sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăViațaSănătateProfilaxia dentară. Ce înseamnă și de ce este importantă pentru sănătatea dinților

Profilaxia dentară. Ce înseamnă și de ce este importantă pentru sănătatea dinților

-

Profilaxia dentară este un concept complex, care implică o serie de practici și proceduri ce vizează reducerea riscului de apariție a afecțiunilor cavității bucale.

Profilaxia include atât măsuri preventive realizate în cadrul cabinetului stomatologic, cât și acțiuni de igienă orală desfășurate acasă de către pacienți.

Ce înseamnă profilaxia dentară?

Profilaxia dentară se referă la practicile și procedurile preventive menite să mențină sănătatea bucală și să prevină apariția problemelor dentare și gingivale.

Procedurile de profilaxie dentară efectuate într-un cabinet stomatologic includ periajul profesional, detartrajul dentar, igienizarea suprafețelor dentare, sigilarea dinților și fluorizarea (aplicarea de fluor pe dinți).

- Advertisement -

Pentru a fi eficiente, măsurile de profilaxie profesionale trebuie completate printr-o igienă orală eficientă la domiciliu.

Detartrajul dentar

Detartrajul dentar este o procedură stomatologică ce constă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprafața dinților și de pe gingii.

Detartrajul dentar este o procedură sigură și eficientă, recomandată a se efectua în mod regulat, de preferat la fiecare 6-12 luni, în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient.

- Advertisement -

Igienizarea profesională a dinților

Igienizarea profesională implică îndepărtarea plăcii bacteriene, a tartrului și a petelor dentare de pe suprafața dinților, într-un mod mai eficient decât se poate realiza acasă cu ajutorul unei periuțe de dinți și a aței dentare.

Procedura este realizată cu ajutorul unor instrumente specifice și a unor substanțe de curățare profesionale, fiind adaptată nevoilor și condițiilor specifice ale fiecărui pacient.

Proceduri stomatologice specifice

Uneori, pentru prevenția afecțiunilor bucale pot fi necesare tratamente stomatologice specifice. De exemplu, extracția măselelor de minte impactate sau parțial erupte poate fi recomandată pentru a preveni complicațiile ulterioare precum infecțiile, durerea și afectarea dinților vecini.

O extractie masea de minte poate fi recomandată, de asemenea, dacă măseaua în sine este afectată de o carie extinsă, pentru a preveni răspândirea infecției către alte structuri dentare și pentru a conserva integritatea și funcționalitatea restului dinților de pe arcada dentar.

În situații specifice, în cazul absenței unuia sau a mai multor dinți, pentru a reduce riscul de migrare a dinților în spațiul lăsat liber și pentru a menține integritatea arcului dentar, poate fi recomandată înlocuirea dinților lipsă cu implanturi dentare, proteze sau punți dentare.

Implantul dentar, cât și restul procedurilor de înlocuire a dinților lipsă, pot fi considerate atât proceduri de corectare a unor afecțiuni preexistente, cât și proceduri profilactice, deoarece previn riscul de complicații ulterioare și mențin funcționalitatea cavității bucale.

Fluorizarea

Fluorizarea este un proces prin care fluorul este aplicat pe suprafața dinților pentru a întări smalțul și a preveni apariția cariilor dentare. Procesul de fluorizare poate fi realizat în mai multe moduri, inclusiv prin utilizarea pastelor de dinți fluorizate, a soluțiilor de fluorizare sau prin tratamente profesionale de fluorizare efectuate în cabinetul stomatologic.

De ce este importantă profilaxia?

Profilaxia dentară ajută la prevenirea apariției problemelor dentare și gingivale, cum ar fi cariile dentare, boala parodontală și alte afecțiuni bucale.  În plus, o sănătate orală bună poate contribui la menținerea unei stări generale de sănătate, deoarece problemele dentare pot avea impact asupra organismului în ansamblu.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -