Barna, favorit să ajungă în finală cu Iohannis. Singura condiție: peste 8 milioane de votanți

6
2816
Klaus Iohannis, Dan Barna, alegeri prezidentiale
Pentru prima dată există o posibilitate clară ca în finala prezidențială să ajungă Klaus Iohannis și Dan Barna. Îndepărtarea Vioricăi Dăncilă din Palatul Victoria a creat o nouă ierarhie politică

Viorica Dăncilă a plecat din Palatul Victoria cu exact o săptămână înainte de primul tur din alegerile prezidențiale.

PSD, învins de două ori în parlament, atât la moțiune cât și la învestire, a ajuns umbra partidului care a câștigat alegerile din 2016.

Întreaga campanie electorală a Vioricăi Dăncilă e deraiată. Impactul înfrângerii se va vedea la urne, conform unor surse din interiorul formațiunii.

Mulți pesediști cred că Dăncilă nu va reuși să ajungă în turul doi. Mobilizarea primarilor va fi greu de realizat în condițiile în care aceștia depind exclusiv de resursele ce vin de la “centru”.

“Intrăm în linie dreaptă pentru un moment esențial al democrației românești. Pentru prima oară doi candidați de centru-dreapta au o șansă reală în a-și disputa turul doi al alegerilor prezidențiale. Ne-au trebuit 30 de ani ca să ajungem aici”, a scris Dan Barna într-un mesaj publicat pe Facebook.

De asemenea, în mai multe discursuri ținute de Klaus Iohannis în aceste zile regăsim aceeași temă: posibilitatea, în premieră de a scoate PSD de pe scena publică.

“A venit vremea să scăpăm de pesedism și de coșmarurile trecutului. Pesedism e când fondatoarele unui spital sunt atacate viguros pentru că fac o faptă bună. Pesedism e când inflația crește iar bugetul este devalizat de clientela de partid. Pesedism este când oamenii preferă să plece și să abandoneze speranța. Pesedism este când crezi că vorbitorii de limbi străine sunt mai puțin patrioți. Ăsta e pesedism și noi o să îi punem capăt cu armele decenței, inteligenței și ale bunului simț”, a mai adăugat candidatul USR-PLUS.

Într-adevăr, alegeri prezidențiale fără Dăncilă în finală înseamnă o lovitură puternică pentru PSD și compromiterea șanselor de a reveni în alegerile locale și cele generale.

Dan Barna nu este o amenințare pentru Iohannis. Niciun candidat la președinție nu poate pune în pericol cel de-al doilea mandat al actualului președinte. Așa că, Iohannis se gândește la alegerile locale și la cele generale din 2020.

O marginalizare a PSD înseamnă posibilitatea formării unei alianțe puternice care să câștige masiv în ambele rânduri de alegeri.

“În ultimii 30 de ani România nu s-a dezvoltat mai mult și mai bine din cauza PSD. Nu este niciun secret și o spun direct și pe față. Această schimbare care s-a produs astăzi, care s-a finalizat astăzi cu succes este încununarea unei lupte de uzură duse în ultimii trei ani de mine împreună cu opoziția parlamentară și a fost încununată de succes. Însă acest succes, trebuie să fim conștienți, este un succes indus de voința populară. La europarlamentare s-a văzut o schimbare a atitudinii în rândul românilor”, a declarat Klaus Iohannis la ceremonia de depunere a jurământului pentru noul executiv.

E important de remarcat faptul că Iohannis face referire la meritele întregii opoziții din parlament în ce privește lupta politică cu PSD.

În barometrul de opinie IMAS-EuropaFM, Mircea Diaconu, Dan Barna și Viorica Dăncilă erau despărțiți de câteva procente, aflându-se în marja de eroare a sondajului.

O prezență la urne asemănătoare cu cea de la alegerile europarlamentare, adică în jur de 8,5 milioane de alegători, oferă prima șansă lui Dan Barna de a intra în finală cu Klaus Iohannis.

În 2014, prezența la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale a fost de 9,7 milioane de alegători. De această dată, faptul că Iohannis e marele favorit va demobiliza o parte din electorat.    

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

În sondajul USR, creștere spectaculoasă a PNL: 36,8%. Dăncilă, ușor avans în fața lui Barna pentru a intra în turul 2

Pericol! După 24 de ani, Pro TV este vândută de americani unui miliardar ceh apropiat de Rusia

6 COMENTARII

  1. Am programat pe server 11 milioane de votanți cu toți pensionarii la vot. Sper în schimbarea în bine a Carpaților. Eu sunt de dreapta, de care nici mareșalul Ion Antonescu nu era prea apropiat, în care oamenii să-și ceară dtepturile. Spre exemplu, în Iraq am strămutat shia în Iran. Acum sunni își cer dreptul la viață și cel puțin 270 de sunni au fost uciși de armata guvernului sunni din Baghdad. Uneori, în anumite state, drepturile Romei se câștigă cu sânge curs, dar care nu mor în mine.

    Tiberius Claudius Nero

  2. DAN BARNA a fost, astazi, in CONSTANȚA: PRIMIREA oamenilor de pe strada (NECONVOCATI-de-NIMENI !) a fost… (MAI MULT DECAT !) EXTRAORDINARA (FARA NICIO… „PREGATIRE” – Sic ! –, daaaaaaaaaaaaa ?!!!), EXTREM de SINCER-CALDUROASA !!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Votati Barna sa ajunga in turul 2….. sau… eventual de ce nu chair .. 1 Cine doreste sa-i mai vada mekla veoricai analfabeta-comunistoida cu toata gashca ei de penali.infractori,manelisti.kurvari,analfabeti si tradatori???????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here