Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă e plagiată grosolan! Ca să nu fie prins, generalul „doctor” a furat textele din surse tipărite, nu online

8
10946
Nicolae Ciucă, omul de încredere al președintelui Klaus Iohannis, și-a plagiat teza de doctorat. A încercat să-și ascundă cât mai bine furtul intelectual copiind textele din cărți tipărite, care nu figurează pe Internet, pentru a nu fi găsite cu softul anti-plagiat

Premierul României, generalul Nicolae Ciucă, este autorul unui furt intelectual: a plagiat masiv în teza sa de doctorat din 2003, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan în Pressone.ro. „Doctorul” în Științe militare pus de președintele Iohannis șef al Guvernului a plagiat în minimum 42 din cele 138 de pagini ale lucrării de doctorat (adică măcar 30% din text e furat de la alți autori).

Mai prudent decât mulți alți politicieni și ofițeri, Nicolae Ciucă a încercat să-și facă mai greu detectabilă hoția, copiind porțiunile de text din surse tipărite și nu publicate pe Internet, astfel încât să nu poată fi detectate la căutarea cu softul anti-plagiat.

Emilia Șercan a fost astfel nevoită să caute în arhive, pentru a descoperi de unde a șterpelit fostul comandant al Armatei române textele din care și-a făcut lucrarea de doctorat.

Și de data aceasta s-a reconfirmat statutul unic în lume al lucrărilor de doctorat din România. Dacă pe restul globului finalizarea unei astfel de lucrări – adesea opera intelectuală de vârf din viața unui om – este motiv de mândrie, autorii bucurându-se să-și tipărească în volum teza de doctorat (Neagu Djuvara și-a publicat o parte din lucrare sub titlul „Civilizații și tipare istorice”, primind în 1976 premiul pentru istorie al Academiei Franceze) –, în România aceste lucrări sunt secrete de stat ținute sub cheie.

Zidul făcut de stat pentru a ascunde plagiatul

Emilia Șercan relatează că a făcut demersuri timp de 7 luni, din mai până în decembrie 2021, ca să primească acces la teza lui Nicolae Ciucă. Politicienii au modificat regulamentul pentru consultarea lucrărilor de doctorat pentru a le face cât mai inaccesibile publicului. Cei care le citesc n-au voie să facă poze, totul desfășurându-se sub strictă supraveghere. Se pot face doar transcrieri.

Din acest motiv, jurnalista Emilia Șercan subliniază „cel puțin” 42 de pagini, deoarece e posibil ca și restul să fi fost plagiate, dar din alte surse tipărite, încă nedescoperite. Șercan a detectat cel puțin „4 tehnici clasice de mascare a plagiatului folosite la teza prim-ministrului”.

Nicolae Ciucă a răspuns, previzibil, cu aceeași formulare folosită de toți politicienii prinși până acum asupra faptului: teza de doctorat “a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.

Plagiatul a fost comis de Nicolae Ciucă în lucrarea de doctorat susținută în 2003, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) – a MapN.

În unele cazuri, descoperă jurnalista de la PressOne, furtul a fost unul ordinar, adică s-a copiat fără ca textele preluate să fie atribuite autorilor originali și fără să fie marcate cu ghilimele. Aceasta este o normă academică elementară, învățată încă din primele clase de școală și care era valabilă – evident – și în 2003, când și-a dat „doctor” Ciucă examenul.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Am avut neșansa să mă nasc în țara în care un organ îți omoară puiul și, ca să verifice dacă l-a omorât, îl împunge cu piciorul”. Tristețea nepoatei de ostaș austriac din Primul Război Mondial și a fiicei de fotbalist din echipa națională

* Hal de polițist: s-a dus la o prostituată, drogat, în uniformă, a înșelat-o la bani, apoi a făcut accident și a refuzat verificarea alcoolemiei

* AGENȚII HAOSULUI (3). Extremiștii de la AUR – „Coloana a V-a” a unei puteri străine în România?

