Biletul STB se scumpește de la 1,3 la 3 lei. Prețul era neschimbat din 2008, când salariul mediu în România era 1.200 de lei (azi e 3.500)

0
739
Ministerul Transporturilor și Primăria București realizează, în sfârșit, integrarea transportului de suprafață cu metroul și oferă bilete și abonamente comune

Biletele de călătorie cu transportul în comun de suprafață și cu metroul se vor scumpi începând cu 1 august, anunță Primăria București și Ministerul Transporturilor. Prețul unei călătorii cu STB va urca de la 1,3 lei la 3 lei, iar o călătorie cu metroul se va scumpi de la 2,5 la 3 lei.

Îndelung amânată de primarii Capitalei și de guverne din motive electorale, scumpirea era absolut previzibilă.

Prețul călătoriei cu tramvaiul, autobuzul sau troleibuzul era neschimbat în București de 13 ani! În 2008, ultima oară când s-a majorat acest tarif, salariul mediu net în România era 1.200 de lei. Astăzi, salariul mediu net este de aproape trei ori mai mare – 3.500 de lei.

Prețul derizoriu al călătoriei cu autobuzul era doar aparent. În realitate, costurile erau mascate prin subvenționarea diferenței de tarif. Anul trecut, Primăria a alocat de la buget 320 de milioane de euro pentru aceste subvenții

În realitate, prețul real al călătoriilor cu transportul în comun era plătit tot de bucureșteni, dar într-un mod mascat, prin subvenționarea biletelor de către Primărie. În 2020, subvențiile pentru acoperirea diferențelor de preț la transportul în comun au fost, în București, de 1.574.378.400 lei (circa 320.000.000 euro).

Tot de la 1 august se scumpește și biletul la metrou. Ultima majorare de tarif la Metrorex avusese loc, din aceleași motive electorale, acum 7 ani. În 2014, salariul mediu net în România era de 1.700 de lei, mai puțin de jumătate din cât e acum.

Se introduce biletul și abonamentul comun STB – Metrorex

Ministerul Transporturilor și Primăria București anunță scoaterea pe piață a unui nou produs: biletul comun Metrorex – STB, care va costa 5 lei și va permite accesul în ambele rețele de transport timp de o oră și jumătate (90 de minute).

Un abonament de 24 de ore la acest tip de bilet comun va fi 14 lei. O altă noutate va fi aceea că abonamentul de 24 de ore va respecta ad literam sensul sintagmei, adică dacă o persoană îl cumpără la ora 12.00, spre exemplu, va fi valabil până a doua zi la ora 12.00. Până acum, abonamentul de o zi expira la miezul nopții indiferent când era achiziționat.

De asemenea, se vor introduce abonamente pe o lună, 6 luni și pe un an.

Abonamentul pe o lună pentru STB sau Metrorex, separat, va fi de 80 de lei, iar combinat – 140 de lei.

Abonamentul pe 6 luni pentru STB sau Metrorex, separat, va fi de 400 de lei, iar combinat – 700 de lei.

Abonamentul pe un an pentru STB sau Metrorex, separat, va fi de 700 de lei, iar cimbinat – 1.200 de lei.

În comunicatul comun emis de Primărie și Ministerul Transporturilor se afirmă că „încasările suplimentare generate de această măsură se vor reflecta direct în condițiile de călătorie – prin investițiile pe care cele două companii le vor putea efectua“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Rezultate finale în Moldova: partidul Maiei Sandu a luat 52,80%, iar în Parlament va avea 60,35%. Comuniștii proruși au scăzut la 27,17%

* AUR s-a făcut de râs în Moldova: a luat sub 0,5%! Moldovenii au fost mai deștepți decât românii: au înțeles câte parale fac provocatorii de pe orbita Rusiei

* Lașitate: tot grupul PSD a fugit din Parlamentul European la moțiunea privind condamnarea legii anti-LGBTQ din Ungaria

* Omagiu penibil adus de un deputat USR „propagandiștilor roșii” Gâdea – Ciutacu – Bahmuțeanu – Dana Budeanu, care o linșează pe Clotilde Armand

* Medic din Iași despre colegul său conspiraționist: „A încălcat Jurământul lui Hipocrate. Medicii trebuie să-i educe pe oameni în pandemie”

* Comisia Europeană: România are cea mai mare creștere economică din UE în 2021 – 7,4%. Urmează Irlanda, cu 7,2%

* Benone Sinulescu a fost găsit căzut în casă. Acuzații grave: „Se stinge fără ajutor. E o atitudine medievală!”

* Revoltă anticomunistă în Cuba. Președintele țării asmute populația împotriva protestatarilor: „Toți comuniștii să iasă pe străzi! Să înfrunte provocările într-un mod hotărât, ferm și curajos! Ordinul de luptă a fost dat: în stradă, revoluționari!”

* Puștiul român care uimește planeta: la 16 ani, bate recorduri mondiale și câștigă titluri europene la înot. „Când accelerează, ceilalți par că rămân pe loc”

* Italia e campioana Europei, Argentina e campioana Americii de Sud! Amândouă au câștigat în deplasare – în Anglia, respectiv Brazilia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.