AVERTIZARE METEO. Vijelii și furtuni în două treimi din țară: cod portocaliu în 5 județe și parțial în alte 5, cod galben în 20 de județe

0
1470
Avertizările de vijelii și furtuni pentru ziua de sâmbătă

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi coduri portocalii și galbene de vijelii, furtuni și ploi torențiale (valabile sâmbătă), dar și de caniculă (valabile sâmbătă și duminică).

Vijeliile vizează, sâmbătă, 5 județe din Oltenia (Vâlcea) și Muntenia (Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău), dar și zonele muntoase din alte 5 județe: Mehedinți, Gorj, Sibiu, Brașov și Vrancea.

Canicula este insuportabilă sâmbătă mai ales în sudul țării, în județele dunărene, dar se va extinde teritorial și va fi mai accentuată duminică.

Avertizare de furtuni și vijelii – sâmbătă, 31 iulie

Cod Portocaliu de vijelii

 • Fenomene vizate: vijelii puternice, grindină, averse torențiale.
 • Interval: 31 iulie, orele 13.00 – 23.00.
 • Zone afectate: județele Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău (total), Mehedinți, Gorj, Sibiu, Brașov, Vrancea (parțial).

În zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în jumătatea nordică a Munteniei și în nord-estul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30…50 l/mp.

Cod Galben de vijelii

 • Interval: 31 iulie, ora 13.00 – 31 iulie, ora 23.00
 • Fenomene vizate: vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină.
 • Zone afectate: județele Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Arad, Hunedoara, Alba, Galați, Brăila, Ialomița, Călărași (total), Mehedinți, Gorj, Sibiu, Brașov, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea (parțial).

În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, Transilvania, local în Oltenia, Muntenia și jumătatea sudică a Moldovei, precum și la munte, vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Notă: Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Avertizare de caniculă – sâmbătă, 31 iulie

Cod Portocaliu de caniculă

 • Interval: 31 iulie.
 • Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat.
 • Zone afectate: județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, precum și în București.

Pe parcursul zilei de sâmbătă (31 iulie), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade.

Cod Galben de caniculă

Interval: 31 iulie.
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă.
Zone afectate: județele Bihor, Cluj, Mureș, Arad, Timiș, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Covasna, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Constanța, Tulcea, Vrancea, Galați, Vaslui, Iași (total), Bacău (parțial).

În intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Avertizare de caniculă – duminică, 1 august

Cod Portocaliu de caniculă

 • Interval: 1 august.
 • Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat.
 • Zone afectate: județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Vrancea, Buzău, Prahova, Ilfov și municipiul București.

Duminică (1 august), în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

Notă: În sudul și sud-estul țării valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare.

Cod Galben de caniculă

Interval: 1 august.
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă.
Zone afectate: județele Satu mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Brașov, Covasna, Iași, Vaslui (total), Neamț, Bacău (parțial).

Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD-istul Gheorghe Nichita, fost primar al Iașiului, iese din pușcărie după 11 luni, deși a fost condamnat la 5 ani! A luat șpagă 1,6 milioane de euro din fonduri UE

* Românul ucis în Marea Arabiei era comandantul navei. Autorul crimei: Iranul! Armata statului islamic a atacat cu drona, lângă Oman

* Mălin Bot îl dă în judecată pe Ion Cristoiu și-i cere 150.000 de euro după ce acesta a repetat de zeci de ori la TVR 1, în mod mincinos, că ar fi un infractor care scuipă oamenii pe stradă

* Ordin de restricție: Vanghelie „i-a dat pumni în zona capului concubinei Oana Mizil”. Versiunea lui: „A făcut o spaimă și i s-au încleștat degetele de la mână și a început să se sperie”

* Fostul șofer al lui Liviu Dragnea conduce Federația Română de Atletism!

* VIDEO. Șoșoacă, scelerată: „Dacă îndrăznește cineva să pună mâna pe noi, să ne vaccineze, va muri!”

* Cele 4 pensii speciale ale lui Valer Dorneanu: 9.180 de euro pe lună, dintr-un venit total de 17.200 de euro

* Caz cutremurător la Galați: o femeie a fost omorâtă cu bâta de fostul cumnat pe motiv că era vrăjitoare!

Două fete de 22 de ani aduc României primul „aur” la Olimpiada de la Tokyo: canotoarele Ancuța Bodnar și Simona Radiș! Plus: argint la 4 rame fără cârmaci (masculin). România urcă pe locul 16 în clasamentul pe

* Cea mai rușinoasă zi din istoria fotbalului românesc: FCSB, CSU Craiova și Sepsi, eliminate de echipe din Kazahstan, Albania și Slovacia! Pentru asta a fost boicotată Olimpiada?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here