sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăNewsCum au blocat PSD și Grindeanu autostrada spre Moldova chiar și când...

Cum au blocat PSD și Grindeanu autostrada spre Moldova chiar și când aveau la cheie banii și proiectul. „O ignoră pur și simplu. Nu se lucrează pe niciun metru din cei 300 de kilometri“

-

Deși România a reușit să obțină de la Comisia Europeană finanțare de 2 miliarde de euro pentru Autostrada A8, care ar urma să lege în sfârșit Moldova de restul țării, ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, blochează deliberat lucrările de un an și jumătate, avertizează Horațiu Cosma, fost secretar de stat în minister pe vremea coaliției PNL-USR. E vorba de un blocaj total pe care Grindeanu l-a generat în toate sectoarele, deși primise totul „la cheie“. Din toamna lui 2021 până acum nu s-a avansat absolut deloc și nu se lucrează încă la niciun metru din cei 300 de kilometri.

E vorba de un eșec premeditat, acuză Horațiu Cosma, care a fost și membru al Asociației Pro Infrastructura. Acesta a mai lansat și altădată avertismente care s-au dovedit corecte – cum a fost cel în privința podului de la Brăila, pe care japonezii și italienii l-au terminat înainte de termen, dar Guvernul PSD-PNL n-a făcut drumurile de acces, astfel că darea în folosință s-a amânat.

Acum, fostul secretar de stat din partea USR la Ministerul Transporturilor scrie că Sorin Grindeanu ignoră Autostrada, deși are banii necesari și când a venit era semnat inclusiv contractul pentru proiectarea autostrăzii. Între timp, spune Horațiu Cosma, au fost suspendate licitațiile, nu s-a obținut acordul de mediu, studiile de fezabilitate nu s-au finalizat și podul peste Prut, care ar lega România de Moldova, nici măcar n-a fost băgat la licitație.

În acest timp, Sorin Grindeanu se ocupă de fumigene populiste care cuplează cu propaganda rusă, precum aceea cu canalul Bâstroe, și umple televiziunile cu știri triumfaliste despre lucrări la centura Bucureștiului care „vor începe în curând“.

- Advertisement -

PSD-ul a tras frâna de mână permanent, în ultimii 30 de ani, când a venit vorba despre dezvoltarea Moldovei. Menținerea acestei regiuni în sărăcie și izolare față de restul țării a însemnat și păstrarea unei dominații puternice a partidului. Baroni puternici, precum Buzatu, Oprișan și „Ciorăpel“ Arsene, au fost surse de voturi și influență. Asta, în timp ce județele controlate de aceștia s-au depopulat masiv, populația aptă de muncă emigrând în alte țări europene pentru a scăpa de corupția și înapoierea la care a fost condamnată de baronii roșii și clientela lor.

„Tronsoanele PNRR au licitații suspendate, sectorul greu care trece munții nu are acord de mediu și studiu de fezabilitate finalizat, tronsonul moldovean e într-o mare întârziere contractuală, podul peste Prut nu e licitat nici până astăzi“

„Istoria unui eșec premeditat: de un an și jumătate Grindeanu ignoră Autostrada A8 Unirii Tg. Mureș – Iași – Ungheni. Nu se lucrează pe niciun kilometru din cei 300 ai autostrăzii.

- Advertisement -

În 2021, împreună cu Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor, am reușit cu mari eforturi să securizăm primii bani europeni pentru autostrăzile Moldovei, peste 2 miliarde de euro pentru A7 și A8, mai mult decât fondurile europene clasice pentru toate autostrăzile aferente perioadei 2021-2030. Am contractat proiectarea ”la cheie” pentru tronsonul Tg. Neamț – Iași – Ungheni și am accelerat birocrația pentru sectoarele finanțate din PNRR, astfel încât să poată fi construite mult mai rapid, în termenele impuse de PNRR.

De atunci a trecut un an și jumătate, iar avansul e rușinos.

