vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsCalendarul alegerilor: locale și europarlamentare - 9 iunie; prezidențiale - 15 și...

Calendarul alegerilor: locale și europarlamentare – 9 iunie; prezidențiale – 15 și 29 septembrie; parlamentare – 8 decembrie. Se așteaptă decizia CCR

-

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, la postul de casă România TV, calendarul tuturor celor patru rânduri de alegeri din acest an. Conform deciziei din coaliție, totul se va petrece în intervalul 9 iunie – 8 decembrie. Ceea ce s-a stabilit în culise se poate însă schimba dacă bulversările decise de regimul Iohannis-PSD vor pica la Curtea Constituțională (cum ar fi normal).

Conform deciziilor PSD-PNL girate de Klaus Iohannis, alegerile vor avea loc astfel:

  • 9 iunie: locale și europarlamentare
  • 15 septembrie: prezidențiale, turul 1
  • 29 septembrie: prezidențiale, turul 2
  • 8 decembrie: parlamentare.

Ce s-a stabilit la vârful coaliției mai trebuie aprobat duminică de conducerea PNL, apoi asumat de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență.

Principala problemă o reprezintă faptul că propunerea de comasare a alegerilor s-a mai făcut o dată în 2011, iar CCR a declarat-o neconstituțională în 2012! Culmea este că la acel moment comasarea a fost propusă de Guvernul din care făceau parte PDL (a cărei conducere de atunci e azi în PNL) și UDMR și viza dezavantajarea opoziției PSD/PNL!

- Advertisement -

Tocmai partidele care azi vor comasarea, adică PSD și PNL, au sesizat în 2012 CCR și au obținut câștig de cauză. La acel moment se urmărea comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare (azi se vrea comasarea localelor cu europarlamentarele).

Judecătorul Augustin Zegrean, președintele CCR de la vremea respectivă, își amintește: „Este o decizie a Curții Constituționale din 2012 care a fost dată pe o sesizare formulată chiar de aceste două partide care acum au făcut comasarea. Se încerca și atunci să se facă alegeri locale la un loc cu cele parlamentare. Au contestat la Curte, iar CCR a spus că nu se pot ține deodată”.

Prin decizia CCR din 2012 s-a creat o jurisprudență care ar obliga, în mod normal, la o decizie similară și azi. Însă actuala CCR este controlată total de regimul Iohannis-PSD, acest lucru văzându-se în numeroase decizii ilegale și anticonstituționale luate în ultimii 6 ani. România a și fost condamnată la CEDO, de altfel, din cauza mai multor decizii ale CCR începând din 2018 încoace, începând cu destituirea ilegală a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

- Advertisement -

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Evident că CCR al PCR va zice iar cum vrea PCR 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -