miercuri, februarie 28, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaOccidentul „tamponează” dur Rusia și în Balcani. Britanicii trimit experți în Bosnia,...

Occidentul „tamponează” dur Rusia și în Balcani. Britanicii trimit experți în Bosnia, ca să „contracarăm influența malignă a Rusiei”. “Nu putem lăsa Balcanii să devină terenul de joacă al lui Putin”

-

Occidentul pare să fi decis cu adevărat să contracareze influența toxică a Rusiei în lume, la care regimul Putin lucrează pe tăcute de peste 10 ani. Britanicii vor trimite experți în Bosnia pentru a combate dezinformarea mașinăriei de propagandă a Kremlinului, anunță CNN. Prin aceasta, Londra dorește să „promoveze stabilitatea și securitatea”, contracarând „influența malignă a Rusiei”.

Rusia lui Putin este un exportator net – poate cel mai mare din lume – de instabilitate, tiranie, corupție. Începând din 2008, această tendință a căpătat coerența unei politici bine coordonate și abundent finanțate de Moscova. Rusia a desfășurat acțiuni de sprijinire a liderilor autocrați și a lorzilor războiului din țări africane, iar prin armata privată Wagner a intervenit militar în conflicte civile precum cele din Siria, Libia, Mali.

Profitând de politicieni corupți și instituții slabe, Rusia a penetrat structuri statale în special în Balcani, iar la nivel mondial duce ample campanii de manipulare și dezinformare cu ajutorul hoardelor de troli, postaci și agenți de influență din mediul online.

Occidentul a fost luat pe nepregătite și în perioada 2014-2016 Rusia a reușit câteva lovituri spectaculoase, printre care favorizarea Brexitului și alegerea lui Trump ca președinte al SUA.

- Advertisement -

Însă ulterior, după conștientizarea pericolului, țările occidentale aflate sub atacul asimetric al Rusiei au început să ia măsuri de prevedere.

Rusia „alimentează flăcările secesionismului și sectarismului”, căutând „să anuleze câștigurile din ultimele 3 decenii din Bosnia”

Marea Britanie a anunțat joi că va trimite doi experți militari în Bosnia, pentru a ajuta Guvernul local să lupte cu dezinformarea promovată de Moscova și să sprijine reforma armatei bosniace. „Bosnia și Herțegovina se confruntă în prezent cu cea mai mare amenințare existențială din perioada postbelică, liderii secesioniști lucrând în mod activ pentru a crea noi diviziuni și conflicte. Aceste planuri sunt susținute de Moscova ca parte a campaniei lui Putin de a submina atât integrarea euro-atlantică a Bosniei, cât și stabilitatea acesteia“, arată Guvernul de la Londra într-un comunicat.

Expertul în combaterea dezinformării va trebui să ajute la operațiunea de a “bloca eforturile Rusiei și ale altora de a semăna neîncredere și de a submina democrația din țară și din regiune”. Expertul în instruirea și organizarea militară va avea misiunea de a aduce forțele bosniace la standarde NATO.

- Advertisement -

Premierul britanic Boris Johnson, unul din cei mai devotați aliați ai Ucrainei aflate sub asaltul Rusiei, a comentat: „Nu putem permite ca Balcanii de Vest să devină un alt teren de joacă pentru urmăririle pernicioase ale lui Putin. Prin alimentarea flăcărilor secesionismului și sectarismului, Rusia caută să anuleze câștigurile din ultimele trei decenii din Bosnia și Herțegovina, câștiguri care au adus mai multă stabilitate întregului nostru continent“.

Pericolul unui nou război civil în Bosnia, alimentat din umbră de Rusia, este considerat mai mare decât oricând după pacea din 1995.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Propagandistul-șef al lui Putin: „Să ardeți în focurile iadului!” / „Tovarășul Stalin a greșit când a permis existența Germaniei” / „Gorbaciov a greșit când a permis reunificarea Germaniei”

Rușii bombardează din nou Kievul! Trimit rachete de la distanță. O fetiță de 7 ani, scoasă de sub dărâmături. Joe Biden: „Încă o barbarie a lor”

* Rușii l-au reactivat și trimis pe front pe Pavel, un general obez, veteran al războiului din Afganistan. Are 67 de ani, 127 de kilograme și bea o sticlă de vodcă pe zi

VIDEO. O rachetă trimisă de ruși, în Lugansk, s-a întors și a lovit punctul de lansare, provocând o explozie catastrofală!

* Fost combatant în Grupul Wagner: „Mercenarii au pierderi foarte mari în Ucraina. Generalii n-au milă de ei. Disprețul pentru viața umană face parte din istoria Rusiei“

* L-au prins pe „Prince”! Fugarul Paul a fost înșfăcat pe stradă, la Paris. Escrocul se ascundea din 2020 de o condamnare la 3 ani și 4 luni de pușcărie

* Chesnoiu, ministrul pus sub acuzare de DNA pentru corupție, a fost aplaudat furtunos de grupul PSD în Parlament. „Sunt nevinovat!”

VIDEO. PSD-istul pervers care i-a cerut favoruri sexuale unei tinere pentru a o angaja la Primărie: „Sunt un familist convins!”

Prins că a trucat un concurs de angajare, ministrul Chesnoiu (PSD) și-a dat demisia de la Agricultură, dar nu și din Parlament. DNA cere ridicarea imunității sale parlamentare

Dulce ca mierea e pușcăria patriei. Cazul Elena Udrea

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -