Belarus, la izolator: KLM, Lufthansa, Air France, Finnair, Ryanair nu mai fac curse în țara teroristului Lukașenko

1
3133
Premierul olandez Mark Rutte a făcut apel la compania națională KLM să boicoteze Belarus. Răspunsul a fost pozitiv, iar Air France, care este în consorțiu cu KLM, a adoptat aceeași atitudine

Numeroase companii aeriene foarte importante la nivel mondial au anunțat că, în urma incredibilului incident de duminică – atunci când Belarus a deturnat un avion –, nu vor mai zbura deloc în această țară, scrie Reuters. Decizia vine după ce Uniunea Europeană și Ucraina au interzis, la rândul lor, aeronavelor din Belarus să le mai survoleze spațiul aerian.

În acest moment, Belarus a devenit aproape complet izolată pe calea aerului, singura țară prin care mai pot trece aeronavele sale este Rusia – regimul Putin rămâne unicul aliat al dictatorului de la Minsk, Alexander Lukașenko.

Cele mai importante companii aeriene din Europa nu mai frecventează Belarus

Cele mai importante companii aeriene din Europa au șters Belarus de pe harta destinațiilor și au decis să evite inclusiv survolarea acestei țări. KLM (Olanda), Air France (Franța), Lufthansa (Germania), Finnair (Finlanda) s-au raliat embargoului.

Alături de ele sunt și alte companii: Singapore Airlines (Singapore), AirBaltic (Letonia), Scandinavian Airlines – SAS (Danemarca – Suedia – Norvegia), LOT (Polonia), compania low-cost Ryanair.

Măsurile vin ca răspuns la un act de piraterie de stat comis duminică de regimul Lukașenko. O cursă aeriană Atena – Vilnius, la bordul căreia se afla jurnalistul Roman Protasevici, critic al regimului din Belarus, a fost deturnată pentru a ateriza la Minsk după ce a intrat în spațiul aerian al țării ex-sovietice.

Incident unic în istoria aviației: nu s-a mai întâmplat niciodată ca un guvern să deturneze o aeronavă înscenând o amenințare cu bombă

Pentru aceasta, 4 agenți FSB (KGB), alături de controlorii de trafic de la Minsk, au înscenat existența unei bombe la bordul aeronavei. Avionul a fost escortat de un Mig-29 al forțelor aeriene din Belarus până pe aeroportul din Minsk, unde disidentul a fost arestat, apoi pasagerii au fost reîmbarcați și cursa s-a reluat către Vilnius.

Acest incident este unic în istoria aviației. Până acum, niciodată nu s-a mai întâmplat ca guvernul unei țări să deturneze un avion înscenând un atentat cu bombă.

A doua zi după actul de piraterie aeriană, Roman Protasevici, bătut bine, a apărut într-o înregistrare video difuzată de autoritățile din Belarus după modelul folosit de extremiștii musulmani și în care spune că totul e OK și că n-are nevoie de nimic.

Lukașenko a înnebunit după ce, anul trecut, a pierdut (dar a furat!) alegerile pentru al șaselea mandat consecutiv de președinte al Belarusului, țară pe care o conduce din 1994

Alexander Lukașenko este la putere în Belarus din 1994 – cel mai longeviv conducător de stat din Europa. Opoziția a acuzat, în ultimii ani, că a pierdut alegerile, pe care le-a falsificat însă. Ultimul scrutin, în care a obținut cel de-al 6-lea mandat consecutiv de președinte, a fost urmat însă de foarte puternice manifestații de stradă. S-a constatat că Lukașenko inversase, pur și simplu, rezultatele votului, însușindu-și procentele contracandidatului.

Luni în șir, Belarus a fost zguduit de proteste. Dictatorul a reacționat în forță, arestând liderii opoziției și mii de persoane.

În tot acest timp, Rusia a sprijinit din umbră represiunea cu agenți infiltrați, tactici de dezbinare și descurajare, campanii de dezinformare și manipulare și chiar amenințând că va intra cu forțe de securitate în Belarus, dacă oamenii lui Lukașenko scapă situația de sub control.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Teroriștii lui Lukașenko și-au scos prizonierul la „vorbitor”. Deși bătut, acesta își laudă torționarii!

* Emilia Șercan i-a distrus pe șantajiștii care conduceau Academia de Poliție: 3 ani de închisoare + 80.000 de lei daune morale + muncă în folosul comunității + funcții pierdute

* Lazarus a mințit! A fost internat cu Covid, iar acum se află în izolare la domiciliu. „Stau cu Miliția la ușă!”

* La o zi după Ion Dichiseanu, a murit un alt mare actor: Bogdan Caragea, consăteanul lui Grigore Cartianu

* Sinecură și pentru Carmen Dan: a fost angajată la Uniunea Notarilor Publici din România! Bani mulți, muncă puțină

Tehnici mafiote: Dragnea a lăsat un plic cu 40.000 de euro pe bancheta din spate a mașinii, pentru aranjorul întâlnirii cu Trump

* Rechizitoriu DNA: Meleșcanu a fost complicele lui Dragnea în numirea ilegală a unui consul pentru 45.000 de euro

* Chirieac își apără finanțatorul: „E un dosar aberant. PSD a plătit cinstit 250.000 $ pentru vizita lui Dragnea în SUA”

* Cele mai frumoase povești din fotbalul european. Recordul lui Lewandowski, revanșa lui Suarez, șansa lui Ronaldo, eșecul lui Neymar, norocul lui Chelsea, renașterea lui Liverpool

1 COMENTARIU

  1. ABIA atunci când TOATE companiile-aeriene (INCLUSIV… CELE NORD-AMERICANE!) și TOATE țările (INCLUSIV S.U.A. și celelalte democrații-autentice din afara Europei!) vor adera la un… BOICOT-TOTAL la adresa Belarusului-lui-Lukașenko, vom putea spera la ceva rezultate!…

    Până atunci, DIN-PĂCATE, Lukașenko, ca și Putin și ceilalți TIRANI, VOR PROFITA de… LAȘITATEA, NEUNIREA și INTERESELE-DIVERGENTE din Lumea-CIVILIZATĂ/DEMOCRATICĂ!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here