„Bro, e marfa ta, tu faci prețul și ne auzim!“ Cum „negocia” Adrian Ionel, directorul Unifarm, cu un libanez care vindea statului român măști în pandemie

0
1182
Adrian Ionel, fostul directorul UNIFARM, l-a surprins pe libanez când i-a spus că vrea să dea pe combinezoanele de protecție cu 4,5 euro mai mult/bucată față de cât ceruse inițial comerciantul

Stenograme cu interceptări ale convorbirilor dintre Adrian Ionel, fostul director al Unifarm, și afaceristul libanez Andre Jaderian, făcute de DNA și date publicității de Libertatea, arată cum a fost jefuit bugetul public la începutul pandemiei de Covid. Adrian Ionel e trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Emblematic pentru mentalitatea existentă la nivelul conducerii statului român este faptul că tocmai directorul Unifarm – companie a statului – a fost cel care i-a propus libanezului ca măștile să fie „fără target price” (adică fără preț-țintă), deși cel din urmă îi spusese inițial că nu dorește să facă speculă. Adrian Ionel a insistat însă, adăugând formula clasică prin care funcționarul public „semnalizează” că e pus pe șpăgi: „Tu faci prețul și ne auzim”.

Dosarul instrumentat de DNA vizează achiziția a 3 milioane de măști de protecție și 250.000 de combinezoane de la Andre Jaderian, om de afaceri româno-libanez. Adrian Ionel a primit pe mână un buget de 500.000.000 de euro la începutul pandemiei, când s-a decretat starea de urgență și s-a permis achiziția de materiale medicale fără licitație.

Exact în acea perioadă, doctorii Raed Arafat (secretar de stat MAI) și Adrian Streinu-Cercel (atunci manager la Institutul Matei Balș, acum senator PSD) țipau că trebuie să primească imunitate funcționarii statului pentru achizițiile pe care le fac.

Negocieri pe dos: libanezul a cerut 12,5 euro pe combinezon, directorul companiei de stat Unifarm a spus că vrea să dea 17 euro pe combinezon! Comisionul lui, personal, era de 2,5 euro/combinezon

Întreaga poveste a achiziției făcute de statul român de la libanez este foarte interesantă. Pe 2 martie 2020, când încă pandemia era luată în râs în România, deși devenise o realitate care băgase în sperieți restul lumii, româno-libanezul Andre Jaderian s-a întâlnit la restaurantul „Bârlogul Lupilor” cu un turc care importa fasole, ceapă și cartofi în țara noastră. Libanezul l-a pus pe turcul care importa legume să aducă și niște măști, lăudându-se că-l cunoaște pe șeful de la Unifarm. La momentul respectiv, Jaderian credea că Unifarm e un lanț de farmacii, le-a povestit turcul procurorilor.

Imediat după ce a primit confirmarea că intermediarul său poate aduce măștile, Jaderian l-a contactat pe WhatsApp pe Adrian Ionel, care „s-a aruncat” din prima.

Negocierile au decurs, după cum avea să povestească libanezul Jaderian în fața anchetatorilor, exact pe dos față de cum ar fi normal: adică afaceristul i-a cerut directorului companiei de stat 12,5 euro pe combinezon (era vorba de 250.000 de bucăți), iar Adrian Ionel i-a spus că vrea să dea un preț mai mare, adică 85 de lei (17 euro)! La aceeași întâlnire unde s-a negociat prețul, Adrian Ionel i-a cerut lui Jaderian direct comision, partea lui din afacere: 2,5 euro pentru fiecare combinezon achiziționat (750.000 de euro) și 10.000 de euro pentru măștile de protecție. Șpaga se dădea la primirea mărfii și șa finalizarea contractului.

Destituit din funcție și trimis în judecată pentru corupție, Adrian Ionel a dat apoi în judecată Unifarm, cerând compensație 6 salarii – echivalentul a 20.000 de euro.