* Tovarășe Kuzmin, când URSS ne-a smuls cu forța Basarabia și nordul Bucovinei, cine era agresorul? Dar când ne-a impus un regim criminal pentru 45 de ani? Ori când Stalin a omorât prin înfometare peste 10 milioane de ucraineni?

* Mincinoasa Monica Pop, zdrobită cu cifre de DSU: „Astăzi, 392 din cei 441 de pacienți Covid de la ATI sunt nevaccinați, iar 34 din cele 36 de decese sunt ale unor persoane nevaccinate”

* Prejudiciul produs statului de „banda lui Vanghelie”, în noul dosar de corupție: peste 50 de milioane de euro!

* Fost senator PSD, cercetat penal pentru abandon de familie. Liviu Tit Brăiloiu, acuzat că a refuzat să-și recunoască un copil

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (65) / Oameni necăjiți

* Noi probleme pentru Djokovici: va trebui să se vaccineze ca să participe la Roland Garros! Franța tocmai a adoptat legea certificatului de vaccinare și „nu vor exista excepții”

* Ce a înțeles tatăl lui Djokovici: „50 de gloanțe în pieptul lui Novak. Tentativa de asasinare a celui mai bun sportiv din lume s-a încheiat“

8 COMENTARII

 1. Daca tara este plina de dottore de ce nu avem un nivel de trai pe masura? Ca doar suntem pe mana unor specilisti. A, si-au luat diplomele la fabrica lui Cimpeanu sa beneficieze de bonus la salariu. Platim hoarde de impostori cu mii de euro pe luna realmente degeaba. Diploma nu canta mai Maciuca, evacueaza sala! Incearca la Opera poate te primesc aia. Ce rusine, apevist, mare scula pe bascula, plagiator.

 2. Termina scoala militara in 1988 si iese locotenent. Zice ca termina in 1995 Academia interarme, ceea ce era odata Academia de comanda, scoala aia a militarilor de cariera. Care la ei dureaza maxim 2 ani, ca la Fat- Frumos (ba, nu, Fat-Misto pentru ei), iar in 1998 cind se inscrie la doctorat este deja locotenent colonel.
  Deci ca Fat-Misto in 10 ani trece ca fulgerul prin Lt. major, capitan, maior si e ditai Lt. colonelul. Ce nu stiti? In perioada aia a fost razboi si omul s-a evidentiat pe cimpul de lupta mai ceva decit Patton si Rommel la un loc. Si in razboi se pot cistiga gradele mai repede. In plus, datorita pierderilor nu mai avea cine sa conduca biata armata. Cum, n-a fost razboi? Vai de capul meu de circotas!!! Pai atunci, vorba lui Valeriu Nicolae, ce legi fizice, ce legi ale promovarii? Adevarate gauri de viermi din Star Trek.

 3. Ciuca, Ponta, Oprea și mulți, mulți alții, militari sau civili, plagiatori ordinari. Doctoratul nu mai are nici o relevanta astăzi în România. Fabricile de diplome militare și civile lucrează din plin. O țară plină de impostori nu are cum sa progreseze.

 4. Deprimant…
  Mai intai USR, dovedind ca nu sunt atat de destepti cum credeam, au cedat unor sforarii politice si l-au respins pe Orban. Era singurul cu care erau compatibili si cine i-a pus la cale stia ca Orban e foarte dispus sa faca ordine si reforme, daca ar fi avut aliati pe care sa se poata baza.
  A venit Citu, cu un trecut si cu un parcurs scolar incert, dubioos si cu o prestatie lamentabila.
  Apoi. acest general desre care aveam iluzia ca, avand trecutul si caracterul unui soldat erou, va performa. Si ce vedem, ce aflam!!!

  • De ce avem iluzia că Ciuca va performa? Știai trecutul lui Ciuca? Ciuca este un militar format la școală militară comunistă, adică este absolvent de liceu militar și școala militară de ofițeri activi din perioada ceaușistă. Oare nu se găsea nici un ofițer format la academia militară după anul 2000, care sa fie ministrul apărării și care să facă cu adevărat reforme într-o armata cu mentalități comuniste? Că sa nu mai amintesc faptul că și-a angajat soția și cumnatul in armata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here