Pe scurt:

Tronsoanele PNRR au licitații suspendate, sectorul greu care trece munții nu are acord de mediu și studiu de fezabilitate finalizat, tronsonul moldovean e într-o mare întârziere contractuală, iar podul peste Prut de la Ungheni nu e licitat nici până astăzi.

În detaliu:

– Cele 2 sectoare finanțate din PNRR Tg. Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Tg. Neamț aveau contract de proiectare 90% gata când USR a fost dat afară de la guvernare, cu calendar clar de lansare a licitațiilor de lucrări la început de 2023. Licitațiile au fost lansate cu un an întârziere, însă Grindeanu s-a împiedicat din nou. Din februarie, aceste licitații sunt suspendate, deoarece CNAIR nu a fost în stare să răspundă la neclaritățile constructorilor. Cu fiecare nouă zi de întârziere, cresc șansele de ratare a primului jalon PNRR pe autostrăzi, adică semnarea contractului până la finalul anului, și, automat, apar noi întârzieri în atragerea banilor europeni.

– Pe sectorul dificil de munte dintre Miercurea Nirajului și Leghin de un an și jumătate Sorin Grindeanu nu e în stare să obțină acordul de mediu, să finalizeze studiul de fezabilitate și să lanseze licitația de lucrări, pe un contract de proiectare semnat tocmai în 2019!

– Mai departe, tronsonul Tg. Neamț – Iași – Ungheni e cu calendarul în plop, cu contract pornit în aprilie 2021 și termen de finalizare a studiului de fezabilitate de 12 luni, 5 luni pentru autorizația de construire și încă 5 pentru proiectul tehnic. Abia au reușit să aprobe traseul după 18 luni de ”chinuri supraomenești”.

– Iar la legătura cu Republica Moldova, un pod de 260 de metri peste Prut, i-a luat lui Grindeanu mai bine de un an de zile să obțină acordul de mediu. Cât despre următorul pas, lansarea licitației de lucrări, la anu’ și la mulți ani.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Donald Trump arată cum ar aduce pacea în „cel mult o zi”: ar lăsa Rusia să rupă bucăți din Ucraina! Fox News a cenzurat în favoarea fostului președinte

* Donald Trump zice că va fi arestat marţi! El invocă „scugeri ilegale de la biroul procurorului districtual din Manhattan, corupt şi extrem de politizat”

* Minciunile putiniste aduc amenzi grele RTV-ului lui Ghiță & Ciutacu: 75.000 de lei pentru „Zelenski nazist, tâmpit, diavol, nenorocit” / Mircea Toma (CNA): „Este un discurs al urii, extrem de periculos. Vorbim deja despre o chestiune de siguranță națională”

* Propaganda rusă anunță mincinos pentru a 7-a oară, prin Cozmin Gușă, că România „a început mobilizarea rezerviștilor” pentru a intra „în războiul lui Biden – Nuland – Zelenski”

* România lui Iohannis: a scăpat de pușcărie și Darius Vâlcov, „creierul“ lui Dragnea. A luat șpagă 4 milioane de lei, dar „fapta s-a prescris“!

* Record mondial: Guvernul lui Iohannis a ajuns la peste 200 de secretari de stat, de 5 ori mai mulți decât are Japonia! Grindeanu (PSD) are 9 secretari de stat, iar Boloș (PNL) – 7

* Culisele războiului din PNL: Iohannis, ținta reală a atacului lansat chiar de omul său, Rareș Bogdan, la adresa lui Aurescu. În tabăra liberală e panică din cauza prăbușirii în sondaje

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a înființat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

- Advertisement -

7 COMENTARII

  1. SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’, ADICA TOATA PUTEREA.

  2. Ați văzut voi vreodată comuniști care să se priceapă la ceva? Ce ne mai mirăm atâta…
    Vorba bancului: ce se întâmplă dacă vin comuniștii în Sahara? Răspuns: în primii 2000 de ani nimic. Pe urmă are loc o penurie acută de nisip.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -