AUR a votat, alături de PSD și UDMR, împotriva eliminării pensiilor speciale ale primarilor. PNL s-a abținut, USR e singurul partid care susține eliminarea acestor privilegii

1
1774
Dorinel Cosma (senator AUR de Botoșani) - Ion Rotaru (senator PSD de Brăila)

Încă o tentativă a USR de a elimina pensiile speciale ale aleșilor locali a eșuat miercuri în senatul României. Comisia de Muncă a respins un proiect de lege care ar fi dus la eliminarea acestor privilegii. Prin votul senatorilor PSD, UDMR și AUR, inițiativa legislativă a primit raport de respingere și urmează să meargă la vot în plenul Camerei. Senatul este forul decizional în acest caz. Senatorii PNL din Comisie s-au abținut de la vot, iar cei ai USR și-au susținut, evident, proiectul.

Raportul de respingere a propunerii legislative pentru abrogarea art. 210 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ a întrunit, în comisie, 7 voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi 2 abţineri.

Distribuția voturilor

 • Susținători ai pensiilor speciale: PSD (5) + UDMR (1) + AUR (1)
 • Abțineri: PNL (2)
 • Împotriva pensiilor speciale: USR (4).

Potrivit art. 210 din OUG 57/2019, se acordă o pensie specială persoanelor care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Prevederea trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar a fost prorogată de trei ori, pentru perioade de câte un an, de guvernele Orban, Cîțu și Ciucă.

USR a propus abrogarea acestui act normativ, pentru că „persoanele care ar urma să beneficieze de pensiile speciale nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să beneficieze de acordarea unor venituri suplimentare, prin derogare de la principiul contributivităţii la bugetul asigurărilor sociale de stat”.

SENAT. Componența Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială: PSD – 5, USR – 4, PNL – 2, UDMR – 1, AUR – 1

 • Ion Rotaru (PSD) – președinte
 • Laszlo-Odon Fejer (UDMR) – vicepreședinte
 • Sorin Vlașin (PSD) – secretar
 • Gabriela Firea (PSD)
 • Eusebiu-Manea Pistru (PSD)
 • Liliana Sbîrnea (PSD)
 • Ambrozie-Irineu Darău (USR)
 • Ștefan Pălărie (USR)
 • Virgil-Marius Bob (USR)
 • Cosmin-Marian Poteraș (USR)
 • Gheorghe Carp (PNL)
 • Lucica Dina Muntean (PNL)
 • Dorinel Cosma (AUR)

Pagubă la buget: 120 de milioane de euro pe an

Senatoarea Simona Spătaru (USR) a cerut în comisia de muncă eliminarea din Codul Administrativ a pensiilor speciale pentru aleşii locali – primari, viceprimari, preşedinţi și vicepreședinți de Consilii Judeţene. Ea a arătat că în fiecare an s-a prorogat acest articol din Codul Administrativ şi revine acest subiect, fiind folosit politic.

”Vorbim foarte clar de pensii speciale care, dacă ar intra în plată, ar produce o pagubă de peste 600 de milioane de lei pe an, asta înseamnă 120 de milioane de euro pe an”, a spus Simona Spătaru în şedinţa comisiei.

În replică, președintele Comisiei de muncă, sentorul Ion Rotaru (PSD), a spus că subiectul pensiilor speciale ale aleșilor locali ”este o chestiune delicată şi trebuie tratată ca atare”.

”Pe de o parte, este o posibilitate ca aceşti oameni să încaseze o indemnizaţie, o pensie, cum am vrea să-i spunem, este reglementată, este suspendată până în ianuarie 2023. Este la fel de adevărat că sunt situaţii în care primari care au avut mandate multe şi salarii mici şi contribuţii mici ies cu nişte pensii destul de reduse ca şi cuantum, uneori mai reduse decât salariaţii pe care i-au avut în subordine ani în şir. Este la fel de adevărat că ne dorim cu toţii ca pensionarii să primească venituri mai multe din pensii, să aibă pensii mai mari şi acest lucru trebuie să fie un deziderat pentru toate partidele”, a spus PSD-istul Rotaru.

Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților fără a fi dezbătut în plen. Raportul Comsiei de Muncă urmează să fie supus votului plenului Senatului, care este forul decizional în acest caz.

„A votat eronat în primă fază, dar a revenit. PSD – o ticăloșie clasică, un abuz”

După ce a fost devoalat felul în care a votat senatorul AUR din Comisie (Dorinel Cosma), conducerea partidului s-a grăbit să dea un comunicat, în care a invocat o „eroare la votare” și o manipulare făcută de conducerea PSD-istă a Comisiei.

„AUR reclamă abuzul săvârșit de PSD la votul din Comisia de muncă din Senat, referitor la pensiile speciale ale aleșilor locali. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) susține eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali și acuză PSD că nu a consemnat votul corect, exprimat ulterior, al senatorului Dorinel Cosma, în Comisia pentru muncă din cadrul Senatului. Senatorul Cosma, fiind online, nu a înțeles bine întrebarea și a votat eronat în primă fază, după care a revenit, însă opțiunea sa nu a mai fost luată în considerare, ceea ce reprezintă un abuz. Președintele comisiei, Ion Rotaru, a recurs la o ticăloșie clasică, ignorând cererea de îndreptare a votului”, se arată în comunicatul de presă.

AUR susține că la votul în plenul Senatului va vota „ferm pentru desființarea pensiilor speciale ale primarilor”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Legătura directă dintre AUR și legionari. Gafa enormă care-l va distruge pe Călin Georgescu, premierul preferat de Rusia în România

* Din gândirea antisemită și totalitară a „Căpitanului” Corneliu Zelea Codreanu – idolul președintelui de onoare al AUR

* Orban către Cîțu: „Băi, nesimțitule!”. În ședința solemnă a Parlamentului, la 15 ani de la aderarea României la UE, Cîțu le-a dat cuvântul Dianei Șoșoacă și la 3 AUR-iști, nu și lui Orban

* Prostie bubuitoare: PNL-ista Violeta Vijulie crede că, la 95 de ani, regina Marii Britanii bea zilnic 5-6 „cupe de vin românesc”, care are „energii pozitive nemaiîntâlnite”, datorită „solului binecuvântat”! Prințul Charles a învățat-o să tragă la măsea!!!

* Cioloș și-a plasat omul în conducerea Senatului cu ajutorul PSD și al PNL, împotriva deciziei conducerii USR! „Ciprian Bucur îi căra geanta lui Bogdan Ciucă”, omul lui Dan Voiculescu și coautor la „Marțea neagră”

* Aristotel Căncescu – 7 ani și 10 luni de închisoare, pentru corupție. Sentință definitivă, fostul baron liberal e deja în arest

* La 83 de ani, Arșinel face scandal să-i fie prelungit contractul de director la teatru! Nicușor Dan, atacat de Gâdea și Firea cu minciuni și invective

* Pensiile speciale au crescut 73% în ultimii 6 ani. 8% în plus doar anul trecut! Nasui: “Acesta este statul specialilor”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (78) / Telefoanele lui Iliescu

* Cântăreața Anda Adam și-a parcat BMW-ul de 150.000 € pe locul rezervat persoanelor cu handicap, ca să meargă mai puțin până la ușa Mall-ului

* Șoc și groază la conspiraționiști: „Djokovici se va vaccina”. Finala Nadal – Medvedev l-a determinat să ia această decizie

1 COMENTARIU

 1. Dacă nici acum nu înțelegem ce partid vrea să-și țină promisiunile din campanie și votăm cu populiștii și naționaliști care ne sfidează, nu mai aruncați vina unde nu trebuie (USR). USR-iștii singurii parlamentari onești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here