luni, aprilie 15, 2024
AcasăNewsCasă, dulce casă! Fotografia de pus în ramă a celor 15 români...

Casă, dulce casă! Fotografia de pus în ramă a celor 15 români extrași din Afganistan

-

Cetățenii români evacuați din Afganistan au ajuns la București sâmbătă la prânz, la bordul aeronavei Hercules aparținând orțelor Aeriene Române. Cei 15 români repatriați au fost întâmpinați de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și de cel al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Aeronava Hercules a adus din Kabul (Afganistan), via Islamabad (Pakistan), 15 cetățeni români și 4 bulgari. Dintre români, 14 au fost recuperați din infernul afgan ieri (vineri), iar unul joi. Cei 15 s-au reunit la Islamabad, de unde au zburat spre București.

Fotografia grupului repatriat, pe pista aeroportului, este una istorică, memorabilă. Ea îi surprinde pe cei 15 români și 4 bulgari care au putut respira, în sfârșit, ușurați: infernul afgan e departe.

Ce a spus Bogdan Aurescu, ministrul de Externe

„Vreau să urez bun venit în România cetățenilor noștri care tocmai ce au fost repatriați astăzi din Afganistan. Bine v-ați întors sănătoși!

- Advertisement -

În calitate de ministrul al Afacerilor Externe și coordonator al celulei de criză interinstituționale care a gestionat această criză, vreau să subliniez că dumneavoastră, cetățenii români, vă aflați în centrul preocupărilor și acțiunii noastre.

Cei 16 cetățeni români care au fost evacuați în ultimele trei zile din Kabul, cu aeronava Forțelor Aeriene Române, se alătură altor peste 30 de cetățeni români evacuați cu aeronave ale unor state partenere, inclusiv ca urmare a demersurilor celulei de criză pe care am coordonat-o.

Am spus că dumneavoastră vă aflați în permanență în centrul acțiunii noastre, ce are ca obiectiv protejarea intereselor, drepturilor și integrității dumneavoastră. O spun din nou: chiar și dacă ar fi fost vorba de un singur cetățean român, am fi procedat la fel. Mă bucur alături de colegii mei că ați ajuns acasă în siguranță.

- Advertisement -

Dincolo de orice evaluare politico-diplomatică și de securitate, Afganistanul este, în acest moment, un loc al disperării și suferinței umane extreme.

De aceea, vom continua acțiunea și demersurile noastre, în cadrul celulei de criză pentru a evacua și ultimul cetățean român care și-a exprimat dorința în acest sens, dar care nu a putut ajunge, din rațiuni de securitate extrem de dificile, la aeroport.

De asemenea, vom continua demersurile de a aduce în România pe cetățenii afgani care au lucrat cu trupele române și pe studenții care au burse oferite de statul român.

Ne vom preocupa în continuare și de undele categorii vulnerabile, cum sunt jurnaliștii afgani, dintre care am încercat să evacuăm ieri.

Vom menține contactul cu toți cetățenii români încă aflați în Afganistan, fie că vor sau nu să fie repatriați. Acțiunea noastră nu s-a oprit doar la români și afgani, mă bucur că am reușit să scoatem din Kabul și șapte cetățeni ai unor state partenere – cinci cetățeni bulgari, un american și un britanic.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Bolojan a hotărât: PNL Bihor nu-l susține nici pe Orban, nici pe Cîțu! Fiecare delegat la Congres va vota cum „consideră de cuviință”

* A apărut poza cu Florin Cîțu arestat în SUA! Deținutul 23665 de la Penitenciarul Story County

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Comisarul-hârciog era și pofticios: ca polițist-șef peste două județe, lua șpagă în bani, mașini, terenuri, vacanțe, ceasuri, lucernă, dar pretindea și relații sexuale cu subalternele

* Și „Țăndărică” a semnat pe lista PSD pentru demiterea primăriței Clotilde Armand

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* Un mare șef de la McDonald’s Brașov chema fete pentru angajare și le racola să se prostitueze. E însurat și are un copil

* Salima, femeia-guvernator mai curajoasă decât toți generalii afgani, a fost capturată de talibani. Aceștia ar putea s-o execute pentru că a luptat cu arma în mână împotriva lor

* VIDEO. Talibanii, la un pas s-o biciuiască pe corespondenta CNN la Kabul pentru că nu avea și fața acoperită

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -