Cancelarul Scholz: „Germania va avea cea mai mare armată din Europa. Vom cheltui în medie între 70 şi 80 de miliarde de euro anual pentru apărare“

0
1737
Germania va deveni principala putere militară convențională din Europa, anunță șeful Guvernului din Berlin. FOTO: AP Photo / Mindaugas Kulbis

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat oficial, într-un interviu acordat televiziunii publice ARD și citat de Agerpres, că Germania reintră în cursa înarmărilor după 77 de ani în care a evitat acest lucru, deși ar fi avut posibilitatea financiară s-o facă. Motivul pentru care clasa politică germană a decis o schimbare bruscă de direcție în politica apărării l-a reprezentat dușul rece servit de Vladimir Putin în zorii zilei de 24 februarie 2022, când Rusia a început invazia Ucrainei.

Germanii au fost ferm convinși, în ultimele decenii, că legăturile economice create cu Rusia îl vor împiedica pe Putin să folosească forța armată într-o manieră atât de violentă. Berlinul a refuzat să aloce 2% din PIB pentru apărare chiar și atunci când, în urmă cu câțiva ani, președintele american Donald Trump a somat țările membre NATO să se achite de această obligație trecută în tratatul de alianță.

După 24 februarie, germanii au înțeles însă brusc că, fără protecția SUA și a Marii Britanii, ar fi complet lipsiți de apărare în fața unui agresor cinic, superînarmat și gata de orice pentru a-și atinge scopurile. Problema n-ar reprezenta-o nivelul de pregătire sau calitatea echipamentului, ci cantitatea foarte redusă.

Germania avea în februarie 183 de tancuri operaționale, de 20 de ori mai puține decât flota activă a Rusiei

Germania are, la ora actuală, 266 de tancuri, din care operaționale sunt doar 183 – comparativ cu Rusia, care avea la începutul invaziei ucrainene peste 3.500 de tancuri operaționale și rezerve de alte 10.000.

Numărul tunurilor autopropulsate este de numai 121, din care 94 erau operaționale anul trecut. Lansatoare multiple de rachete erau 38, iar numărul avioanelor multirol Eurofighter Typhoon și Tornado era de doar 216 (Rusia se estima, în februarie, că dispune de circa 1.400 de avioane de vânătoare și multirol).

Guvernul federal pare să fi fost cuprins de panică după șocanta trezire la realitate din februarie. În scurt timp, cancelarul Olaf Scholz a propus, iar coaliția din Parlament a aprobat disponibilizarea urgentă a 100 de miliarde de euro pentru cumpărarea de armament, mărirea efectivelor și modernizarea echipamentelor deja existente.

Dintr-o dată, Germania va deveni țara cu al doilea cel mai mare buget din NATO rezervat apărării, după SUA. La nivel mondial, va fi a treia, fiind depășită și de China.

Scholz: „Cea mai mare armată convenţională din Europa din cadrul NATO este pe cale să fie construită”

Vom cheltui în medie 70-80 de miliarde de euro pe an pentru apărare”, a anunțat Olaf Scholz. „Cea mai mare armată convenţională din Europa din cadrul NATO este pe cale să fie construită, iar acest lucru este important pentru capacitatea de apărare a NATO în ansamblu“, a adăugat șeful Guvernului de la Berlin.

Prin comparație, SUA cheltuiește anul acesta 780 de miliarde de euro, China – 225 de miliarde, Marea Britanie – 70, Rusia – 53 (la care se adaugă alți 10 miliarde în mod excepțional, decizie luată luna trecută).

Germania are, față de majoritatea celorlalte țări, marele avantaj că dispune de o industrie ultraperformantă, cu tehnologie de vârf și o mare experiență în producerea de echipamente militare. Producerea armamentului se va face astfel în curtea proprie, fără să depindă de livrările și mentenanța unor firme străine.

Decalajul de recuperat este însă unul destul de mare. După 1990, armata Germaniei s-a micșorat permanent. În 1990, țara avea circa 500.000 de militari. Anul acesta, înainte de începerea războiului, mai dispunea de numai 183.000 – adică mai puțini decât forțele alocate de Putin invaziei din Ucraina.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Propagandistul-șef al lui Putin: „Să ardeți în focurile iadului!” / „Tovarășul Stalin a greșit când a permis existența Germaniei” / „Gorbaciov a greșit când a permis reunificarea Germaniei”

Rușii bombardează din nou Kievul! Trimit rachete de la distanță. O fetiță de 7 ani, scoasă de sub dărâmături. Joe Biden: „Încă o barbarie a lor”

* Rușii l-au reactivat și trimis pe front pe Pavel, un general obez, veteran al războiului din Afganistan. Are 67 de ani, 127 de kilograme și bea o sticlă de vodcă pe zi

VIDEO. O rachetă trimisă de ruși, în Lugansk, s-a întors și a lovit punctul de lansare, provocând o explozie catastrofală!

* Fost combatant în Grupul Wagner: „Mercenarii au pierderi foarte mari în Ucraina. Generalii n-au milă de ei. Disprețul pentru viața umană face parte din istoria Rusiei“

* L-au prins pe „Prince”! Fugarul Paul a fost înșfăcat pe stradă, la Paris. Escrocul se ascundea din 2020 de o condamnare la 3 ani și 4 luni de pușcărie

* Chesnoiu, ministrul pus sub acuzare de DNA pentru corupție, a fost aplaudat furtunos de grupul PSD în Parlament. „Sunt nevinovat!”

VIDEO. PSD-istul pervers care i-a cerut favoruri sexuale unei tinere pentru a o angaja la Primărie: „Sunt un familist convins!”

Prins că a trucat un concurs de angajare, ministrul Chesnoiu (PSD) și-a dat demisia de la Agricultură, dar nu și din Parlament. DNA cere ridicarea imunității sale parlamentare

Dulce ca mierea e pușcăria patriei. Cazul Elena Udrea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.