Arabia Saudită, Emiratele și Kuweit ajută Rusia: reduc „preventiv“ producția de petrol, ca să nu scadă prețul la benzină și motorină

0
646
Sauditul Mohammad bin Salman și rusul Vladimir Putin vorbesc foarte bine limba dictatorilor

Marii producători de petrol din Golful Persic îi dau din nou o mână de ajutor lui Putin și anunță că vor reduce „preventiv“ extracția, pentru a ține sus prețul carburanților. Exact același lucru îl anunțase deja Rusia. Petrolul a rămas printre puținele surse de venit substanțial ale regimului de la Moscova, odată cu embargoul pus de țările occidentale după invazia Ucrainei.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweit au dat publicității duminică un comunicat comun, prin care informează că vor opera o reducere „coordonată“ a producției de petrol, aceasta fiind o „măsură de precauție“ cu care vor asigura „stabilitatea pieței“, scrie AFP. E vorba de o reducere a extracției de 772.000 de barili pe zi care va intra în vigoare luna viitoare și va fi menținută până la sfârșitul anului.

Exact în aceeași zi (duminică), Rusia a anunțat că prelungește până la sfârșitul lui 2023 reducerea producției de petrol cu 500.000 de barili pe zi. Spre deosebire de aliații arabi, care invocă stabilitatea pieței, rușii recunosc direct că e vorba de un răspuns la sancțiunile occidentale.

Prețul barilului de petrol ajunsese pe 17 martie la sub 68 de dolari/barilul, cel mai scăzut nivel din 21 decembrie 2021 încoace (adică dinainte de începerea războiului), o adevărată catastrofă pentru rușii care speraseră la o cu totul altă evoluție a situației.
Imediat după anunțul făcut de Rusia și cele trei țări arabe, prețul petrolului brut a înregistrat o creștere, ziua de luni începând de la aproape 80 de dolari/barilul.

Este o evoluție interesantă a relațiilor dintre producătorii de petrol din Golf și Rusia, după ce în 2020 lumea asistase la un veritabil război ruso-saudit al producției de petrol, care dusese prețurile foarte jos.

Între timp, lucrurile s-au schimbat și în octombrie anul trecut Casa Albă a acuzat direct Arabia Saudită că ajută Rusia să țină sus prețul barilului de petrol și, prin aceasta, să finanțeze războiul din Ucraina. Conducător al Arabiei Saudite este, de câțiva ani, prințul Mohammad bin Salman, personajul care a comandat uciderea disidentului Jamal Khashoggi, ademenit în consulatul saudit din Istanbul și tăiat de viu cu fierăstrăul de agenții Riadului.

Rusia a mizat, odată cu începerea invaziei în Ucraina, că va pune presiune pe lumea democratică prin explozia prețurilor la gaze și petrol. În prima parte a lui 2022, această strategie a avut succes și în întreaga lume s-au înregistrat prețuri fără precedent la materiile prime. Pe 8 martie 2022, la aproape două săptămâni după începerea invaziei, prețul barilului de petrol a ajuns la 120 de dolari.

Statele Unite au făcut demersuri atunci pe lângă țările arabe să mărească producția de petrol, ca să scadă prețul, dar s-au lovit de refuzuri, astfel că Guvernul de la Washington a eliberat o mare cantitate de petrol din propriile rezerve strategice, ca să stabilizeze piața.

Între timp, situația s-a normalizat și din iunie 2022 cotația barilului de petrol a tot scăzut, până când a ajuns la minimul ultimelor 16 luni la mijlocul lui martie. Acum, însă, arabii și rușii pun iar presiune pe piață reducând producția.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Desființați pensiile speciale! Nu puneți în pericol dezvoltarea României pentru a conserva privilegiile unor caste!”

* Liberalii în Senat: „Ciucă are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare…”. În realitate, premierul are 3.600 de euro, de 10 ori mai mult decât pensia medie în România. Și s-a pensionat la 52 de ani!

* Guvernul PSD-PNL anunță că e gata să renunțe la 700 de milioane de euro, din tranșa a doua a PNRR, pentru că n-a introdus legea avertizorului de integritate

* VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

* Rusofilul Cozmin Gușă îi ia apărarea lui Rareș Bogdan și spune că acesta e victima SUA: „Vă dau un nume – Victoria Nuland. Face ce dorește în România. Acesta e ultimul dans al lui Rareș Bogdan”

* Kovesi va sesiza Comisia Europeană asupra reintroducerii OUG 13 de către coaliția PSD-PNL: „Este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție”

* George Simion s-a întâlnit cu un șef al FSB la Cernăuți, dezvăluie fostul ministru al Apărării din Moldova. „Asta explică de ce AUR face politică pro-rusă în România“

* Cum au blocat PSD și Grindeanu autostrada spre Moldova chiar și când aveau la cheie banii și proiectul. „O ignoră pur și simplu. Nu se lucrează pe niciun metru din cei 300 de kilometri“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here