duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsAnunț istoric: până în 2030 vom avea vaccinuri împotriva cancerului și a...

Anunț istoric: până în 2030 vom avea vaccinuri împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare! Extraordinara veste e dată de șeful medical al companiei Moderna. Cum va funcționa vaccinul

-

Omenirea e în pragul unui moment cu adevărat istoric: până în 2030 vom avea vaccinuri împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare, primele două cauze ale mortalității în lume! Anunțul oficial a fost făcut de doctorul Paul Burton, șeful medical al companiei americane Moderna. Noul vaccin va fi pe bază de ARN mesager (ARNm), la fel ca vaccinurile BioNTech și Moderna împotriva Covid.

Formidabila veste a fost dată de publicația britanică „The Guardian“. Reprezentantul Moderna a anunțat că, până la sfârșitul acestui deceniu, vor apărea pe piață vaccinurile împotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare, a bolilor autoimune, dar și pentru alte afecțiuni grave, inclusiv diverse forme de boli respiratorii. Asistăm, în fapt, la un moment cu adevărat crucial, unic în istorie, în care omenirea e în fața descoperirii leacului pentru boli. Zeci de milioane de oameni vor putea fi salvați în fiecare an, mulțumită acestei noi tehnologii. În România, anual mor peste 55.000 de oameni doar din cauza cancerului.

Informațiile doctorului Paul Barton, directorul medical al companiei farmaceutice Moderna, au fost confirmate de alți cercetători, care spun că studiile privind aceste vaccinuri se dovedesc „extrem de promițătoare“.

Doctor Paul Burton, șeful diviziei medicale de la Moderna: „Vom avea acel vaccin și va fi foarte eficient, iar acesta va salva multe sute de mii, dacă nu milioane de vieți. Cred că vom putea oferi vaccinuri personalizate împotriva cancerului

Un rol-cheie în accelerarea dezvoltării tehnologiei care a dus la fabuloasa realizare l-a jucat, în mod paradoxal, pandemia de Covid. Unii savanți au mărturisit, pentru „The Guardian“, că lucrul la vaccinul revoluționar ARNm împotriva Covid a comprimat în doar 12-18 luni progresul care era așteptat în 15 ani! Așadar, orizontul de timp pentru descoperirea leacului contra cancerului și a bolilor de inimă s-a redus de la 2047 la 2030 datorită investițiilor în cercetarea pentru elaborarea unui vaccin anti-Covid.

- Advertisement -

Doctorul Paul Burton, directorul medical al companiei farmaceutice Moderna, a declarat că firma va fi capabilă să ofere tratamente pentru „tot felul de boli” în doar cinci ani. Moderna dezvoltă acum vaccinuri împotriva cancerului care vizează diferite tipuri de tumori.

Anunțul doctorului Burton este fără echivoc: „Vom avea acel vaccin și va fi foarte eficient, iar acesta va salva multe sute de mii, dacă nu milioane de vieți. Cred că vom putea oferi vaccinuri personalizate împotriva cancerului împotriva mai multor tipuri de tumori diferite oamenilor din întreaga lume”.

Un alt tip de afecțiuni care generează un număr foarte mare de decese printre persoanele în vârstă și cele cu sistem imunitar compromis (bolnave sau slăbite) este cel al infecțiilor respiratorii. Mai multe tipuri de boli de acest fel ar putea fi acoperite printr-o singură injecție, în timp ce terapiile cu ARNm ar putea fi disponibile pentru boli rare pentru care nu există în prezent medicamente, a mai anunțat șeful de la Moderna.

- Advertisement -

Un alt anunț senzațional: într-un deceniu este de așteptat să se pună la punct tehnologia de „editare“ a ADN-ului astfel încât corpul uman să nu se mai îmbolnăvească de bolile grave

Terapiile bazate pe ARNm funcționează prin învățarea celulelor din corpul uman cum să producă o proteină care declanșează răspunsul imunitar al organismului împotriva bolii. „Cred că vom avea terapii pe bază de ARNm pentru boli rare care până acum nu puteau fi tratate și cred că, peste 10 ani, ne vom apropia de o lume în care vom putea identifica cu adevărat cauza genetică a unei boli și, cu o simplitate relativă, vom putea edita și repara boala folosind tehnologia bazată pe ARNm”, a mai anunțat doctorul Paul Barton.

Cu alte cuvinte, dacă până în 2028-2030 vor apărea vaccinurile împotriva cancerului, bolilor cardiovasculare și altor afecțiuni grave, în jurul anului 2033 se vor pune la punct și tehnologiile prin care aceste boli pot fi efectiv prevenite, prin editarea ADN-ului astfel încât celulele corpului uman să nu se mai „defecteze“!

Oamenii de știință avertizează că progresul accelerat, care a crescut „cu un ordin de mărime” în ultimii trei ani, va fi irosit dacă nu se menține un nivel ridicat de investiții.

Dar cum vor funcționa aceste vaccinuri care nu mai departe de acum câțiva ani puteau părea de domeniul științifico-fantasticului, iar oamenii doar puteau visa la așa ceva? Molecula ARNm instruiește celulele să producă proteine. Prin injectarea unei forme sintetice, celulele pot pompa proteinele pe care dorim ca sistemul nostru imunitar să le atace. Un vaccin împotriva cancerului pe bază de ARNm alertează sistemul imunitar cu privire la un cancer care se dezvoltă deja în corpul unui pacient, astfel încât acesta să îl poată ataca și distruge, fără a afecta în vreun fel și celulele sănătoase.

Cum va funcționa vaccinul anti-cancer pe bază de ARN mesager – procedura în 4 pași

Acest lucru implică identificarea fragmentelor de proteine de pe suprafața celulelor canceroase care nu sunt prezente pe celulele sănătoase – și care sunt cele mai susceptibile de a declanșa un răspuns imunitar -, apoi crearea unor bucăți de ARNm care vor instrui organismul cu privire la modul în care să le fabrice.

Primul pas: medicii iau o biopsie din tumora unui pacient și o trimit la un laborator, unde materialul său genetic este secvențiat pentru a identifica mutațiile care nu sunt prezente în celulele sănătoase.

Pasul doi: un algoritm de învățare automată identifică apoi care dintre aceste mutații sunt responsabile pentru creșterea cancerului. Algoritmul învață, de asemenea, ce părți ale proteinelor anormale pe care le codifică aceste mutații sunt cele mai susceptibile de a declanșa un răspuns imunitar.

Pasul trei: ARNm pentru cei mai promițători antigeni sunt produși și împachetați într-un vaccin personalizat pentru fiecare pacient.

Pasul patru: vaccinul este introdus în corpul pacientului, declanșează răspunsul imunitar și celulele bolnave sunt exterminate pe cale naturală.

Doctorul Burton a declarat pentru „The Guardian“: „Cred că ceea ce am învățat în ultimele luni este că, dacă ați crezut vreodată că ARNm este doar pentru bolile infecțioase sau doar pentru Covid, dovezile de acum sunt că nu este deloc așa. Poate fi aplicat în tot felul de domenii de boli; suntem în domeniul cancerului, al bolilor infecțioase, al bolilor cardiovasculare, al bolilor autoimune, al bolilor rare. Avem studii în toate aceste domenii și toate s-au dovedit extrem de promițătoare”.

Pandemia de Covid a accelerat fantastic cercetările, comprimând într-un singur an progresul care era așteptat în 10-15

În februarie acest an, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) FDA a acordat vaccinului personalizat împotriva cancerului de la Moderna, pe baza rezultatelor recente obținute la pacienții cu melanom (un cancer de piele), titulatura de terapie inovatoare, ceea ce înseamnă că revizuirea sa de reglementare va fi accelerată. Doctorul Burton a explicat rolul surprinzător al Covid în această poveste: „Cred că a fost un ordin de mărime cu care pandemia a accelerat [această tehnologie]. Ne-a permis, de asemenea, să mărim producția, astfel încât am devenit extrem de buni la fabricarea rapidă a unor cantități mari de vaccin”.

Și cei de la Pfizer, care au colaborat cu BioNTech la fabricarea unui alt vaccin ARNm anti-Covid, spun că pandemia le-a propulsat cercetările înainte cu o viteză formidabilă: „Învățămintele trase din procesul de dezvoltare a vaccinului Covid 19 au informat abordarea noastră generală în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea ARNm și modul în care Pfizer desfășoară activitatea de cercetare și dezvoltare în sens mai larg. Am dobândit cunoștințe științifice în valoare de un deceniu în doar un an”.

Nu doar vaccinurile pe bază de ARNm au dus la progrese spectaculoase, ci și cele pe bază de proteine, iar compania americană de biotehnologie Novavax este una dintre câștigătoare. Doctorul Filip Dubovsky, președintele departamentului de cercetare și dezvoltare de la Novavax, a declarat: „A existat o accelerare masivă, nu doar a tehnologiilor tradiționale de vaccinare, ci și a celor noi, care nu au fost până acum omologate. Cu siguranță, ARNm intră în această categorie, la fel ca și vaccinul nostru”.

Doctorul Richard Hackett, directorul executiv al Coaliției pentru Pregătirea pentru Epidemii și Inovații (Cepi), a declarat că cel mai mare impact al pandemiei a fost scurtarea termenelor de dezvoltare pentru multe platforme de vaccinuri nevalidate anterior: „Aceasta a însemnat că lucruri care s-ar fi putut derula pe parcursul următorului deceniu sau chiar 15 ani au fost comprimate într-un an sau un an și jumătate…”.

Invazia barbară a Rusiei în Ucraina, dar și amenințările crescânde din partea unor state precum China și Iran, pun însă în pericol investițiile în aceste cercetări care vor salva omenirea de coșmarul unor boli care azi fac ravagii. Profesorul Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group și președinte al Comitetului comun pentru vaccinare și imunizare (JCVI) din Marea Britanie, spune: „Nu există nicio îndoială că există un interes mult mai mare pentru vaccinuri. Întrebarea cu adevărat importantă este: ce se va întâmpla de acum încolo?”.

Există riscul ca, umbrit de pericolul războiului, acest accent pe vaccinuri să se piardă, fără a se valorifica impulsul și cunoștințele tehnologice care au fost dobândite în timpul pandemiei. Pollard crede că aceasta ar fi o greșeală: „Dacă facem un pas înapoi și ne gândim la ceea ce suntem pregătiți să investim pe timp de pace, cum ar fi o armată substanțială pentru majoritatea țărilor… Pandemiile reprezintă o amenințare la fel de mare, dacă nu chiar mai mare, decât o amenințare militară, deoarece știm cu certitudine că se vor întâmpla, din punctul în care ne aflăm astăzi. Dar nu investim nici măcar echivalentul sumei pentru construirea unui submarin nuclear”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

* După țeapa de miliarde de la Euroins, șefii ASF și-au făcut cadouri de Paște de 6.000 de euro. Vinuri fine franțuzești, ciocolată și foie gras, ca să aibă Sărbători fericite

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -