Tovarășe Kuzmin, când URSS ne-a smuls cu forța Basarabia și nordul Bucovinei, cine era agresorul? Dar când ne-a impus un regim criminal pentru 45 de ani? Ori când Stalin a omorât prin înfometare peste 10 milioane de ucraineni?

12
24928
Valeri Kuzmin

Tovarășe ambasador Valeri Kuzmin,

Se vede de la o poștă că ați absolvit Facultatea de Jurnalistică Internațională de la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova în 1975. Nu contează că au trecut aproape 47 de ani de-atunci, că au căzut dictaturile comuniste din Europa de mai bine de trei decenii. Dumneavoastră continuați să gândiți aproape ca în perioada brejnevistă din fosta URSS: rușii sunt pacificatori, americanii sunt invadatori. Mai rămânea să-i puneți pe angajații Ambasadei, în lipsa altor activități, să defileze cu pancarte prin împrejurimi ca să vă susțineți nerozia plantată pe pagina de Facebook.

Ați postat acolo – stimulat fiind, probabil, de combinația stalinskaya-kazaciok – un text cu mari lacune de istorie, dar și cu multe neadevăruri, unele dintre ele absolut revoltătoare. Doar un jurnalist de propagandă, școlit pe vremea lui Leonid Ilici Brejnev, putea fi capabil de așa ceva. Până și un elev de gimnaziu, dotat cu un calculator conectat la internet, v-ar demonta multe dintre aberațiile scornite în calitate de diplomat, de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, grad obținut în 2009.

Iată ce-ați scris. Și iată care e adevărul.

Kuzmin: „În Republica Moldova, Rusia a oprit războiul civil”.

Replică: Greșit! În Republica Moldova, Rusia a declanșat războiul civil, susținând forțele separatiste transnistrene cu armament de război pentru simplul fapt că Moscova n-a dorit adoptarea legislației legate de limba de stat. Mai pe înțeles, Rusia a refuzat ca în Transnistria limba de stat să fie cea așa-zis moldovenească (în realitate, limba română). În atare condiții, n-ați stat cu mâinile-n sân. Ați proțăpit Armata a 14-a în Transnistria și n-a mai plecat de acolo nici până în momentul de față. Staționează pe teritoriul Moldovei cu încălcarea angajamentelor de retragere totală luate de Rusia la conferințele OSCE din 1999 și 2001. Chiar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a precizat că regimul separatist transnistrean se află „cel puțin sub influența decisivă a Rusiei” și că „supraviețuiește grație sprijinului militar, economic, financiar și politic pe care Rusia i-l furnizează”. În concluzie, ați invadat Republica Moldova pentru a-i sprijini pe rebelii transnistreni, cu toate că în acea zonă erau mai mulți moldoveni decât ruși: 243.000 față de 214.000. Și chiar dacă n-ar fi fost niciun moldovean, tot nu aveați dreptul să interveniți: Transnistria aparținea, de drept, Republicii Moldova, așa cum apare și acum la ONU, de exemplu. Apropo: echipa de fotbal Șerif Tirapol este campioana Republicii Moldova, nu a fantomaticei Republici Transnistrene. Iar în Liga Campionilor reprezintă Republica Moldova, nu Transnistria!

Kuzmin: „În Osetia de Sud, Rusia a protejat civilii și trupele ruse de menținere a păcii de agresiunea armată a regimului M. Saakașvili”.

Replică: Greșit! Rusia a invadat Georgia pe 8 august 2008, când toată lumea se uita la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, sub pretextul că „femei, copii și bătrâni mor în Osetia de Sud, iar majoritatea dintre ei sunt cetățeni ai Federației Ruse”. Așa declarase președintele Dmitri Medvedev, marioneta care oficial îi ținea locul lui Vladimir Putin (devenit atunci prim-ministru, într-o rocadă stupidă). Nu uitați că rebelii din Osetia de Sud, parte a Georgiei, s-au răzvrătit primii ca să-și proclame independența. Situația era asemănătoare cu cea din Transnistria. Și transnistrenii voiau să se rupă de Moldova. Și ei, ca și cei din Osetia de Sud, au primit sprijin direct de la Moscova. Iar Osetia de Sud și-a proclamat unilateral independența în 1990, pe care doar Rusia o susține, nimeni altcineva n-o recunoaște.

