Atacat de cecenul Kadîrov pentru poziția sa pro-europeană, kazahul Tokaev spune că nu-și va pune țara la picioarele Rusiei

4
95033
Kadîrov - Tokaev

Președintele Kazahstanului, Kassim-Jomart Tokaev, a declanșat un scandal imens în Federația Rusă, după ce a declarat, în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, la aceeași masă cu dictatorul Vladimir Putin, că nu va recunoaște niciodată independența așa-ziselor „republici populare” Donețk și Lugansk.

Într-un mesaj video, Ramzan Kadîrov (45 de ani), liderul autocrat al Republicii Cecene (parte a Rusiei), s-a lansat într-o serie de acuzații la adresa liderilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), cu referire la kazahul Kassim-Jomart Tokaev (69 de ani), reproșându-le că nu se amestecă deloc în războiul dus de Kremlin împotriva Ucrainei.

Kadîrov: „Tovarășii noștri de arme, de ce tăceți când Rusia are nevoie de noi? De ce nu aveți o poziție împotriva banderiților, naziștilor și fasciștilor?”

  • „Tovarășii noștri de arme, de ce tăceți? De ce nu vorbiți despre vecinii voștri? De ce nu încercați să puneți capăt războiului? De ce nu aveți o poziție împotriva banderiților (membri ai Organizației Naționaliștilor Ucraineni, termen ce derivă de la Stepan Bandera, care a fost șeful acestei organizații formate în anul 1929 – n. red.), naziștilor și fasciștilor?”
  • „Cine ne-a ucis strămoșii? Am luptat împreună împotriva banderiților. Și acum, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, de teamă de sancțiunile Americii sau Europei, toată lumea tace.”
  • „Dacă există un stat, dacă există un aliat, el trebuie să decidă și să facă pasul. Cine a salvat Belarus? Rusia. Cine a salvat Kazahstanul? Rusia. Cine a oprit războiul dintre Armenia și Azerbaidjan? Rusia. Și când Rusia are nevoie, toată lumea tace – vă este frică de sancțiuni.”

Tokaev: „În Rusia, unii falsifică situația, susținând că Kazahstanul ar trebui să slujească pentru totdeauna și să se închine la picioarele Rusiei. Dar nu Rusia, ci CSTO a salvat Kazahstanul”

Simțindu-se vizat de „măcelarul” Kadîrov, președintele kazah i-a oferit un răspuns incredibil, prin care încearcă să se debaraseze complet de acțiunile teroriste ale lui Putin în Ucraina.

Kassim-Jomart Tokaev a susținut că regimul lui n-a fost salvat de Rusia în timpul revoltelor de la începutul acestui an, ci de membrii CSTO, informează site-ul Obozrevatel.com.

Declarația curajoasă a lui Tokaev: „Subliniez, nu Rusia, ci Organizația Tratatului de Securitate Colectivă. În Rusia, unii oameni falsifică toată această situație, susținând că Rusia a salvat Kazahstanul, iar Kazahstanul ar trebui acum să slujească pentru totdeauna și să se închine la picioarele Rusiei. Cred că acesta este un raționament complet nejustificat”.

Kazahstanul s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Federației Ruse și și-a declarat disponibilitatea de a le respecta. În același timp, această uriașă țară central-asiatică nu a abandonat relațiile cu puterea de la Kremlin.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ministrul Apărării din Ucraina: „Vom porni să ne eliberăm teritoriile ocupate. Toate! Inclusiv Crimeea”

* Medvedev recidivează: „Cine spune că în doi ani Ucraina va mai exista pe hartă?”. Tocmai spusese că nu va avea odihnă până nu va extermina poporul vecin

* Un ofițer rus a scris că Ucraina nu mai există ca stat. Acum nu mai există el ca om. A fost lichidat, la 23 de ani

* Kasparov dă alarma: Navalnîi a dispărut din închisoarea KGB unde era ținut de Putin! „E posibil să fi fost dus într-un lagăr chiar mai îngrozitor”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Ticăloșia șoferiței bete care a omorât 4 oameni: susține că nu ea se afla la volan, deși SMURD-ul a găsit-o pe locul șoferului!

* VIDEO. George Simion a încercat o nouă provocare de tip rusesc la adresa Maiei Sandu. A zburat la Chișinău deși are interdicție de intrare în Republica Moldova până în 2023. A fost trimis la București cu primul avion

* Un „locotenent” al lui Miron Cozma, anchetat pentru mineriada din 13-15 iunie 1990, e finanțat de Guvernul PSD-PNL, la Chicago! Anul trecut i-au fost alături ambasadorul Muraru și consulul Trifan

* Victor Rebengiuc, la 89 de ani: „Gata, s-a terminat! Nu mai am nicio speranță. Ce-am votat eu nu mai există. S-a dus, s-a împrăștiat, s-a înălțat la ceruri”

* Lista celor 10 parlamentari (din 79) care pleacă de la USR la REPER-ul lui Cioloș: 8 deputați și 2 senatori. Au „dezertat” și 5 din cei 8 europarlamentari

* Sfârșitul imposturii: Cornel Dinu rămâne fără certificatul de revoluționar, obținut pentru „meritul” de a fi avut grijă de Nina Iliescu și de a fi lucrat în echipa de dezinformare a lui Dan Marțian, în TVR

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here