanov: Puteți să nu mai continuați. De doi ani anunță asta: „Sarmat”, pe toți la cenușă radioactivă. Analizați pur și simplu ultimii doi ani. Se încheie în fiecare an cu faptul că „Sarmatul” este aproape gata, trecând prin ultimele pregătiri pentru a fi pus în serviciul de luptă.

Liga.net: De ce rușii protejează atât de mult Kinjal-urile (rachete hipersonice – n. red.)?

Gen. Kirilo Budanov: Deci, din câte îmi amintesc, erau doar 47 la începutul războiului. Au reușit să facă mai multe în timp ce existau piese de schimb. Nu e ceva serios. Poți speria lumea cu faptul că ai un „Kinjal”. Dar când începi să le folosești cu adevărat – ce urmează? Puteți face 47 de fotografii. Pentru înțelegere, s-au folosit peste 900 de „Iskander”. Ce este 47?

Liga.net: Deci, pentru ei „Kinjal” este o poveste nerealistă din punct de vedere tehnologic?

Gen. Kirilo Budanov: Este aproape imposibil să fie produse acum. Nu pot primi multe kit-uri din cauza sancțiunilor. Ei fac importuri paralele, dar acest lucru îngreunează foarte mult și mărește timpul de livrare a acestor piese.

„Armata rusă se confruntă cu probleme aproape identice cu care ne confruntăm noi. Doar că noi avem probleme din martie, iar ei de la începutul toamnei”

Liga.net: Pe lângă rachete, ce mai lipsește Rusiei pentru un război intens? Este posibil ca ei să se confrunte cu „foamete tehnică” din cauza sancțiunilor?

Gen. Kirilo Budanov: Este deja. Armata rusă se confruntă cu probleme aproape identice cu care ne confruntăm noi. Doar că noi avem probleme din martie, iar ei de la începutul toamnei. Așa cum avem o problemă cu obuzele de artilerie, pe care o rezolvăm datorită partenerilor noștri, la fel o au și ei. Așa cum am avut probleme cu obuzele cu fragmentare puternic explozive pentru tancuri, la fel au avut și ei. Același lucru este valabil și pentru rachetele antiaeriene.

Liga.net: Există țări care-i pot ajuta?

Gen. Kirilo Budanov: Există anumite țări, dar în multe cazuri ele vând prin țări terțe.

Liga.net: La începutul lunii decembrie, Rusia a anunțat consolidarea cooperării cu Iranul. Va afecta acest lucru cumva războiul ruso-ucrainean?

Gen. Kirilo Budanov: Toată lumea a văzut și a auzit deja aceste „mopede” zburătoare. Poate că cineva chiar a simțit-o pe el însuși. Aceste drone au fost predate. Dacă vor merge mai departe (la rachete – n. red.) este o întrebare deschisă. Toată lumea lucrează pentru a preveni acest lucru. Și Iranul însuși și-a dat seama că a le preda atât de ușor Rusiei nu este acceptat de lume. Chiar și lumea cu care sunt obișnuiți să comunice în mod normal.

„Vă sfătuiesc să mergeți la vară în Crimeea. Aceasta este perla Ucrainei, care așteaptă de mult turiștii ucraineni”

Liga.net: Cu excepția „mopedelor”, Rusia nu primește nimic de la Iran?

Gen. Kirilo Budanov: Pe lângă „mopedele” Shahed-136 și Shahed-131, a existat un Mohajer-6, similar cu Bayraktar în caracteristicile tactice și tehnice. Încearcă să cumpere muniție de la ei și vor ca iranienii să vândă rachete balistice. Cu toate acestea, Iranul nu a predat niciodată o singură rachetă.

Liga.net: Dar China?

Gen. Kirilo Budanov: Nici China nu a transferat nicio armă. Și nu va trimite, din câte înțelegem.

Liga.net: Ucraina acumulează o flotă de drone kamikaze navale. Ar trebui să ne așteptăm la noi lovituri în Marea Neagră?

Gen. Kirilo Budanov: Unul dintre motivele pentru care flota rusă nu poate funcționa normal îl reprezintă condițiile meteorologice. Vremea nu este foarte favorabilă pentru activitatea navelor. Pentru utilizarea dronelor marine – nici atât. Când vor fi condiții favorabile, cred că utilizarea lor va fi continuată.

Liga.net: Aleksei Arestovici (fost consilier al președintelui Volodimir Zelenski – n. red.) a servit cu adevărat în GRU?

Gen. Kirilo Budanov: Odinioară, din câte îmi amintesc, a slujit aici.

Liga.net: Deci nu este un fals?

Gen. Kirilo Budanov: A fost cu mult timp în urmă, trebuie să încărcăm datele. Din câte îmi amintesc, da.

 Liga.net: Unde recomandați să mergem la mare în vacanța din vara lui 2023?

Gen. Kirilo Budanov: Vă sfătuiesc să mergeți în Crimeea. Aceasta este perla Ucrainei, care așteaptă de mult turiștii ucraineni.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* CCR a decis: nicio pensie specială nu poate fi micșorată! Sistemul mafiot își conservă privilegiile indiferent de presiunile UE pentru o reformă echitabilă a pensiilor

* Procurorul Codruț Olaru, membru al CSM, se pensionează la 49 de ani cu pensie de 30.000 de lei pe lună, mai mare decât salariul!

* VIDEO. Monologul din „Las Fierbinți” care-i desființează pe Iohannis și regimul PSD-PNL: „România educată. Gargară! Mii de km de autostrăzi. Gargară! Sute de spitale noi. Gargară! Şcoli noi. Gargară!”

* Se naște cuplul politic care va uni pușcăria cu balamucul: Dragnea a pus ochii pe Șoșoacă! „E singura sinceră, aș colabora cu ea”

* „Predicțiile” delirante ale lui Medvedev, de Crăciun, pentru 2023: UE se destramă, Germania face Al Patrulea Reich și intră în război cu Franța, în SUA începe războiul civil

* Marele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub cel de acum un an! Cotația petrolului e la aproape același nivel ca în decembrie 2021

* „Politica SUA: să fie epuizat tot potențialul militar al Rusiei; Putin să rămână fără trupe. Va fi o distrugere completă”

* VIDEO. Dana Budeanu în prime-time, la Antena 3 „CNN”: „Putin e omul anului 2022! Din politică, din orice. Pe pozitiv”. Conspirații și delir, cu Gâdea „copil de mingi”

* O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here