Kuzmin: „În Crimeea, populația locală, în cadrul unui referendum, a votat pentru reunificarea cu Rusia după ce neonaziștii au ajuns la putere la Kiev”.

Replică: Care neonaziști? Cei care au vrut să adere la NATO și pe care i-ați amenințat cu invazia? Cei care au vrut să intre în Uniunea Europeană, dar președintele pro-rus Viktor Ianukovici a refuzat să semneze acordul de asociere și a fugit în țara dvs.? Ce fel de referendum ați făcut în Crimeea? A fost acceptat de UE și de alte mari democrații de pe planetă? Doar voi, ca și în alte situații, l-ați recunoscut ca fiind unul legal. Apoi, după ce ați preluat peninsula prin trădarea șefilor armatei ucrainene, care au depus armele împreună cu cei aproape 6.000 de militari, ați trecut la comportamente staliniste. Ați confiscat și naționalizat magazine, cafenele și mașini de la peste 18.000 de patroni, transformându-le în colhozuri. Ați scos la licitație cu forța terenurile cetățenilor străini și le-ați trecut, pe model bolșevic, în proprietatea statului. Dar apropo de validitatea unui referendum de secesiune: în Federația Rusă aveți sute de teritorii în care populația rusă e minoritară. Veți recunoaște un referendum prin care Cecenia sau Daghestan s-ar rupe de Rusia? Dar dacă se va întâmpla așa ceva prin Siberia, unde rușii sunt tot mai puțini în raport cu chinezii sau mongolii?

Kuzmin: „Recent, în cadrul operațiunii OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă), la invitația președintelui Q-J.Tokaiev, a trimis trupele de menținere a păcii în Kazahstan pentru a stabiliza și a normaliza situația din țară”.

Replică: Tot Rusia l-a „uns” președinte pe Tokaiev, la fel ca și pe fostul dictator Nazarbaev. Sunt școliți în Rusia, nu în SUA. Trebuia să faceți pace înainte de război: să nu dublați prețul gazelor! Gazele tot de la voi, rușii, vin! Rusia a creat conflictul și tot Rusia a „instaurat” pacea.

Ați mai precizat, tovarășe ambasador Kuzmin, că „Rusia menține pacea și securitatea. Dar ce au făcut Statele Unite?”. Și ați înșirat mai multe acțiuni militare ale SUA de-a lungul istoriei: în Japonia, Germania, Cuba, Vietnam, Iugoslavia, Afganistan, Irak, Libia, Siria. Să zăbovim asupra a două dintre ele.

Kuzmin: „Folosirea armelor nucleare împotriva orașelor pașnice japoneze Hiroshima și Nagasaki și introducerea trupelor în Japonia… și americanii nu au mai plecat…”

Replică: Au murit zeci de mii de oameni nevinovați la Hiroshima și Nagasaki. A fost o catastrofă. Rețineți un lucru. N-am fi vorbit acum despre acest „holocaust militar” dacă Japonia n-ar fi declarat război SUA prin atacul de la Pearl Harbor. Până atunci, SUA fusese în afara oricărui conflict european și asiatic. Iar japonezii continuau să lupte cu fanatism și în 1945, chiar și după ce Fermania nazistă și Italia fascistă capitulaseră. Americanii le-au cerut să capituleze, dar japonezii au refuzat. Americanii nu mai aveau chef să-și sacrifice alte zeci de mii de tineri într-un război deja prea lung și sângeros. Dacă Japonia anului 1945 nu arăta atâta fanatism, bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki n-ar fi existat. Iar „ocupația militară” americană, după capitulare, a transformat Japonia într-o mare democrație și într-o super-putere economică.

Kuzmin: „Ocupația postbelică a Germaniei… și americanii nu au mai plecat…”

Replică: Asta-i chiar o nesimțire. Păi, sovieticii, prin liderul lor Nikita Hrusciov, au ridicat Zidul Berlinului, nu americanii! În RDG-ul controlat de URSS se murea de foame. În sectorul sovietic era pusă, la intrare, o pancartă cu poza lui Stalin, nu în cel occidental. URSS a rupt în două statul german, nu SUA. Iar Germania de Vest, sub „ocupație militară americană”, a fost reconstruită din ruine, devenind o mare democrație și i super-putere economică (recunoașteți rețeta aplicată și în Japonia?!). Americanii au ridicat Germania de Vest prin Planul Marshall, Uniunea Sovietică a jefuit Germania de Est și a ținut-o în subdezvoltare. Rezultatul l-ați văzut în 1989, după prăbușirea Zidului Berlinului: o uriașă diferență de dezvoltare economică și democratică între Vest și Est. Între modelul american și modelul sovietic (rusesc). Din ce ne amintim, în anii ’70 sau ’80, cei care încercau să evadeze erau est-germanii spre Vest, nu vest-germanii spre Est.

Și vă mai lăudați că Rusia a menținut pacea! URSS era tot Rusia, tovarășe ambasador. De-acolo s-a dat ora exactă, nu din Ucraina, nu din Tadjikistan, nici de la Chișinău sau de printr-un alt cotlon al imperiului bolșevic.

În final, întrebați cu tupeu retoric: „Cine este agresorul?”. Evident, vă referiți la SUA. Dacă tot ați recurs la ceea ce s-a întâmplat în trecutul îndepărtat, vă punem și noi câteva întrebări.

Când URSS a invadat Polonia pe 17 septembrie 1939, cine era agresorul?

Când URSS a dat un ultimatum României, pe 28 iunie 1940, în care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române din Basarabia și nordul Bucovinei, cine era agresorul?

Când URSS a lansat un război împotriva Japoniei, la 9 august 1945, cine era agresorul? Vă amintim noi, că poate aveți memoria scurtă: sovieticii scriseseră până și pe proiectilele submarinelor „Moarte samurailor!”.

Când URSS a invadat Ungaria pe 4 noiembrie 1956, cine era agresorul?

Când URSS a invadat Cehoslovacia pe 20 august 1968, cine era agresorul?

Când URSS a invadat Afganistanul pe 27 decembrie 1979, cine era agresorul?

Dar când URSS a ținut sub ocupație militară toată Europa de Est și jumătate din cea Centrală, din 1944-’45 până în 1989-’90, cine era agresirul?

Ați omis să treceți în revista dvs. de front de la Ambasada Rusiei și aceste invazii, de parca n-ar fi existat niciodată.

Când Stalin a trimis la moarte prin înfometare, în 1932-’33 (Holodomor), peste 10 milioane de ucraineni, cine a fost vinovat? Nu cumva Rusia?

Dar de masacrul de la Katyn, când au fost executați peste 22.000 de ofițeri polonezi?

Apropo: câți ruși trăiesc în SUA, dacă americanii sunt agresorii planetei, și câți americani locuiesc în Rusia, unde e pace și securitate?

Poftiți și răspunsul: în anul 2000, la cumpăna mileniilor, în SUA erau peste 2,6 milioane de ruși, iar în Rusia – doar 1.200 de americani. Raportul e de 2.170/1!

Am remarcat și activitatea egală cu zero pe care ați avut-o vreme de aproape 5 ani în România. V-a trimis președintele Vladimir Putin la București, în 2016, exact după ce a fost inaugurat scutul antirachetă de la Deveselu. De ce? Ca să faceți propagandă Rusiei prin conferințe la Suceava, Craiova, Pitești, Constanța? Nu v-a ieșit. Mai mult, aflându-vă pe litoral, v-ați ales numai cu huiduieli din partea oamenilor atunci când ați vorbit despre frontiera NATO-Rusia de la Marea Neagră. Practic, ați ținut un monolog. În general, în cei peste 4 ani de activitate, ați militat pentru unirea Moldovei cu România pe format rusesc, copiat din Crimeea, pe eliminarea scutului antirachetă de la Deveselu, pe propagandă antivaccinistă. Da, chiar ați spus tâmpenia asta: „Oricum, vaccinurile sunt inventate de SUA, la fel ca și virușii”. Dar să furați vaccinul de la Oxford și să-l transformați în Sputnik V, asta nu v-a fost rușine.

E și ăsta un eroism față de Rusia, față de actuala conducere politică de la Kremlin, care v-a expediat în România ca pe un colet special. Nu degeaba v-a dat regimul sovietic premiul „Pentru eroism în muncă” în 1986.

Anul trecut, în calitate de pacificator, l-ați „acoperit” sub paltonul diplomatic, atât cât ați putut, pe agentul GRU Alexei Grișaev, care dădea târcoale pe la Deveselu și, în general, căuta să obțină informații militare despre activitatea forțelor NATO în România. Ce mare scandal ați creat când spionul rus a fost declarat persona non grata pe teritoriul țării noastre și expulzat la Moscova! Doar asta vă e ocupația: să spurcați Occidentul și să proslăviți Rusia, ba chiar și defuncta Uniune Sovietică.

Ce vă mai place tirania! Și ce dureri de stomac vă provoacă democrația!

Dar vă dăm o veste proastă: cu toate minciunile voastre, noi la democrație nu renunțăm, iar tiranie nu ne întoarcem! Ne place adevărul și detestăm minciuna.

Suntem incompatibili, tovarășe Kuzmin! Vom deveni compatibili doar atunci când viitoarele generații de cetățeni ruși vor arunca la tomberonul istoriei mitomani ca dvs. și vor trimite la București ambasadori de bună-credință, care să nu ne mai bombardeze cu minciuni toxice!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* CNN: Rusia pregătește diversiuni și sabotaje în estul Ucrainei, pentru a justifica invadarea țării. Agenți ruși cu însemne ucrainene ar urma să lanseze un fals atac asupra trupelor ruse

* VIDEO. CTP despre asaltul AUR asupra Primăriei din Timișoara: „Asta făceau «Cămășile brune» în Germania anilor ’20-’30”

* Mincinoasa Monica Pop, zdrobită cu cifre de DSU: „Astăzi, 392 din cei 441 de pacienți Covid de la ATI sunt nevaccinați, iar 34 din cele 36 de decese sunt ale unor persoane nevaccinate”

* Prejudiciul produs statului de „banda lui Vanghelie”, în noul dosar de corupție: peste 50 de milioane de euro! Azi-noapte a dormit în arest

* Cazul fetițelor călcate pe trecerea de pietoni: Poliția a încercat să fabrice dovezi și să mușamalizeze crima!

* Revoltă spontană în Bolintin Vale, unde un rom ursar a ucis un taximetrist crăpându-i capul cu o piatră. Oamenii sunt terorizați de multă vreme, poliția dă comunicate în limbaj de lemn

* Fost senator PSD, cercetat penal pentru abandon de familie. Liviu Tit Brăiloiu, acuzat că a refuzat să-și recunoască un copil

Fostul director adjunct al STS, prins în flagrant când cerea mită. Generalul Mihalache poftea la un Audi Q8 sau un BMW X7

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (62) / Te iau la pietre, conducător iubit!

* Australia i-a anulat din nou viza lui Djokovici. Ce soluții are sârbul pentru a încerca să joace, totuși, la Australian Open

12 COMENTARII

 1. Domnule Hubali, ați câștigat un cititor. Cu fiecare articol mă vrăjiți cu minunatele dumneavoastră cuvinte.
  Spuneți lucruri de un adevăr care doare, lucruri pe care politrucii noștri se feresc, de frică, să le declame.
  Sunteți excepțional de bine informat și mă gândeam dacă nu v-ar sta bine în USR pe post de ministru de externe. E nevoie de lume curată, de caracter, curajoasă care să facă și în România o alt fel de politică.
  Vă mulțumesc pentru articol.
  Cu cele mai alese gânduri,
  L. Nicolescu

 2. Despre tezaurul furat nicio vorba. Sa mearga sosoaca sa il aplaude, sa-si ceara scuze Rusiei in genuchi. Rusia ca si China sunt dictaturi. Romania sufera pentru ca un bolsevic nenorocit scolit tot la Moscova a pus mana pe putere in decembrie 89.

 3. Cum sa-i facem oare pe romanii manipulati de agentii pro-rusi prin stufoasa mass media impulsionata de Moscova pe teritoriul Romaniei, sa inteleaga mizeria si marsavia ruseasca? Ma tem ca viclenia rusilor a reusit sa pacaleasca multe capete mai putin dotate cu educatie si inteligenta, perpetuate in zeci de ani de neglijenta a guvernelor postdecembriste… Ei pe masele cu astfel de capete conteaza. Si pot provoca destabilizare si haos…Kuzmin, o pacoste ce se-ngrijeste sa aduca Romania vasala Rusiei din nou. Cum de-l rabda romanii pe acest spectru sinistru al vechiului URSS????

 4. EXCELENTA aceasta replica a d-lui Cristian Hubali, zdrobitoare demolarea minciunilor acestui ambasador.
  Nu stiu daca oficialitatile romane au dat un raspuns si nu cred ca sunt capabile de unul atat de bun!
  Minciuna este arma principala a politicii rusesti, este utilizata fara nicio rusine, fara nicio grija daca sunt sau nu crezuti. Insotita de forta armelor si sustinuta de lichelele locurilor pe care le cotropesc, are succes,.

 5. O GRĂMADĂ de INCOMPETENŢI şi NECUNOSCĂTORI DE ADEVĂR/ISTORIE (mă refer la comentatori) Kuzmin are în MARE PARTE DREPTATE.
  În viitor ar fi bine să vă informaţi îndeajuns din surse demne de încredere, în nici un caz însă din presa oficială de toate felurile, mai ales cea din străinătate, prin anii ’50 Bătrînu, Taică-meu, vorbind cu cîţiva vecini în şoaptă despre comunişti, unul din vecini a spus următoarele: cică comuniştii ,,MINT CA O GAZETĂ AMERICANĂ,, de unde ştia că Gazetele americane mint, nu îmi pot explica nici astăzi, avea însă DREPTATE fără nici un fel de compromis, CRIMINALII ăştia şi Vasali lor, au o armată de dezinformare şi nu de astăzi.
  Comuniştii, ADICĂ ROMÎNII de atunci au încercat să SCOATĂ ŢARA din RAHAT ( la început, anii ’50-60)Ţara era ca şi acum de rîsul LUMII, partea proastă e că nu a avut cu cine să facă treaba ca LUMEA (vezi China).
  NU trebuie să îmi luaţi în nume de rău ce scriu, să îţi dai seama de adevărul despre Romînia trebuie să pleci cîţiva ani din ţară, în ţară eşti influenţat dacă eşti SLAB de CAP (SCHWACHKOPF) de toţi Incapabilii, Intelectualii INCOMPETENŢI, PROŞTI fără PERECHE care te înconjoară contribuind la o realitate extrem de greşită ca în cazul de faţă.

 6. Costelus tata, invata sa scrii numele tarii corect, lepadatura! Si inca ceva…invata ARTICULAREA…ca o sa ajungi ca trolii rusi si „vasali” lor…panimaiu, idiota? Despre restul…chiar nu merita pierdut timpul…prea prost, prea de la vaca. Hai jet!

 7. Salve Vînătorule,

  nu ştri cine NU scrie CORECT şi NE-articulat, limba romînă are REGULI (CALAPOD mai pe înţelesul tău) adică GRAMATICĂ, ŞI DIACTRICE, NJET DIACTRICE= ANALFABET, CLARO ?, limba noastră nu e ca cea vorbită de cel mai criminal popor din GALAXIE care nu are nici reguli şi nici LOGICĂ, bănuesc că aşa deştept foc cum eşti ai ghicit de cine vorbesc, de anglo-americani.
  Pe lîngă asta eu sunt plecat din ţară de mai biune de 42 de ani, dacă cumva nu scriu corect eu am cel puţin o scuză, cun stai tu? Despre celelalte nu trebuie să mai pomenesc, oricum te depăşesc, după cum se poate constata, ai un mod de a gîndii extrem de mediocru şi primitiv.

 8. Crezi tu ca depasesti pe cineva, sclavete! Tu nu ai scoala cata vacanta am avut eu pe unde am invatat de-a lungul timpului. Cat despre plecatul de 42 de ani, te da de gol cu „misiunea de lupta” prostovane iubitor de „celoveci”. In plus te zbati intre fracturi logice dar nimeni nu-i poate cere unuia ca tine prea mult: „mediocru si primitiv”…pfff
  Trolache…preda schimbul ca tu te-ai umplut…de respect :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here