Stop calvarului BREXIT: Marea Britanie face alegeri în decembrie! Scrutinul va fi considerat ca un al doilea referendum

9
11191

Camera Comunelor a aprobat, marţi seară, cererea premierului Boris Johnson de organizare a unui scrutin parlamentar anticipat pe 12 decembrie. Legea va trebui să-și finalizeze procedura în Camera Lorzilor, săptămâna aceasta, și apoi poate fi ratificată de regina Elisabeta a ll-a, la începutul săptămânii viitoare.

Niciuna dintre taberele politice şi civice din Regatul Unit nu este convinsă de soarta ei atunci când trebuie să se confrunte la urne, pe tema Brexit, dar convingerea generală e clară: nu există altă cale de a scăpa de paralizia Brexit decât prin votul popular.

De aceea, majoritatea deputaților Camerei Comunelor, cu 438 de voturi pentru şi doar 20 contra, au dat undă verde marți alegerilor anticipate propuse de Boris Johnson. Cetățenii britanici vor vota din nou pe 12 decembrie, cu două săptămâni înainte de sărbătorile de Crăciun. Din 1923 nu a mai fost aleasă o dată atât de defavorabilă pentru a-i aduce pe alegători la urne, dar urgenţa e maximă: lungirea calvarului Brexit distruge pe toată lumea!

„Există o singură modalitate de a finaliza Brexit-ul. În fața acestui efort nesfârșit și încăpățânat de a refuza respectarea mandatului popular [rezultatul referendumului din 2016], nu putem decât să reînnoim acest Parlament și să redăm vocea cetățenilor”, a spus premierul Boris Johnson la începutul dezbaterilor.

Există o certitudine între toți politicienii și analiștii. Alegerile vor fi cu siguranță un al doilea referendum de facto legat de ieșirea Marii Britanii din UE.

În cele din urmă, Guvernul a decis să oprească procesul legislativ al acordului Brexit la care a ajuns cu UE. Johnson credea că are victoria la îndemână, prin acest acord. El a încercat să accelereze procesul în Parlament. Era singura modalitate de a-și păstra promisiunea să pună capăt calvarului Brexit înainte de 31 octombrie, cum a spus când a ajuns prim-ministru. Strategia lui s-a destrămat peste noapte. Deputații au refuzat să-i facă jocul cu o astfel de urgență, iar UE a decis să acorde o nouă prelungire pentru Brexit, până pe 31 ianuarie 2020.

Ies conservatorii pro-Brexit şi mai întăriţi?

Premierul și-a schimbat obiectivul în beneficiul său și a considerat că este mai profitabil să forțeze avansul electoral. Sondajele îi zâmbesc (ultimul dintre ele plasează Partidul Conservator, majoritar pro-Brexit, cu 15 puncte în fața Partidului Laburist) și prezic o majoritate solidă, care acum nu-i permite celui poreclit „Bo-Jo” să-și ducă Brexit-ul la capăt.

Liderul opoziției, Jeremy Corbyn, este din ce în ce mai slab în propriul partid și e conștient că alegerile parlamentare ar fi ultima sa șansă de a ajunge prim-ministru. Laburiştii sunt în general anti-Brexit, dar discursul liderului lor este unul şovăielnic şi schimbător.

Corbyn, care iniţial a boicotat ideea anticipatelor cu doar o zi înainte, când vorbea de „lipsa de încredere în primul ministru”, și-a schimbat brusc poziția și a spus că „așteaptă cu nerăbdare” oportunitatea de a se măsura în fața lui Johnson, în toată țara.

Decizia lui Corbyn, care în ziua precedentă a dat ordin deputaţilor laburişti să se abțină de la vot în cazul propunerii de alegeri anticipate, a permis un sprijin copleșitor pentru declanşarea scrutinului pe 12 decembrie, cu 418 voturi pentru.

„Sunt pregătit pentru alegeri, suntem gata”, a spus Corbyn, încrezător.

Jeremy Corbyn

„Vom ieși și va fi cea mai mare campanie lansată vreodată. Suntem total uniți și hotărâți. Voi merge în fiecare colț al țării însoțit de minunata mea echipă și de toți fantasticii activiști ai partidului. Vom lansa un mesaj de speranță, pe care actualul guvern nu este în stare să-l transmită”, a mai spus Corbyn, marți, înconjurat de susţinătorii săi.

Studenţii, tinerii şi cetăţenii UE, interzis la vot

Parlamentul a respins cu 315 voturi împotrivă și 295 pentru un amendament pentru avansarea alegerilor pe data de 9 decembrie (care ar fi permis studenţilor – în general anti-Brexit – să voteze masiv), așa cum intenționau Partidul Laburist, Partidul Democrat Liberal și Partidul Național Scoțian.

Opoziția a încercat, de asemenea, să forțeze două amendamente pentru a permite votul cetățenilor UE și a tinerilor cu vârste între 16 și 17 ani, care nu au fost admiși la referendumul pentru Brexit.

Democrat-liberali, cu cei 19 deputați, au devenit partidul cu un mesaj clar favorabil pentru menţinerea în UE, rupând din procentele laburiştilor şi al conservatorilor moderaţi, şi speră să atragă votul forței de muncă pro-europene dezamăgite de cele două partide mari din Regat.

Liberal-democraţii, cei mai tranşanţi anti-Brexit

 

„Aceste alegeri vor decide viitorul țării în generațiile următoare”, a declarat şefa Partidului Liberal-Democrat, Jo Swinson. „Suntem forța majoritară în favoarea permanenței în UE și în manifestul nostru vom înregistra intenția noastră de a opri Brexit-ul și revocarea articolului 50. Această țară merită mai mult decât Boris Johnson și Jeremy Corbyn, și aștept cu nerăbdare să ne aducem viziunea pozitivă și pro-europeană la candidatura mea de prim ministru”, a mai spus singura femeie candidat la postul de premier al Marii Britanii (foto sus).

Naționaliștii scoțieni ai SNP (35 de deputați) trăiesc momente bune de popularitate. Ei intenționează să promoveze un nou referendum pentru independența Scoţiei, anul viitor. Și vor alegeri generale înainte de ianuarie, când va începe procesul împotriva liderului lor istoric, Alex Salmond, acuzat de mai multe infracțiuni, de abuz sexual și posibilă tentativă de viol.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

 

9 COMENTARII

  1. Reluam ceea ce am scris ieri:

    Unii, (d)in presa britanica si internationala, sustin caaa… Boris Johnson ar fiiiii… „ON-SCHEDULE” (!), adica in graficul actiunilor pe care le-a PROGRAMAT-MINUTIOS (!), pentru a valorifica „LA-MAX”, din punct de vedere ELECTORAL (!!!), REUSITA-INCONTESTABILA (!) a iesirii… PRIN-ACORD (ceea ce, la un moment-dat, la finalul Guvernului-May, parea… APROAPE-IMPOSIBIL — tot datorita… Parlamentului ! –, atat in opinia „insularilor”, cat si in cea a „europenilor-uniti” !) a Marii Britanii din Uniunea Europeana !!!

    „WELL…, LET IT BE AND YOU WILL SEE !” — cum ziceee… kirghizu’ (Sic !) –, O.K….U.K. ?!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here