marți, februarie 27, 2024
AcasăLumeaInflaţie de 200.000% şi mâncare de la gunoi! În ţara cu cele...

Inflaţie de 200.000% şi mâncare de la gunoi! În ţara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, salariul minim a căzut sub 2 dolari pe lună

-

Fondul Monetar Internațional (FMI) a început în iulie să recalculeze estimările despre hiperinflația brutală cu care se confruntă Venezuela de doi ani încoace.

Nicolas Maduro a mutat Crăciunul în noiembrie ca să potolească furia mulţimii înfometate

Țara sud-americană, cufundată într-o profundă criză umanitară și politică, va închide anul cu o inflație de 200.000% și o estimare de 500.000% pentru anul 2020!

Cifrele sunt însă cu mult sub prognoza terifiantă făcută de FMI anul trecut, care menţiona o inflaţie de 10.000.000% pentru 2019.

- Advertisement -

Dar chiar dacă multe zerouri au dispărut din dreptul cifrelor economice, deşi rămân încă enorm de multe în continuare, asta nu presupune un scenariu mai încurajator pentru națiunea cu cele mai bogate rezerve de petrol de pe planetă, în care oamenii au ajuns să trăiască din gunoi.

Bolivarul abia mai supravieţuieşte

Regimul dictatorial socialist al lui Nicolás Maduro a aplicat măsuri parțiale și tardive, în opinia economiștilor, pentru a controla creșterea prețurilor și deprecierea bolivarului (moneda Venezuelei). Creșterea rezervei legale bancare a fost una dintre cele mai extreme, deoarece restricția finanțării creditelor către companii a avut un cost foarte ridicat pentru activitatea economică.

În plus, după 15 ani de stricte controale ale prețurilor și schimbului valutar, regimul chavist a relaxat neoficial controalele în întreprinderi, ceea ce a dus la o realitate nebunească în viața de zi cu zi venezueleană, în care timp de ani rafturile magazinelor erau pline de produse de bază, dar puțini cetățeni îşi permitea să le cumpere din cauza preţurilor exorbitante.

- Advertisement -

Cădere de 35% a PIB

„Murim de foame”, strigă protestatarii pe străzile capitalei Caracas

Contracția PIB prevăzută de FMI pentru 2019 este de 35%, cu o scădere mai puțin severă, de 10%, în 2020. De când Maduro a ajuns la putere, economia țării s-a redus la jumătate; în 2019 se va micşora cu încă o treime.

„Se preconizează că colapsul producției multianuale. Criza umanitară profundă și implozia economică din Venezuela continuă să aibă un impact devastator, iar economia se va reduce cu aproximativ o treime în 2019 ”, se arată în raportul FMI, citat de El Pais.

FMI observă că agravarea condițiilor macroeconomice între 2017 și 2019 într-un grup mic de țări, inclusiv Venezuela, Argentina, Turcia și Iran, a afectat o scădere a creșterii globale de la 3,8%, în 2017, la 3% în 2019. FMI prevede de asemenea o creștere a șomajului de la 47,2%, în 2019, la 50,5% în 2020.

În ciuda încetinirii prețurilor înregistrată din iulie, hiperinflația este încă departe de a dispărea din viața venezuelenilor. Guvernul Maduro a controlat cheltuielile fiscale prin întârzierea creșterii salariului minim. În 2018, a făcut creșteri la fiecare două luni pentru a compensa creșterea prețurilor, însă recent a trebuit să facă o a treia creștere a salariului minim, după șase luni fără nicio ajustare, care a dus salariul de bază la un minim istoric de sub doi dolari pe lună.

Peste 4 milioane de venezueleni au fugit din ţară

Fuga din Venezuela, la fel de dureroasă

Reducerea veniturilor urmare a reducerii producției companiei petroliere naţionale, la care se adaugă consecinţele produse de sancțiunile economice impuse de Statelor Unite, vor produce o creștere a bazei monetare prin tipărirea de bani fără acoperire, care cu siguranță va declanșa o nouă explozie a prețurilor.

Criza umanitară din Venezuela a dus la părăsirea ţării de peste 4 milioane de cetăţeni, care au ales să-şi ia lumea-n cap decât să ajungă să trăiască din gunoaie, fără apă sau medicamente.

Vineri, din dorinţa de a mai anestezia revolta populaţiei, Maduro a anunţat că mută Crăciunul în noiembrie şi că va da cadou milioane de ciolane de porc în avans – mâncarea tradiţională de Sărbători în Venezuela.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

În sondajul USR, creștere spectaculoasă a PNL: 36,8%. Dăncilă, ușor avans în fața lui Barna pentru a intra în turul 2

Pericol! După 24 de ani, Pro TV este vândută de americani unui miliardar ceh apropiat de Rusia

VIDEO. Avertismentul lui Orban: „Dacă Guvernul nu trece din prima, s-ar putea ca a doua oară să nu-l mai voteze PNL, ca să ajungem la anticipate!”

Emeric Ienei demontează minciuna propagandei PSD. Și adaugă: „Mi-e rușine cu Dragnea, a făcut țara de râs”

VIDEO. Scene nord-coreene. „Ziaristul” care-i declară iubire veșnică Vioricăi Dăncilă a fost activist PCR și e omul lui Govor-PSD

DOCUMENT. Programul de guvernare al PNL. Priorități: alegeri, 10 august, întărirea Justiției, comisar european, buget, investiții, Pilonul 2 de pensii, rezidențiat medici, audit la PNDL

- Advertisement -

5 COMENTARII

  1. DOM. Laurentiu de ce imi stergeti mesajele ?????? ptr-ca eu consider psd sau pnl este la fel ….???? trebuie respectata opinia fiecarui Faceti la fel ca PSD ..daca nu le convine ceva la adresa lor asa procedeaza , asta-i presa independenta????? nu va mai dau un ban chiar in genunchi de cadeti ..gata…!! ptr.mine este clar

  2. pai ce ,numai in venezuela se cauta in gunoaie???>…duceti-va prin orasele patriei noastre…..sau mai bine spus prin marketurile noastre ….tot gunoaie gasesti….si le mai platesti….vorba lui Gunnar J.,cum dracu mancati gunoaiele asta din magazine…..!!!….am fost cu el intr-un market si omul s-a crucit cand a vazut raioanele cu carne,peste,mezeluri….GUNOAIE!!!…frate…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -