Bătălia pentru Nil. Trei țări – Egipt, Sudan și Etiopia – negociază dur pentru apa fluviului care le ține în viață

1
3935
Marele Baraj al Renașterii se află în Etiopia, apoi Nilul curge prin Sudan și Egipt

Etiopia, Sudan și Egipt participă duminică, 3 ianuarie, la o nouă rundă de negocieri pe tema marelui și controversatului baraj construit de etiopieni pe fluviul Nil.

Negocierile dintre cele trei ţări privind acest proiect etiopian, lansat în 2011 şi destinat să devină cea mai mare hidrocentrală din Africa, sunt în impas de mai multe luni. Ultimele discuţii, care au avut loc prin videoconferinţă în noiembrie, s-au încheiat fără progrese.

„Ministrul de externe, Omar Qamareddine, şi ministrul apelor, Yasser Abbas, vor participa duminică la o reuniune ministerială de negocieri referitoare la Marele Baraj al Renaşterii (GERD)”, a anunța partea sudaneză, potrivit SUNA.

Întâlnirea va avea loc în prezenţa unor responsabili din Africa de Sud, ţară care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Africane (UA).

Sudanul va propune ca experţilor UA să li se acorde „un rol mai mare” în negocieri, pentru a se ajunge la un acord cu caracter obligatoriu pe tema umplerii şi exploatării barajului, a adăugat SUNA, citând un responsabil sudanez.

Va ține sub control inundațiile

Barajul provoacă tensiuni în special cu Egiptul, ţară cu 98,5 milioane de locuitori care depinde 97% de Nil pentru aprovizionarea sa cu apă. Egiptenii se tem că barajul va duce la reducerea nivelului apelor marelui fluviu, în jurul căruia s-a dezvoltat toată civilizația egipteană.

În aval pe fluviu, Egipt și Sudan doresc un acord legal cu caracter obligatoriu, mai ales în privinţa gestionării barajului.

În amonte, Etiopia, care consideră Marele Baraj esenţial pentru dezvoltarea sa, este reticentă la această propunere şi susţine că aprovizionarea cu apă a acestor ţări nu va fi afectată.

Sudanul, care a cunoscut inundaţii catastrofale în vară, speră că barajul va ajuta la reglarea fluxului fluviului şi avertizează, totodată, că milioane de vieţi se află „în mare pericol” dacă nu va fi încheiat un acord.

Marele Baraj al Renașterii

Va produce cât 65% din toată energia României

Construcția Marelui Baraj al Renaşterii (GERD) a demarat pe 2 aprilie 2011, când prim-ministrul de atunci al Etiopiei, Meles Zenawi, a pus prima piatră a fundației.

Ideea construirii acestui baraj este mai veche, locația sa fiind identificată prima oară de către US Bureau of Reclamation, în cursul unei prospectări topografice care s-a desfășurat între anii 1956-1964.

După lovitura de stat din 1974, proiectul a fost abandonat, urmând să fie reluat în 2009. Designul barajului a fost realizat în 2010 de James Kelston, iar contractul de construcție a fost semnat de Guvernul etiopian cu firma italiană Salini Impregilo (mai nou WeBuild), prin achiziție directă, fără licitație.

Proiectat să producă 6,245 GW energie electrică pentru un cost estimativ de 4,8 miliarde de dolari, barajul este cel mai mare proiect hidroenergetic din Africa și este în întregime finanțat de Guvernul și poporul etiopian, prin cumpărare de titluri de stat destinate proiectului. Spre comparație, România produce în mod real (nu pe hârtie) circa 9-9,5 GW.

Construcția este uriașă, fiind formată, de fapt, din două baraje:

  • unul din rocă, așa-numitul saddle-dam (baraj de suport), de 5,2 km lungime și 50 m înălțime
  • barajul principal, din beton compactat, cu o lungime de 1,78 km și 155 m înălțime – acesta se suprapune peste barajul de suport.

La maximum, barajul va forma un lac de acumulare cu un volum de 74 km cubi și o suprafață de 1.874 km pătrați, urcând în amonte aproximativ 255 km.

Marele Baraj al Renașterii e situat în nord-vestul Etiopiei, pe Nilul Albastru (care se intersectează cu Nilul Alb în Sudan, pentru a forma Nilul).

De ce se teme Egiptul

Uriașe sunt și complicațiile internaționale generate de acest proiect. Problema este, în esență, una simplă: apa are tendința de a curge de la deal la vale, ceea ce dă un avantaj celor așezați spre izvoare și creează o vulnerabilitate pentru cei ce locuiesc în aval.

Dat fiind aportul Nilului Albastru la volumul de apă al Nilului, controlul debitului său are un impact semnificativ asupra țărilor aflate în aval – Sudan și, mai cu seamă, Egipt. De aici, complicațiile.

Guvernul egiptean este cel mai vocal critic al proiectului etiopian, pe când cel sudanez încearcă să se mențină într-un echilibru instabil în ecuație datorită potențialelor beneficii pe care barajul le-ar aduce țării.

Pentru Egipt, care consideră Nilul ca parte a identității sale naționale și care a beneficiat nestânjenit de apa fluviului timp de milenii, barajul este văzut ca o provocare majoră la adresa economiei și securității naționale, ba chiar a supraviețuirii fizice ca popor. Depinzând în proporție de 90% de Nil pentru nevoile sale cotidiene – apă curentă, agricultură, transport și turism –, Egiptul percepe proiectul etiopian ca pe o amenințare mortală, de unde și poziția intransigentă în negocieri.

De cealaltă parte, etiopienii consideră construcția și utilizarea barajului ca pe o chestiune de suveranitate națională, o investiție cu potențial de racordare a peste 65 de milioane de cetățeni la curent electric și de dezvoltare economică accelerată, la care se adaugă beneficiile rezultate din exportul de energie electrică.

În plus, Etiopia, o țară care în ultimii 20 de ani a început să-și facă simțită prezența politică și militară în regiune, vede proiectul ca o restabilire a echității cu privire la utilizarea apelor Nilului după decadele în care a fost lăsată la o parte și considerată irelevantă de către statele din aval și fostul lor stăpân colonial, Marea Britanie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.