PSD speculează criza energetică pentru a reactiva planul lui Dragnea: înființarea unei mega-companii de stat bună de căpușat politic. Ciolacu: „E momentul!”

0
1039
PSD, gata de un nou mega-tun dat României

Devastatoarea criză a energiei care răvășește întreaga lume, inclusiv România, e privită de PSD ca momentul ideal pentru o nouă lovitură financiară: reactivarea planului lui Dragnea de a înființa o mega-companie de stat-pușculiță pentru partide. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat duminică seara, la postul de casă Antena 3 și citat de News.ro, că „acum e momentul” pentru această manevră.

Planul înființării unei uriașe companii de stat care să includă termocentrale, hidrocentrale, centrala nucleară de la Cernavodă etc. i-a aparținut lui Liviu Dragnea, care în perioada 2017-2018 era în strânsă legătură cu consultanții săi din Israel. Toți analiștii economici și specialiștii în politici economice au atras atenția că ideea este proastă, pentru că statul român a demonstrat incapacitatea sa de a face să performeze companiile aflate în proprietatea sa.

Ce se ascunde în spatele planurilor etatiste invocate de PSD: mega-tunuri financiare pentru clientela de partid și oligarhii care au falimentat România

Surse politice au atras atenția că în PSD planul ascuns era altul – transformarea acestei mega-companii într-o uriașă lovitură pentru „băieții deștepți“. Dragnea a făcut ulterior și alte planuri, cum ar fi înființarea unui fond de investiții care să grupeze cele mai importante și mai profitabile companii de stat.

PSD a eșuat la momentul respectiv să-și pună în aplicare planurile, dar acum se dovedește că acestea n-au fost abandonate, social-democrații pândind doar un nou moment oportun. Pentru Marcel Ciolacu, acesta pare să fi sosit.

Liderul PSD a declarat la Antena 3: „Cred că e momentul, cu o asemenea forţă politică, să creăm o companie serioasă care să producă şi verde, şi nuclear, şi pe cărbuni, şi gaze, o companie naţională, astfel încât în 3-5 ani România să devină independentă energetic. Am vorbit cu specialiştii şi este abordarea corectă, dacă vrei să influenţezi. Ne-a arătat această criză“.

Ceea ce deosebește România de alte state care au companii de stat puternice și profitabile este nivelul devastator al corupției generate de clasa politică. Sub PSD, din 1990 încoace, sute de mari intreprinderi au fost căpușate, falimentare, vândute la fier vechi, iar terenurile date rechinilor imobiliari. Din aceste mega-afaceri s-au scos miliarde care au umplut buzunarele oligarhiei aflate azi în spatele Partidului Social Democrat.

Atacul va fi dat începând de luni, anunță Marcel Ciolacu, care speră să coopteze PNL la această haiducie

Nici companiile care au rămas, și care acoperă domenii ultraprofitabile, nu reușesc să se dezvolte din cauza aceleiași corupții politice. TAROM e de ani întregi pe pierdere, Hidroelectrica a fost în insolvență, Transgaz și Romgaz sunt mult sub ceea ce ar trebui să fie, CEC pierde permanent teren pe piața bancară etc. Toate gem de pile politice, oameni ai partidelor băgați în posturi calde. Profitul obținut de acele companii care reușesc să iasă pe plus este luat sistematic de stat, care le împiedică astfel să se modernizeze și să investească în tehnologii noi.

Elocvent, pentru capacitatea de administrare a statului român, este celebrul caz al Petrom. Marea companie de petrol și gaze a României ieșea an de an pe pierdere până la privatizare. După ce a fost preluată de austriecii de la OMV, a devenit cea mai profitabilă companie din România.

Ciolacu a anunțat că pregătește marea lovitură chiar luni, în ședința coaliției, unde se va discuta despre criza de pe piața energiei. Drama românilor este văzută astfel de PSD ca o oportunitate de afaceri pentru clientela de partid. El a invocat obiectivul independenței energetice pentru România – țintă care, așa cum relevă toate rapoartele și analizele, se poate atinge prin diminuarea corupției, politici energetice corecte pe termen mediu și lung și prin profesionalizarea companiilor existente. În loc de aceasta, Ciolacu propune un nou pas spre recentralizarea de tip comunist a economiei, de data asta sub tutela oligarhiei de partid.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Alertă: tulpina Omicron a ajuns și în România! Au adus-o din Africa de Sud o brașoveancă și un vasluian

* Încă un caz de factură aberantă la energie electrică. Furnizorul dă vina pe o „eroare de sistem”

* Planul invaziei ruse: capturarea a două treimi din Ucraina, inclusiv capitala Kiev! Trupele lui Putin ar veni până la granița cu România

* Ministrul Romașcanu a abuzat de imunitatea parlamentară pentru a nu deschide portbagajul mașinii, la un control de rutină al Poliției

VIDEO. Satiră usturătoare a lui Oreste la adresa lui Rareș Bogdan: „S-a transformat într-un broscoi fără rușine” / „Când te urâțești la suflet, degeaba pui ruj roz” / „Prea mică satira politică pentru un prea mare mincinos!”

* Cei 5 deputați PNL care au votat-o pe avocata interlopilor la șefia Comisiei juridice din Parlament. Au mai contribuit: PSD – 7, UDMR – 2, Minorități – 1

* SERIAL (12). „Scrisoarea celor 6”: Poștașul vine de la Moscova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here