Stenograma discuțiilor pe WhatsApp dintre libanezul Andre Jaderian și directorul Unifarm, Adrian Ionel

Andre Jaderian: Te îmbrățișez, bro.

Adrian Ionel: Salutări.

Andre Jaderian: Știu că ai Unifarm-ul și te ocupi cu diverse pe pharma.

Adrian Ionel: Da, așa e.

Andre Jaderian: Dacă dorești măști direct de la producător, stau la buna dispoziție.

Adrian Ionel: Foarte bun.

Andre Jaderian: Sunt aici pentru tine oricând.

Adrian Ionel: Ce prețuri avem și pe ce fel de măști?

Andre Jaderian: Depinde de cantitate. Dar putem merge la un preț foarte mic.

Adrian Ionel: 1.000.000 pentru început.

Andre Jaderian: Target price?

Adrian Ionel: Au marcaj CE?

Andre Jaderian: Da.

Adrian Ionel: Merge așa.

Andre Jaderian: Merge, merge.

Adrian Ionel: Fără target price.

Andre Jaderian: Ba da, bro. Ne cunoaștem, nu fac afaceri cu tine.

Adrian Ionel: Nu bro, e marfa ta, tu faci prețul și ne auzim. Unifarm e 100% statul și eu trebuie să iau cel mai jos preț din ce există pe piață, respectând calitatea.

Andre Jaderian: Te sun. Mâine dimineață pe la ora 9.30 te sun, să ne vedem la o cafea.

După mesaj, Jaderian trimite certificatul unui producător de măști din Turcia, alături de specificații privind ambalarea lor: „75 buc. pe cutie”, „32 cutii pe bax”.

Adrian Ionel: Așa facem. Mai bine ne vedem direct la 9.20, pe undeva, să discutăm. Oriunde.

Andre Jaderian: OK, bro.

Adrian Ionel: Ai vreun loc unde ți-e comod?

Andre Jaderian: Păi o să fiu în zona Alba Iulia. Pe la high class?

Adrian Ionel: E ok.

Andre Jaderian: Merge o cafea, zic.

Adrian Ionel: Sunt în zonă și eu. Perfect. Certificatul e valabil? Că e acoperită data.

Andre Jaderian: Da. Fără griji.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă e plagiată grosolan! Ca să nu fie prins, generalul „doctor” a furat textele din surse tipărite, nu online

* Experții PSD la treabă: România va aduce noile antivirale împotriva Covid la primăvară, după ce ieșim din valul 5 și, posibil, din pandemie!

* „Am avut neșansa să mă nasc în țara în care un organ îți omoară puiul și, ca să verifice dacă l-a omorât, îl împunge cu piciorul”. Tristețea nepoatei de ostaș austriac din Primul Război Mondial și a fiicei de fotbalist din echipa națională

* Hal de polițist: s-a dus la o prostituată, drogat, în uniformă, a înșelat-o la bani, apoi a făcut accident și a refuzat verificarea alcoolemiei

* AGENȚII HAOSULUI (3). Extremiștii de la AUR – „Coloana a V-a” a unei puteri străine în România?

* Tovarășe Kuzmin, când URSS ne-a smuls cu forța Basarabia și nordul Bucovinei, cine era agresorul? Dar când ne-a impus un regim criminal pentru 45 de ani? Ori când Stalin a omorât prin înfometare peste 10 milioane de ucraineni?

* Prejudiciul produs statului de „banda lui Vanghelie”, în noul dosar de corupție: peste 50 de milioane de euro!

* Fost senator PSD, cercetat penal pentru abandon de familie. Liviu Tit Brăiloiu, acuzat că a refuzat să-și recunoască un copil

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (65) / Oameni necăjiți

* Noi probleme pentru Djokovici: va trebui să se vaccineze ca să participe la Roland Garros! Franța tocmai a adoptat legea certificatului de vaccinare și „nu vor exista excepții”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.